به گزارش ملکان حمزه آقا پور کاظمی، مدیرکل دامپزشکی مازندران، درباره شیوع بیماریهای دامی و تب برفکی در استان اظهار کرد که در حال حاضر هیچ کانونی از تب برفکی در سطح دامداریهای استان وجود ندارد. وی با اشاره به اقدامات پیشگیرانه صورتگرفته در استان، به واکسیناسیون گسترده دامها اشاره کرد که در قالب سه طرح مختلف انجام شده است: طرح واکسیناسیون دولتی، طرح واکسیناسیون با مشارکت بسیج دانشجویی و قرارگاه محرومیتزدایی، و همچنین طرح واکسیناسیون توسط بخش خصوصی. طبق گزارشها، ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار دوز واکسن به دامهای استان تزریق شده که معادل ۹۲ درصد پوشش واکسیناسیون است.
گزارشات میدانی و نظارتها
مدیرکل دامپزشکی مازندران در ادامه اظهار داشت که با توجه به گزارشات ارسالی از اتحادیهها و دامداران، هیچ کانونی که منجر به تلفات سنگین از تب برفکی در استان باشد، در حال حاضر وجود ندارد. این امر نشاندهنده اثربخشی واکسیناسیون و اقدامات پیشگیرانه است که در قالب برنامههای مختلف در سطح استان اجرا شده است. آقا پور کاظمی همچنین افزود که در صورت مشاهده هرگونه بیماری توسط دامداران، آنها میبایست به اداره دامپزشکی و یا نمایندگان ما در سطح شهرستانها مراجعه کرده و وضعیت را گزارش دهند.
وی همچنین به یکی از موارد انتشار خبر تلفات دام در روستای پرویجآباد در شهرستان ساری اشاره کرد. در این مورد، دامدار پس از وقوع تلفات پنج راس دام، هیچگونه گزارشی به اداره دامپزشکی نداد و اطلاعرسانی دیرهنگام باعث شد که امکان نمونهبرداری از لاشههای تلف شده از بین برود. آقا پور کاظمی این تاخیر در گزارشدهی را یکی از دغدغههای جدی دانسته و حتی به بررسی عدم همکاری برخی کارشناسان در این زمینه اشاره کرد.
اگرچه واکسیناسیون در پیشگیری از بیماریها موثر است، اما مدیرکل دامپزشکی مازندران تصریح کرد که واکسیناسیون ضمانتی برای جلوگیری کامل از بیماریها ندارد و تنها در صورتی میتوان گفت که بیماری ریشهکن شده است که هیچ مورد جدیدی از آن در سطح استان مشاهده نشود. این موضوع نشاندهنده پیچیدگی و چالشهای خاص در مقابله با بیماریهای دامی است که نیازمند مدیریت دقیق و مستمر است. آقا پور کاظمی همچنین به این نکته اشاره کرد که در صورت وقوع کانونهای جدید بیماری، مدیریت این کانونها به سرعت و با دقت پیگیری خواهد شد.
در این راستا، اقدامات پیشگیرانه دامپزشکی در سه حوزه مهم انجام میشود: واکسیناسیون، مبارزه با قاچاق دام و آموزش دامداران. با توجه به شیوع بیماریها و تهدیدهای جدی، این سه حوزه به عنوان ارکان اساسی در مقابله با بیماریها و حفظ سلامت دامها مورد توجه قرار گرفتهاند.
روند مثبت واکسیناسیون در سالهای اخیر
آقا پور کاظمی در ادامه صحبتهای خود به رشد ۷ درصدی تعداد واکسنهای تزریقی در مقایسه با سال گذشته اشاره کرد و افزود که در سال گذشته، ۹۰ درصد پوشش واکسیناسیون در استان محقق شد. این آمار نشاندهنده افزایش سطح آگاهی و مشارکت دامداران در مقابله با بیماریهای دامی است. وی همچنین اعلام کرد که در سال جاری، بیش از سه میلیون دز واکسن تب برفکی در استان تزریق شده است که میتواند در کاهش خطر شیوع این بیماری مؤثر باشد.
یکی از اقدامات مهم دیگری که مدیرکل دامپزشکی مازندران به آن اشاره کرد، طرحهای آموزشی و اطلاعرسانی برای دامداران است. در این راستا، اعزام کارشناسان به مناطق مختلف استان به ویژه مناطق بالادست در دستور کار قرار گرفته است تا دامداران به طور مؤثر با شیوههای پیشگیری و مدیریت بیماریهای دامی آشنا شوند. این آموزشها میتواند نقش مهمی در کاهش بروز بیماریها و افزایش توانایی دامداران در شناسایی سریع بیماریها داشته باشد.
با توجه به اقدامات پیشگیرانه و گستردهای که در استان مازندران در زمینه واکسیناسیون دامها، مبارزه با قاچاق دام و آموزش دامداران انجام شده است، میتوان گفت که وضعیت بیماری تب برفکی تحت کنترل است و هیچ کانون شیوع گستردهای در استان وجود ندارد. هرچند همچنان مشکلاتی مانند تاخیر در اطلاعرسانی و همکاری دامداران با کارشناسان وجود دارد، اما با توجه به روند مثبت واکسیناسیون و توجه به مسائل آموزشی، استان مازندران در مسیر کنترل بیماریهای دامی و افزایش امنیت غذایی قرار دارد. دامداران باید همچنان همکاری نزدیک خود را با اداره دامپزشکی ادامه دهند تا از وقوع هرگونه بیماری جدید جلوگیری شود.
- نویسنده : سمانه اسلامی