با تکمیل پل گلورد، توسعه پایدار در شرق مازندران شتاب می‌گیرد
با تکمیل پل گلورد، توسعه پایدار در شرق مازندران شتاب می‌گیرد
تکمیل پل بزرگ سد گلورد، رویدادی مهم در تاریخ توسعه زیرساخت‌های استان مازندران محسوب می‌شود. این پروژه عظیم که با هدف تسهیل دسترسی روستاهای بالادست سد گلورد و بهبود زیرساخت‌های منطقه آغاز شده بود، با تلاش شبانه‌روزی متخصصان و مهندسان داخلی به سرانجام رسید.

به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی

تکمیل پل بزرگ سد گلورد، رویدادی مهم در تاریخ توسعه زیرساخت‌های استان مازندران محسوب می‌شود. این پروژه عظیم که با هدف تسهیل دسترسی روستاهای بالادست سد گلورد و بهبود زیرساخت‌های منطقه آغاز شده بود، با تلاش شبانه‌روزی متخصصان و مهندسان داخلی به سرانجام رسید.

این پل آخرین قطعه از پروژه بزرگ سد گلورد محسوب می‌شود. سد گلورد با ۱۰۷ میلیون متر مکعب ظرفیت ذخیره‌سازی آب سومین سد بزرگ مازندران است. ساخت سد گلورد سال ۱۳۸۸ آغاز شد و سال ۱۳۹۶ عملیات اجرایی بدنه و تاسیسات سد پایان یافت. اما به دلیل زیر آب رفتن راه ارتباطی ساکنان حدود ۶۰ روستای بالادست این سد در صورت آبگیری کامل، آبگیری موقت و ۲۰ درصدی آن تا زمان ساخت جاده جایگزین در دستور کار قرار گرفت. سازه پل بزرگ گلورد که عملیات نصب قطعات آن از ۳۰ مهر پارسال آغاز شده بود، این روزها پس از گذشت به مراحل پایانی رسید و نصب تمامی دهانه از قطعات این پل فلزی زیرقوسی بزرگ انجام شد تا سازه و عرشه‌ یکی از زیباترین پل‌های فلزی کشور از ۲ جبهه عملیاتی شرقی و غربی به هم برسد و تکمیل شود.   پل گلورد، پس از پل «کارون چهار»، به عنوان دومین پل بزرگ فلزی زیرقوسی کشور شناخته می‌شود و با طول ۳۰۰ متر و عرض ۱۲ متر، نه تنها به عنوان طویل‌ترین پل شمار کشور محسوب می‌شود، بلکه در زمره پنج پل طویل و مرتفع کشور نیز قرار دارد. این پل با هدف تسهیل دسترسی روستاهای بالادست سد گلورد طراحی شده و با بهره‌برداری از آن، آبگیری کامل این سد آغاز خواهد شد.

تکمیل پل گلورد؛ نمادی از خودباوری ملی

یکی از ویژگی‌های بارز پروژه سد گلورد، استفاده از دانش و توان فنی مهندسان داخلی است. طراحی، ساخت و اجرای تمامی مراحل این پروژه توسط متخصصان ایرانی انجام شده است که نشان‌دهنده خودباوری و توانمندی بالای متخصصان کشور در عرصه ساخت و سازهای بزرگ است. این دستاورد بزرگ، باعث افزایش اعتماد به نفس ملی و تقویت جایگاه ایران در عرصه مهندسی و ساخت و ساز شده است

با تکمیل این پل، انتظار می‌رود که علاوه بر تسهیل دسترسی ساکنان روستاهای اطراف، زمینه‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و گردشگری منطقه نیز فراهم شود.

استاندار مازندران در بازدید از این طرح گفته بود که روند اجرایی پل بزرگ سد گلورد برای تکمیل راه دسترسی مردم روستاهای بالادست سد و آبگیری کامل این سد در هفته‌های اخیر به خوبی پیش رفته و تا پیش از نوروز ۱۴۰۴ این پل به بهره‌برداری می‌رسد.

مهدی یونسی رستمی اظهار کرد: از همه دست‌اندرکاران این طرح به ویژه نماینده مردم منطقه و مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران بابت پیگیری‌هایی که برای تکمیل این طرح داشتند سپاسگزارم. بررسی‌ها و بازدید میدانی نشان می‌دهد که عملیات اجرایی پل روند خوبی را طی می‌کند و به زودی با حضور رئیس جمهور به بهره برداری می رسد.

وی افزود: البته انتظار این است که فرآیند ساخت طرح های جانبی پل با سرعت بیشتری انجام شود و از سطح خوب کنونی به سطح عالی برسد. برخی گره‌های مالی در این زمینه وجود دارد که همراه با نماینده مردم شرق استان تلاش می‌کنیم برای تامین اعتبارات مورد نیاز پیگیری‌های لازم را داشته باشیم

نماینده عالی دولت در مازندران درباره زمان احتمالی بهره‌برداری از این پل و تکمیل راه دسترسی روستاهای بالادست برای آبگیری کامل سد گلورد، تصریح کرد: تمایلی ندارم قولی به مردم بدهم که عملی نشود. به همین دلیل وعده بهره‌برداری از طرح در دهه فجر را نمی‌دهم. اما تا پایان سال و پیش از نوروز ۱۴۰۴ حتما این طرح به پایان می‌رسد.

یونسی رستمی افزود: امیدواریم که از ابتدای سال آینده با آبگیری کامل سد، مردم منطقه بتوانند از این پل و همچنین آب سد برای کشاورزی بهره بگیرند.

سد گلورد علاوه بر رفع کمبود آب ۲۵ هزار هکتار اراضی کشاورزی شرق مازندران، برای تأمین آب آشامیدنی مردم پایین‌دست نیز اثرگذار است. این سد در کنترل سیلاب و کاهش خسارات ناشی از سیل هم نقش موثری دارد. ضمن این‌که به خاطر واقع شدن در منطقه بالادست و جنگلی شهرستان نکا، ظرفیت گردشگری بالایی دارد. قرار است علاوه بر تعریف منطقه گردشگری در حاشیه سد و پل فلزی زیرقوسی، ساخت نیروگاه برق‌آبی هم از سوی بخش خصوصی در دستور کار قرار گیرد

اگرچه آیین آبگیری سد گلورد با پایان یافتن سازه های سد درسال ۱۳۹۶ انجام شد، اما آبگیری کامل این سد پس از عملیاتی شدن طرح پل ارتباطی ۶۰روستای بالا دست، محقق می شود؛ چراکه پایه های آن باید برای جلوگیری از تخریب محیط زیست در زیر مخزن سد ایجاد شود.

ساخت پل ارتباطی در داخل مخزن سد گلورد باوجود بالا بودن هزینه های سرمایه گذاری از این جهت مورد تاکید است که در صورت ایجاد مسیر دسترسی از بالای مخزن سد، نیاز به تخریب چندین هکتار از عرصه های جنگلی است، اما دولت با تخصیص اعتبار بیشتر برای ساخت پل روی مخزن از این تخریب زیست محیطی جلوگیری کرده است.

خبرخوش آبگیری کامل سد گلورد از این جهت مورد توجه قرار گرفت که طبق اعلام رسمی معاونت برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای مازندران، برای اجرای طرح ساخت پل ارتباطی که بزرگترین پل شمال کشور به طول ۲۰۰ متر و ارتفاع ۸۰ متر در زیر مخزن سد گلورد با هدف تردد اهالی ۶۰ روستای بالادست سد در دست ساخته است، اعتباری حدود ۲هزار میلیارد ریال نیاز دارد که با پیگیری استاندار از محل مدیریت بحران و حوادث غیر مترقبه یکهزار میلیارد ریال و ۵۰۰ میلیارد ریال نیز از سوی وزارت نیرو برای این طرح اختصاص داده شده است.

سد گلورد در شهرستان نکا در شرق مازندران واقع است، منطقه ای که از یک سو همواره اراضی کشاورزی آن با کمبود آب مواجه بود و از سوی دیگر جاری شدن سیلاب های متعدد در فصول پربارش جان و مال مردمان را به خطر می انداخت. با کامل شدن این سد طی چهار سال اخیر مشکلات ناشی از سیلاب منطقه مرتفع شد، اما به دلیل کمبود اعتبار مشکل تردد روستائیان و تامین آب دشت شرق مازندران برای ساخت پل ارتباطی و آبگیری کامل سد همچنان پابرجا است.

و در پایان باید گفت : تکمیل سد گلورد فرصت‌های بی‌نظیری را برای توسعه استان مازندران فراهم کرده است. با توجه به پتانسیل‌های گردشگری منطقه، می‌توان با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های گردشگری، این منطقه را به یکی از قطب‌های گردشگری کشور تبدیل کرد. همچنین، با توسعه کشاورزی و صنایع وابسته به آب، می‌توان اشتغال‌زایی را در منطقه افزایش داد و به بهبود وضعیت اقتصادی مردم کمک کرد

تکمیل پل بزرگ سد گلورد، گامی بلند در جهت توسعه زیرساخت‌های مازندران و تحقق وعده‌های دولت محسوب می‌شود. . با بهره‌برداری کامل از سد گلورد، انتظار می‌رود شاهد تحولات عظیمی در زمینه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی در منطقه باشیم