به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی ورکی
جنگلهای هیرکانی، به عنوان یکی از ارزشمندترین میراث طبیعی ایران و جهان، در سالهای اخیر شاهد تخریبهای گستردهای بوده است. یکی از جدیدترین و خطرناکترین تهدیدات این جنگلها، روش جدیدی از قاچاق چوب است که در آن قاچاقچیان با پوست کندن حلقوی تنه درختان، آنها را به تدریج خشک کرده و سپس به سرقت میبرند. این عمل نه تنها به درختان آسیب جدی وارد میکند، بلکه اکوسیستم ظریف جنگل را نیز به شدت تهدید میکند.
به تازگی فیلمی در فضای مجازی منتشر و دست به دست شده که در آن روایتگری یک حامی محیط زیست نشان می دهد تعداد زیادی از درختان جنگلی مربوط حوالی روستای “گاسگر محله ” شهرستان نور از سوی عده ای از افراد ناشناس و سودجو در قسمت پایین تنه دچار کت زنی یا به عبارتی پوست کندن درختان با تبر به شکل حلقوی شده است. این فیلم با موجی از نگرانی کاربران فضای مجازی و حامیان محیط زیست و طبیعی همراه شد و از مسوولان امر به ویژه منابع طبیعی و آبخیزداری خواستار شناسایی و برخورد قانونی با عوامل نابودی این گونه های ارزشمند شده اند. بنا به گفته کارشناسان و صاحب نظران جنگل، پوست کندن درختان به شکل نواری در قسمت پایین تنه درختان سبب مانع شیره نباتی به ساقه و شاخه درختان شده و در نتیجه به مرور زمان منجر به خشک شدن آن ها می شود و آنچه کارشناسان و مسوولان منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر در بازدید از این عرصه جنگلی نظر داده اند آن بوده که این اقدام ناپسند کار قاچاقچیان بوده چرا که یک قاچاقچی علاوه بر قطع درختان و حمل چوب آلات، با کت زنی مسیر جمع آوری چوب های خشک شده از جنگل را هم هموار می کند .
مسوولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران – نوشهر هم پس از مشاهده این فیلم واکنش نشان داده اند و آنچه گزارش شده در بیستم آبان ماه امسال به محض در اختیار گرفتن این فیلم در عرصه جنگلی حوالی روستای گاسگر محله رویان، گروهی متشکل از فرمانده یگان حفاظت این اداره کل، رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری نوشهر – رویان و شماری دیگر از کارشناسان اعزام تا از نزدیک عمق خسارت های وارده به این درختان که اغلب از نوع گونه های ارزشمند افرا، توسکا، انجیلی و … بوده ارزیابی کنند و پس از تهیه گزارش نسبت به شناسایی عوامل نابودی این گونه های ارزشمند هیرکانی اقدام کنند.
در این پیوند مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران گفت : پس از در اختیار گرفتن این فیلم و مشاهده آن بدون فوت وقت به مسوولان مرتبط ماموریت داده شد تا از نزدیک صحنه خسارت های وارده را ببینند و در بیستم آبان ماه این اتفاق افتاد و طبق گزارش ها مشخص شده از سوی عده ای از افراد سودجو با کت زنی یا به عبارتی پوست کندن تنه درختان با تبر به حالت حلقوی با سودای خشک کردن و استفاده هیزمی به دنبال انتقام از ماموران منابع طبیعی بر آمده اند. مهرداد خزایی پول افزود : پس از تهیه گزارش به همکاران به ویژه فرمانده یگان حفاظت این اداره کل ماموریت داده شده تا هر چه زودتر نسبت به شناسایی این افراد متخلف اقدام و پس از سیر مراحل قانونی برای آنان تشکیل پرونده و به مراجع قضایی معرفی شوند. وی اظهار کرد : در بازدید ها عمق خسارت ها در آن حدی نبوده که سبب خشک شدن درختان شود و با هماهنگی های به عمل آمده از کارشناسان گیاه پزشکی و پرورش دهندگان گل و گیاه هم خواسته شد تا به منظور پانسمان این گونه ها همراهی کنند
نصب دوربین های حفاظتی راهکاری برای مقابله با قاچاقچیان جسور
نصب دوربین های حفاظتی در ورودی و خروجی جنگل ها به ویژه به لباس های ماموران یگان حفاظت در مقابله با قاچاقچیان به باور صاحبنظران بسیار مهم و ضروری است؛ چراکه قاچاقچیان چوب جنگل های هیرکانی به صورت غیرقابل باور آن قدر جسور و بی پروا شده اند و حتی در برخی موارد برای قاچاق چوب به نگهبانان ایست و بازرسی جنگلبانی استان های شمالی به خصوص مازندران از طریق سلاح های سرد و گرم هجوم می برند. ، طبق آمار منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری از سال ۱۴۰۰ تا کنون ۲۸ نفر از جنگلبانان این حوزه در درگیری با قاچاقچیان و متصرفان عرصه های طبیعی مصدوم شدند و یک نفر از حافظان جنگل در منطقه نور نیز به قتل رسید. بالا بودن قیمت و ارزش چوب عامل افزایش قاچاق چوب در خطه شمال است، امروز کار به جایی رسیده که جنگل داغدار انسان شد یعنی شرایط به گونه ای شده که چپاولگران طبیعت برای دستیابی به اهداف خود و سود بیشتر، واهمهای از آسیبزدن حتی به محیطبانان، جنگلبانان و خانواده آنان ندارند.
بازدارنده نبودن مجازات فعلی موجب تجری متخلفین شد که نیاز است در خصوص قانون مجازات قاچاق چوب قوانین فعلی اصلاح و قوانین جدید وضع گردد تا مجازات صادره برابر جرم حادث شده بازدارندگی لازم را داشته باشد.
در این پیوند فرمانده یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری مازندران منطقه ساری از نصب ۹۰ دستگاه دوربینهای پیشرفته نظارتی در مناطق حساس اراضی ملی استان خبر داد و گفت: این تجهیزات به منظور پیشگیری از تخریب و تصرف، جلوگیری از قاچاق چوب، چرای غیرمجاز دام و حضور به هنگام برای مهار آتش سوزی ها عملیاتی شده است. داریوش مهدی زاده ، افزود: دوربین های حفاظتی شامل دوربین تله ای ویژه شناسایی متخلفان در عرصه های جنگلی، دوربین ویژه نصب روی لباس برای ثبت وقایع و دوربین خودروی ویژه ثبت وقایع در گشت های خودرویی است
. وی با توضیح این که اداره حفاظت و حمایت اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران ساری با تهیه و جهت به کارگیری در ماموریت های حفاظتی در اختیار یگان حفاظت اداره کل منابع طبیعی ساری و شهرستان های تابعه قرار داده است. مهدی زاده اظهار کرد: به وسیله این دوربینهای حفاظتی هر گونه اتفاق و درگیری در ماموریت ها ثبت و ضبط شده و در صورت نیاز به مراجع قضایی ارائه داده میشود.
این مسوول با تاکید بر صیانت از اراضی جنگلی و مرتعی، گفت: به دلیل افزایش قیمت چوب تمایل به قطع درختان جنگلی افزایش یافته و با جدیت بیشتری در حوزه پیشگیری و مقابله با قاچاق چوب باید اقدام کنیم. معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری افزایش دوربین های حفاظتی را در کاهش دسترسی آسان برای قاچاق چوب، بسیار مهم و اساسی توصیف کرد و گفت: با توجه به وضعیت جنگل های هیرکانی در شمال مبنی بر ورود و خروج در عرصه های طبیعی و دسترسی های آسان، هوشمندسازی و نصب فناوری های نوین حفاظتی در منطقه بسیار اثر گذار و در مقوله قاچاق چوب بازدارنده است. فتحالله غفاری به متوقف شدن طرح حصار کشی با سیم خاردار در جنگل های مازندران از سال ۱۳۹۶ تا کنون اشاره کرد و افزود: قاچاق چوب از جنگل های شمال از دغدغه های جدی سازمان است و برای حفظ و حراست از جنگل علاوه بر همکاری و مشارکت عموم مردم، باید از تجهیزات پیشرفته نیز بهره گرفت. وی ورود غیر مجاز افراد سود جو به عرصه های جنگلی و دام های محلی را از مشکلات و چالش های جدی در مراقبت و احیاء جنگل شمال عنوان کرد و توضیح داد: اگرچه خروج دام از جنگل طی سالیان سال عملیاتی شد، اما دام های محلی همچنان عامل اصلی تخریب نهال ها و مانع احیاء جنگل هستند. معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری وضعیت رویش و باز سازی در بعضی از مناطق جنگل های شمال را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: اگر ورود دام محلی به داخل جنگل به خصوص در مناطق بندپی بابل و بخش های از آمل متوقف شود، باز سازی جنگل همانند منطقه لاویج و هزار جریب نکا زبانزد خواهد شد