به گزارش ملکان،سرویس اجتماعی
پوکی استخوان یک بیماری مزمن است که در طول آن بافت اصلی استخوان به تدریج تحلیل میرود و استخوان کاملا پوک و کمتراکم میشود. در نتیجه زمانی که مقدار قابل توجهی از بافت استخوانی از بین برود و تراکم استخوان نیز کاهش پیدا کند، حتی یک ضربه آرام میتواند منجر به شکستگی استخوان شود. این بیماری بدون علامت خاصی شروع میشود و پس از پیشرفت با علائمی همچون دردهای استخوانی، کاهش قد و خمیدگی پشت در فرد ظاهر میشود. علت اصلی بروز پوکی استخوان، کمبود برخی هورمونها خصوصا استروژن در زنان و اندروژن در مردان است. سوءتغذیه و عدم تحرک کافی نیز میتوانند منجر به پوکی استخوان در سنین بالا شوند. پوکی استخوان به طور قطعی قابل درمان نیست اما با مصرف دارو و تغییر سبک زندگی به راحتی میتوانید آن را کنترل کنید و به زندگی عادی خود ادامه دهید.
پوکی استخوان یا استئوپروز (osteoporosis) یک بیماری مرتبط با استخوانهاست. قسمت داخلی یک استخوان سالم فضاهایی کوچک مانند لانه زنبور دارد. این بیماری سایز این فضاهای خالی را افزایش میدهد و در نتیجه باعث میشود استخوان تراکم و استحکام خود را از دست بدهد. علاوه بر این، قسمت خارجی استخوان ضعیفتر و نازکتر میشود.
پوکی استخوان میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد؛ اما در افراد مسن و مخصوصا زنان متداولتر است. خطر شکستن استخوان حین انجام فعالیتهای روزانه مانند ایستادن یا راه رفتن در افراد مبتلا به این بیماری زیاد است. استخوانهایی که تحت تاثیر قرار گرفتن در آنها شایعتر است، عبارتند از : دندهها لگن استخوان مچ دست ستون فقرات
پوکی استخوان که از بیماری های نوپدید و پیامد زندگی ماشینی هزاره سوم است، سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشته است تا درباره گسترش روزافزون این بیماری و تبدیل آن به یک معضل بزرگ برای جوامع هشدار دهد.
پوکی استخوان یا دراصطلاح پزشکان فرنگی استئوپروز از زمان شروع کاهش تراکم استخوان ها دربدن فرد مبتلا تا بروز اولین نشانه ها و علایم آن روندی تدریجی دارد و این موضوع درکنار عوارض و هزینه های سنگینی که به مبتلایان، خانواده آنان و بطور کلی ارگان های بهداشتی و درمانی جوامع تحمیل می کند سبب شده که از آن به عنوان بیماری خاموش قرن یاد شود.
استئوپروز از بیماری های بسیار خطرناک قرن محسوب می شود که درصورت پیشرفت آن عوارض نامطلوبی چون شکستن سریع استخوان ها، زمین گیر شدن فرد و در نهایت در مراحل بسیار پیشرفته و درگیر کردن دیگر اعضا و ارگان های حیاتی بدن حتی مرگ بیمار مبتلا را هم به دنبال خواهد داشت.
شدت گسترش و پیامدهای نامطلوب بیماری به حدی است که روز بیستم اکتبر میلادی مصادف با ۲۹ مهرماه به عنوان روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری شده است.
کارشناسان، شیوه و سبک زندگی مانند بی تحرکی و کم تحرکی، نرسیدن کلسیم و ویتامین D به اندازه کافی به بدن، افزایش استفاده مردم از موادی چون قهوه، دخانیات و مشروبات الکلی را از علل مهم بروز پوکی استخوان در انسان به عنوان ارمغان ناخوشایند زندگی پرهیاهو و پیچیده ماشینی در دنیای امروز ذکر می کنند.
دکتر مسعود شایسته آذر، متخصص ارتوپدی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این باره گفت: در تمام جوامع دنیا وقتی سن متوسط جامعه بالا می رود پوکی استخوان بیشتر در خانم های بالای ۵۰ تا ۶۰ سال و به ندرت در آقایان رخ می دهد.
وی ادامه داد: پوکی استخوان بیماری خاموش و بدون علامت است و زمانیکه استخوان ضعیف شده با ضربه بسیار ناچیز می شکند و دچار مشکل می شود فرد به این بیماری پی می برد.
این متخصص ارتوپدی توضیح داد: مهمترین شکستگی ها در ستون فقرات موجب قوز شدن در سنین بالاتر و شکستن ران و مچ دست می شود که تعدد شکستگی ها در افراد مسن برای سازمان های بهداشتی درمانی هزینه های هنگفتی به بار میآورد.
وی گفت: درمانگاه استئوپاد مرکز تحقیقات ارتوپدی مستقر در بیمارستان امام خمینی ساری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران ضمن عقد تفاهم نامه ی همکاری با پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم از آذرماه سال ۱۴۰۱ شروع به ارائه خدمات گسترده در زمینه تشخیص پوکی استخوان و شروع درمان و نیز آموزش بیمارانی که با شکستگی ناشی از پوکی استخوان به این مرکز درمانی مراجعه کردند، انجام داده است.
به گفته دکتر شایسته آذر هدف از راه اندازی این مرکز شناسایی عارضه پوکی استخوان، آگاهسازی جامعه نسبت به این بیماری قبل از مستولی شدن آن و درمان بیماری و همچنین ارائه خدمات به بیماران مبتلا به پوکی استخوان و در کنار درمان شکستگی اعمال اقدامات برای جلوگیری از شکستگی مجدد است.
وی اظهار کرد: بانوان بالای ۶۰ سال، افراد مصرف کننده طولانی مدت کورتون، افرادی که با ضربات کم انرژی دچار شکستگی شدند می توانند با مراجعه به درمانگاه استئوپاد مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) ساری از مرکز تخصصی بررسی و درمان پوکی استخوان استان مازندران با تعرفه دولتی خدمات دریافت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: پس از اخذ عکس تراکم استخوان باتوجه به جواب عکس های اخذ شده دارو درمانی انجام می شود و روند درمان ۲ ساله پیگیری می شود.
پوکی استخوان یک بیماری خاموش است که میتواند کیفیت زندگی را به شدت کاهش دهد. با این حال، با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و عوارض آن را کاهش داد. بنابراین، توصیه میشود که افراد به خصوص زنان یائسه و افراد مسن به طور مرتب برای بررسی تراکم استخوانی به پزشک مراجعه کنند.