به گزارش ملکان – سمانه اسلامی
نطق اخیر عالیه زمانی کیاسری، نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی، تصویر روشنی از چالشهای توسعهای استان مازندران ارائه میدهد. با وجود برخورداری از جاذبههای طبیعی بینظیر، مازندران همچنان با مشکلات متعددی در حوزههای مختلف از جمله صنعت گردشگری، صنعت، زیرساختها و مدیریت روبرو است
مازندران با توجه به موقعیت اقلیمی و جغرافیایی یکی از مستعدترین استانهای کشور برای اجرای طرحهای مختلف اقتصادی با محوریت سه بخش کشاورزی، صنعت و گردشگری است که در هر سه حوزه با وجود استعدادهای منحصربهفرد، با چالشهای متعددی مواجه است.
گردشگری انبوه در مازندران یکی از چالشهایی است که به دلیل فشاربر زیرساختهای این استان مشکلات زیادی را برای ساکنان مازندران ایجاد میکند. آخرین نمونه این مشکلات نیز کمبود سوخت در غرب استان طی تعطیلات هفته دوم شهریور بود که به دلیل ورود میلیونها مسافر به این منطقه منجر به افزایش ۱۰۰ درصدی مصرف روزانه بنزین در این منطقه از ۱.۹ میلیون لیتر به ۳.۸ میلیون لیتر شد.
در حوزه کشاورزی نیز این استان با ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی و ظرفیت تولید ۷۲ نوع از محصولات کشاورزی به مقدار حدود هشت میلیون تن، حدود ۱۱ درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را در اختیار دارد. طبق آمار رسمی هر سال به طور میانگین ۲۱۵ هزار هکتار از زمینهای کشاوزی مازندران زیر کشت برنج میرود و این استان با تامین بیش از ۴۲ درصد برنج سفید کشور، رتبه اول را دارد.
در حوزه صنعت هم مازندران با ۲۲ شهرستان، ۳۹ شهرک و ناحیه صنعتی و ۲ هزار و ۳۰۰ واحد تولیدی دارد و حدود ۸۰ هزار نفر به صورت مستقیم در واحدهای تولیدی و صنعتی استان اشتغال دارند. از مجموع ۲ هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی استان، ۴۶۱ واحد در بخش ماشینآلات و فلزات اساسی، ۱۳۹ واحد در بخش برق و الکترونیک، ۱۱۵ واحد در بخش نساجی، ۴۰۸ واحد در بخش محصولات شیمیایی، ۲۱۶ واحد در بخش سلولزی، ۵۳۰ واحد در بخش کانی غیرفلزی و ۳۶۷ واحد صنعتی نیز در بخش تولید محصولات غذایی مشغول فعالیت هستند.
بیشترین سهم واحدهای صنعتی استان نیز متعلق به شهرستان آمل با حدود ۴۰۰ واحد صنعتی فعال است در کنار آن ۲۶ درصد صنایع فعال استان نیز در شهرستانهای ساری، بابل و سوادکوه مستقر هستند. مازندران در حوزه اشتغال واحدهای صنعتی با استقرار چهار درصد واحدهای صنعتی کشور در این استان یازدهمین استان کشور است و ۳.۸ درصد اشتغال صنعتی را در اختیار دارد.
در حال حاضر مهمترین چالش این استان مربوط به زیرساختهای مختلف از جمله آبرسانی و حوزه راه است که برای اجرای طرحهای جدید مورد نیاز و تکمیل طرحهای نیمهتمام به اعتبارات کلان و توجه ویژه دولت نیاز است تا این استان میزبان مردم سراسر کشور رشد مطلوبی در اجرای طرحهای عمرانی داشته باشد.
معضل پسماند نیز یکی از چالشهای اصلی این استان است که طی سالهای اخیر همواره در صدر معضلات مازندرانیها قرار داشته و گامهای برداشته شده برای حل آن هنوز این استان را به نقطه مطلوبی نرسانده است. در این استان روزانه حدود سه هزار تن زباله تولید میشود که این میزان در روزهای حضور مسافران گاهی به مرز ۱۰ هزار تن نیز میرسد. عمده این زبالهها نیز در سایتهای زباله موجود در دل جنگلها و حاشیه رودخانهها دپو میشود و مشکلات زیادی را برای محیط زیست مازندران ایجاد میکند.
زمانی در نطق میان دستور:
عدم توسعه و پیشرفت استان مازندران رمزگشایی شود
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی گفت: مازندران به مدیرانی کارآمد، دانا و توانا نیاز دارد تا در لوای تعهد حرفهای و انسجام و برنامهمحوری، جعبه سیاه عقب ماندگی و عدم توسعه و پیشرفت استان را رمزگشایی و بازخوانی کنند.
به گزارش خبرنگار نمایندگان، عالیه زمانی کیاسری در جلسه علنی (سه شنبه ۲۲ آبان ماه ۱۴۰۳)مجلس در نطق میان دستور خود گفت: صنعت گردشگری استان مازندران با وجود استعدادهای بالقوه و ظرفیت عظیم در مرکز استان و میاندورود با ساحل زیبای گوهرباران و فرح آباد به طول دهها کیلومتر با جنگلهای هیرکانی، پیشرفت چشمگیری نداشته است.
وی ادامه داد: شهرکهای صنعتی در مرکز استان و شهرستان میانرود گورستانی از جنازههای کارخانجاتی است که علائمی از حیات در آن دیده نمیشود و اندکی هم که مانده به سختی نفس فرو میبرد و در میآورد. پیمانکاری پروژههای عمرانی و جادههای استان مانند غنائم بین مدیران تقسیم میشود. همچنین اختیارات ادارات استان به حدی کاهش یافته است که در مرکز استان مازندران فضای فیزیکی اکثریت قریب به اتفاق ادارات حذف شده است.
نماینده ساری و میاندورود تاکید کرد: شهرستان نجیب و ولایی و ولایت مدار میاندورود با شناسنامه ۱۴ ساله همچنان از کمبودهای زیرساختی رفاهی و اداری و عمرانی رنج میبرد. اعضای محترم هیأت دولت و معاونان محترم ریاست جمهوری مازندران به مدیرانی کارآمد، دانا و توانا نیاز دارد تا در لوای تعهد حرفهای و انسجام و برنامه محوری، جعبه سیاه عقب ماندگی و عدم توسعه و پیشرفت استان و مرکز استان و شهرستان میاندورود را رمزگشایی و بازخوانی نمایند تا استان مازندران در ریل پیشرفت و توسعه قرار گیرد.
مازندران با داشتن پتانسیلهای عظیم، میتواند به یکی از قطبهای توسعه کشور تبدیل شود. اما برای تحقق این هدف، نیازمند تغییرات اساسی در رویکردهای مدیریتی و برنامهریزی است. با اتخاذ سیاستهای صحیح و با بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و خارجی، میتوان مازندران را به استان توسعهیافته و پویایی تبدیل کرد