به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی
صادرات مرکبات مازندرانی به عنوان یکی از مهمترین برنامههای دولت برای افزایش درآمدهای غیرنفتی، با موفقیت در حال اجرا است. با حمایت از باغداران و سرمایهگذاری در زیرساختهای صادراتی، این استان توانسته است سهم قابل توجهی در صادرات محصولات کشاورزی کشور داشته باشد.
آبان ماه سال گذشته بود که اولین محموله مرکبات استان با کشتی از طریق بندر امیرآباد به روسیه، همسایه شمالی ایران، صادر شد. هر چند همچنان بخش زیادی از تولید سالانه محصولات کشاورزی استان مازندران که حدود ۷ میلیون و ۵۰۰هزار تن است به دلیل نداشتن پایانه صادراتی محصول کشاورزی امکان صادرات نداشته، اما اکنون با حمایت دولت، باغداران و مسئولان این استان بیش از پیش امیدوار به حضور در بازارهای جهانی شدهاند.
توسعه روابط تجاری و افزایش ارزآوری از محل صادرات کالاهای غیرنفتی از مهمترین برنامههای دولت چهاردهم است. برنامهای که در مازندران به عنوان قطب تولید مرکبات کشور تلاش میشود با بهرهمندی از ظرفیت تولید سالانه ۳میلیون تنی مرکبات و قرار گرفتن در مسیر صادراتی عملیاتی شود.
موضوعی که معاون اول رئیسجمهوری هم بر آن تأکید و بیان کرد: اکنون وقت آن است که جهش صادرات را به صورت واقعی دنبال کنیم. صادرات غیرنفتی برای دولت بسیار مهم است به همین خاطر در تلاشیم با برقراری روابط رسمی با سازوکارهای بینالمللی و منطقهای زمینه صادرات را در هر استان بسته به تولیدات و محصولات خاص آن فراهم کنیم. محمدرضا عارف از نهایی شدن «قرارداد تجارت آزاد» در آینده نزدیک خبر داد و گفت: این قرارداد، شرایط مناسبی فراهم میکند تا بتوانیم به صورت جدیتر به حوزه صادرات بپردازیم و در زمینه تجارت خارجی وضعیت بهتری نسبت به گذشته داشته باشیم.
لبخند بازارهای جهانی به مرکبات مازندران
بابک مؤمنی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران هم با اعلام اینکه امسال اقبال خوبی در بازارهای جهانی برای مرکبات استان وجود دارد، گفت: در حال حاضر از آغاز زمان برداشت مرکبات (اول مهر) تا کنون (۱۵ دی ماه) بیش از ۸۰ درصد از مرکبات استان برداشت شده است. طی این مدت صادرات مرکبات از ۱۷۰ هزار تن فراتر رفته و شاهد رشد ۱۲۰ درصدی آن بودهایم.
وی با بیان اینکه میزان تولید تاکنون ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تن بوده، اظهار کرد: پیشبینی میشود میزان برداشت پرتقال تامسون حدود ۵ درصد کاهش داشته باشد ولی خوشبختانه نارنگیهای پیشرس سال پربار و مناسبی داشته است. البته در هفتههای اخیر به علت همزمانی با پایان سال میلادی روند صادرات مرکبات در استان کند شده بود اما این روند به حالت عادی بازمیگردد و پیشبینی میشود میزان صادرات همچنان افزایش داشته باشد.
این مقام مسئول راهاندازی و توسعه صنعت کشتیرانی در دریای خزر را راهحل اصلی رونق صادرات محصولات کشاورزی دانست و گفت: در حال حاضر روسیه یکی از مهمترین بازارهای هدف و واردکننده عمده مرکبات استان است، اما متأسفانه بهدلیل هزینههای بالای حملونقل دریایی و نبود زیرساختهای مناسب در بنادر، قیمت تمامشده محصول برای ما بالاتر از حد معمول است. به همین خاطر اگر خطوط حملونقل دریایی مستقیم و ارزانتر ایجاد شود، صادرات به روسیه برای ما بسیار پرسودتر خواهد بود. رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تأکید بر تأمین نیاز بازار داخلی افزود: در کنار تازهخوری برای تعادل بازار پایان سال بیش از ۱۵۰هزار تن مرکبات در انبارهای استان با رعایت اصول مناسب ذخیرهسازی شده است. البته این ذخیرهسازی ادامه دارد و لازم است علاوه بر دقت باغداران به مسائل فنی، سورتینگداران نیز اصول انبارداری مناسب را رعایت کنند تا شاهد عرضه بهموقع محصول باکیفیت در کشور باشیم.
ممنوعیت سبززدایی و حمایت از صادرات مرکبات
در اقدامی مهم و در راستای ارتقای کیفیت و افزایش صادرات مرکبات، سازمان جهاد کشاورزی استان با همکاری استانداری و دانشگاه علوم پزشکی، اقدام به ممنوعیت سبززدایی و رنگآمیزی مرکبات در سورتینگها کرده است. این تصمیم که با استقبال گسترده باغداران و صادرکنندگان روبرو شده است، نشان از عزم جدی مسئولین برای بهبود وضعیت صنعت مرکبات استان دارد.
مهندس مؤمنی، در این خصوص اظهار داشت: “امسال بیش از ۹۷ درصد باغداران به اهمیت زمان برداشت مناسب توجه داشتهاند و همین موضوع سبب استقبال دیگر کشورها از محصول استان شده است. اما متاسفانه در سالهای گذشته، پدیده سبززدایی ضربات سنگینی به بازار مرکبات وارد کرده بود.
جهاد کشاورزی با برگزاری کلاسهای توجیهی تلاش کرده بود باغداران را با مضرات این اقدام آشنا کند، اما برخی افراد سودجو همچنان به این کار مبادرت میورزیدند.” وی افزود: “با توجه به اهمیت موضوع، امسال ضوابطی برای تولید و عرضه مرکبات در نظر گرفته شده است که بر اساس آن، رنگآمیزی مرکبات در سورتینگها به طور کامل ممنوع شده و در صورت هرگونه گزارش سبززدایی، با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.
مهندس مؤمنی همچنین تاکید کرد که ممنوعیت سبززدایی تنها قدم اول برای توسعه صادرات مرکبات است و برای موفقیت در بازارهای جهانی، نیاز به رعایت استانداردهای بینالمللی در زمینه بستهبندی، استفاده مناسب از سموم و… است.
وی گفت: “جهاد کشاورزی تلاش کرده است با برگزاری دورههای آموزشی، باغداران و صادرکنندگان را با این استانداردها آشنا کند، اما برای دستیابی به نتایج بهتر، لازم است یارانههایی برای تهیه تجهیزات بستهبندی مدرن در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد
توسعه صادرات مرکبات
صادرات مرکبات مازندرانی در سال جاری با رشد چشمگیری روبرو بوده است. به گفته سرپرست معاونت اقتصادی استانداری مازندران، در ۹ ماهه نخست سال، میزان صادرات مرکبات از این استان حدود ۲۱ هزار تن به ارزش ۷ میلیون و ۵۵۱ هزار دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد قابل توجهی را نشان میدهد. این دستاورد در حالی حاصل شده است که استان مازندران با ایجاد زیرساختهای جدید مانند پایانه صادراتی روماک و حمایت از باغداران، گامهای بلندی در راستای توسعه صادرات این محصول استراتژیک برداشته است.
از برنامههای جدی استان رضا گنجی، سرپرست معاونت اقتصادی استانداری مازندران هم پیگیری برای توسعه صادرات مرکبات را از برنامههای جدی استان عنوان و اظهار کرد: از آنجایی که به عنوان استان نخست تولید مرکبات کشور، ظرفیت مناسبی برای صادرات داریم در تلاشیم تا بتوانیم با حمایت از باغداران به هدف موردنظر دولت مبنی بر رشد صادرات کالاهای غیرنفتی برسیم.
وی با اشاره به اجرای طرحهای مختلف ادامه داد: موضوع نبود پایانه صادراتی در سالهای گذشته مشکلات زیادی را برای فعالان این حوزه ایجاد کرده بود اما در حال حاضر با راهاندازی پایانه صادراتی روماک در شهرستان جویبار بخش مهمی از زیرساختهای صادرات مرکبات در استان ایجاد شده است. البته همچنان توسعه این مجموعه ادامه دارد.
سرپرست معاونت اقتصادی استانداری مازندران خاطرنشان کرد: در دیدار سفیر ازبکستان از این مجموعه بر همکاری بیشتر دو کشور و استفاده از ظرفیت استان در بخش مرکبات و ماشینآلات کشاورزی استان تأکید و قرار شد برای افزایش مبادلات در آینده نزدیک اتاق بازرگانی مازندران در کشور ازبکستان ظرفیتهای تولیدی مرکبات و ماشینآلات کشاورزی استان را به نمایش بگذارد.
کشورهای همسایه همچنان مهمترین مقصد صادرات مرکبات مازندرانی هستند. عراق، روسیه، هند، ازبکستان، قزاقستان، ترکمنستان و افغانستان از جمله کشورهایی هستند که مرکبات مازندرانی را به صورت گسترده وارد میکنند. با توجه به ظرفیتهای بالای تولید مرکبات در مازندران و افزایش تقاضا در بازارهای جهانی، انتظار میرود صادرات این محصول در سالهای آینده نیز روند رو به رشدی داشته باشد.