به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی
دنیای کنونی روز به روز در حال تغییر و همراهی بیشتر با فناوریهای نوین است و یکی از مواردی که این روزها میتوان گفت بیش از هر مقولهای مورد توجه بشر قرار گرفته، مقوله نوپدید “هوش مصنوعی” (Artificial Intelligence) است.
هوش مصنوعی که در مقابل هوش طبیعی انسانی قرار دارد، به هوشمندی نشاندادهشده به وسیله ماشینها در شرایط مختلف اطلاق میشود و به همین دلیل از آن به هوش ماشینی هم تعبیر می شود.
بر این اساس و به عبارتی هوش مصنوعی به سامانههایی گفته میشود که میتوانند واکنشهایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی از جمله درک شرایط پیچیده، شبیهسازی فرایندهای تفکر و شیوههای استدلال انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسایل را از خود به نمایش بگذارند.
رهبر معظم انقلاب در سال ۱۴۰۰، در دیدار با نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی کشور از «هوش مصنوعی» بهعنوان یک مساله مهم و آیندهساز نام برده و تاکید کردند که این مساله در اداره آینده دنیا نقش دارد و باید بهگونهای عمل کرد که ایران در زمره ۱۰ کشور برتر دنیا از نظر هوش مصنوعی قرار گیرد.
اکنون بیش از ۲ سال از طرح این موضوع میگذرد و وقت آن است تا اقداماتی که در این مسیر صورت گرفته است، مورد ارزیابی قرار گیرد تا همزمان با پیگیری برای رسیدن به این هدفگذاری، اگر نیاز به تغییری در مسیر وجود دارد، در کمترین زمان ممکن عملیاتی شود.
این در حالی است که به غیر از محافل علمی و تخصصی، شاهد گفت و گو یا تحقیق در موضوع هوش مصنوعی توسط دیگر افراد و اقشار جامعه هم هستیم و هر کس متناسب با علاقه و نیاز خود وارد این موضوع می شود و به همین دلیل است که اکنون هوش مصنوعی و گفت و گو با آن به یکی از پرتکرارترین کلیدواژههای جست و جو شده در فضای مجازی و اینترنت تبدیل شده است.
رهبر معظم انقلاب: باید بهگونهای عمل کرد که ایران در زمره ۱۰ کشور برتر دنیا از نظر هوش مصنوعی قرار گیرد
به عبارتی دیگر هوش مصنوعی، به دلیل استفاده ای که از آن در تخصصهای مختلف می شود، یک میان رشته به حساب میآید که در رشته های متفاوتی از ادبیات، رسانه، هنر، تصویرسازی، تحقیق و جستجو تا صنایع دفاعی کاربرد دارد.
مازندران با دار بودن استادان نخبه به همراه دانشگاه معتبر و دانشجویان ممتاز با برگزاری همایش های مختلف بین المللی فرصت ها و آسیب های هوش مصنوعی را واکاوی و برای بهره مند از این ظرفیت در جهت توسعه همه جانبه این خطه از شمال کشور تلاش می کنند.
و همچنین با دار بودن دانشگاه های معتبر و صاحب نام همچون دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، دانشگاه مازندران، دانشگاه علم و فناوری بهشهر، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل و فعالیت ۲ دانشگاه مستقل علوم پزشکی مازندران و بابل به همراه استادان برجسته این دانشگاه های که از جمله دانشمندان برتر زیر یک درصد تا ۲ درصد جهان به شمار میروند از ظرفیت های مهم بهره مندی از دانش هوش مصنوعی در این خطه از شمال هستند.
دانشگاه های مازندران در سالهای اخیر با برگزاری همایش های شهرستانی، استانی و ملی بر ضرورت بهره مندی از فناوری هوش مصنوعی برای توسعه استان تاکید کردند.
برخی از این دانشگاه ها همانند دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با راه اندازی و چاپ مجله های علمی و پژوهشی در این حوزه فعالیت های خوبی از خود بر جای گذاشتند.
نخبگان دانشگاهی مازندران با بهره مندی از دانش هوش مصنوعی طرح های بزرگ ملی را در دست اجرا دارند که برخی از آنها تکمیل و در حال بهره برداری هستند.
صنایع فولاد، مواد غذایی، کشاورزی و صنعت از جمله طرح های کلانی هستند که نخبگان دانشگاهی این استان در این حوزه با بهره مندی از ظرفیت هوش مصنوعی به دستاوردهای خوبی رسیدند.
در یک سال اخیر اقدامات موثری برای معرفی قابلیت های هوش مصنوعی برای افکار عمومی انجام شد که همه مردم با دانش هوش مصنوعی آشنا شوند.
نخبگان دانشگاهی که با احداث اولین شهر هوشمند ایران در سال گذشته تحصین همگان را برانگیخته بودند با عزمی جدی تر از گذشته مصمم به بهره مندی از ظرفیت فناوری های نوظهور همانند هوش مصنوعی هستند.
در این شهر هوشمند که در بابل احداث شده بود با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی، بابل به تصویر کشیده شد و در این شهر هوشمند بناهای تاریخی و میراثی بابل از جایگاه ممتازی برخوردار بودند.
همچنین دانشجویان نخبه کشور، آرزوی های خود را برای آینده بابل در این شهرهوشمند به تصویر کشیدند که چگونه می توان با فناوری های نوین و بهره مندی سازه های ممتاز برای توسعه و پیشرفت شهر خود استفاده کرد.
انجام همه این برنامه ها به منظور تمرین نخبگان و شهروندان در جهت بهره مندی از ظرفیت های بسیار بالای هوش مصنوعی در زندگی اجتماعی است.
مازندران در تلاش است با فراهم کردن زیر ساختهای لازم برای دستیابی به استانی هوشمند با گسترش فیبر فوری، اینترنت پر سرعت و استفاده از فناوری های نوین به همراه تعامل سازنده با نخبگان دانشگاهی از جمله استان های پیش رو در زمینه هوش مصنوعی باشد.
برگزاری دومین همایش بین المللی هوش مصنوعی و فناوری های نوین که به میزبانی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل در حال انجام است تمرینی دیگر برای بررسی فواید و آسیب های هوش مصنوعی محسوب می شود.
در این پیوند رئیس دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل اظهار کرد: در دومین همایش بین المللی هوش مصنوعی و فناوری های آینده نگر از ۱۹ استان کشور به این همایش مقاله ارسال شد.
بهرام عزیزالله گنجی گفت: برگزاری چنین همایش ها فرصت مناسب در جهت معرفی و شناخت ظرفیت های هوش مصنوهی و چالش های است که در آینده با آن روبرو خواهیم شد.
وی با بیان این که هوش مصنوعی به مجموعه ای از تکنیک ها و الگوریتمهایی گفته می شود که به سیستم های کامپیوتری این امکان را می دهد تا کارهایی را انجام دهند که به طور معمول به تفکر و تصمیم گیری انسانی نیاز دارد، اظهار کرد: پیشرفت های سریع الگوریتم ها و فناوری های مرتبط انتظار می رود که هوش مصنوعی در بسیاری از جنبه های زندگی انسانی تغییرات عمده ای ایجاد کند که این تغییرات شامل بهبود عملکرد سیستم های هوشمند، افزایش توانایی تحلیل داده های کلان و توسعه تکنولوژیهای جدید خواهد بود.
رئیس دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل افزود: هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار کلیدی در حل مسائل جهانی مانند تغییرات اقلیمی و مشکلات بهداشتی نقش مهمی ایفا خواهد کرد. وی افزود: این فناوری می تواند در حل مسائل پیچیده علمی، کشف داده های جدید و پیشرفت در زمینه های مختلف فناوری نقش مهمی ایفا کند و در زمینه پزشکی، حمل و نقل و آموزش و به بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
این مقام مسوول تصریح کرد: در این همایش مجموعا ۸۳ مقاله از ۱۹ استان کشور دریافت شد که پس از داوری ۳۴ مقاله به صورت سخنرانی و ۲۲ مقاله به صورت پوستر ارائه می شود.
در همایش ملی هوش مصنوعی در قائم شهر عنوان شد: هوش مصنوعی، منشا همه فناوریهای نوین
در این همایش ملی که اساتید و نخبگان علم و فناوری و هوش مصنوعی استان حضور داشتند دبیر ستاد هوش مصنوعی کشور با تجلیل از دانشمند شهید فخری زاده، هوش مصنوعی را یک فناوری اقتدار آفرین و نشاط آور برای کشور دانست
دکتر بهروز مینایی افزود: تسلط بر هوش مصنوعی در برابر کشورهای دیگر یک اقتدار و افتخار و حل کننده اَبَر چالشها در حوزههای مختلف اقتصادی و توسعهای کشور است.
وی اظهار امیدواری کرد: با ترسیم چشم انداز هوش مصنوعی، جایگاه کشور ما با بهره گیری از این فناوری نوین باید به رتبه یکم تا دهم جهانی برسد.
مینایی یادآور شد: ایجاد یک هوش مصنوعی بومی متکی بر فرهنگ بومی و هوش حکمی یا حکمت میتوانیم با پیوند هوش مصنوعی و علوم انسانی جایگاه ویژهای را در جهان پیدا کنیم.
دبیر ستاد هوش مصنوعی کشور با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش تولید در حوزه اقتصاد گفت: این مطالبه رهبری و ملت جز نیازهای اساسی کشور است که با بهره گیری از هوش مصنوعی محقق خواهد شد.
مینایی بر اهمیت سرمایه گذاری و تخصیص اعتبار مناسب برای توسعه هوش مصنوعی گفت: دولت باید بیشترین سرمایه گذاری را با سرعت بالاتری در این حوزه انجام دهد تا با ایجاد یک بستر زیرساخت پردازشی مناسب برای دانشگاهها و اساتید و دانشجویان و دانش آموزان نخبه، امکان خیزش و جهش علمی و اقتصادی در کشور فراهم شود به طوری که میتوانیم صادرات محصولات هوش مصنوعی به خارج از کشور داشته باشیم.
وی هوش مصنوعی را قلب همه فناوریهای نوین عنوان کرد که بهره گیری از این فناوری نوین باعث توسعه و پیشرفت حوزههای مختلف علمی و اقتصادی و صنعتی و تولیدی و کشاورزی و پزشکی و اجتماعی و … خواهد شد.
در این همایش ملی از مقام علمی و خدمات ارزشمند دکتر بهروز مینایی دبیر ستاد هوش مصنوعی کشور تجلیل و قدردانی شد.