به گزارش ملکان راهنمایان با داشتن آگاهیهای علمی و تخصصی در زمینه تاریخ، فرهنگ و جغرافیای هر منطقه، نه تنها به گردشگران تجربیات منحصر به فرد و آموزندهای ارائه میدهند، بلکه بهعنوان حافظان میراث فرهنگی و تاریخی، در حفاظت و ترویج این آثار ارزشمند نقش دارند. از سوی دیگر، فعالیتهای آنان در ارتقای آگاهی عمومی و رونق اقتصادی جوامع محلی تاثیر قابل توجهی میگذارد. ما به بررسی اهمیت و جایگاه راهنمایان گردشگری در صنعت گردشگری، چالشها و وظایف آنان و همچنین نقش انجمنها و نهادهای مرتبط در حمایت از این قشر تاثیرگذار میپردازیم .
نقش راهنمایان گردشگری در معرفی، حفظ و رونق ابعاد مختلف گردشگری، صنایع دستی و آثار باستانی از اهمیت بالایی برخوردار است، این افراد با داشتن دانش و آگاهی کافی از فرهنگ و هنر محلی، میتوانند به شکوفایی این صنعت و بهبود وضعیت اقتصادی جامعه کمک کنند.
یکی از عناصر تاثیرگذار در صنعت گردشگری راهنمایان سفر هستند و با تقویت پیوند رابطه دو طرفه گردشگر و زنجیره گردشگری به ویژه جامعه محلی در مقصد نقش کلیدی ایفا کنند؛ راهنمایان علاوه بر مدیریت گروه گردشگران، رسالت و ماموریت ویژه ای برای اطمینان بخشی و اعتمادزایی میان گردشگران و سایر اجزاء و ارکان این صنعت جهانی دارند.
راهنمایان گردشگری سفیران فرهنگی و معماران تجربههای گردشگریاند، که با داشتن مهارت و علاقه خود پلی میان تاریخ، طبیعت و فرهنگ یک سرزمین با گردشگران ایجاد میکنند. آنها نه تنها معرفی کننده جاذبههای دیدنی هستند بلکه روایتگر تاریخ، هویت و سبک زندگی جوامع مختلفند و تاثیر بسزایی در ارتقای کیفیت سفر و رضایت گردشگران داشته و تجربه سفر را برای گردشگران به یاد ماندنی و ارزشمند میسازند.
اهمیت و جایگاه راهنمایان گردشگری در صنعت گردشگری به عنوان سفیران فرهنگی و تاریخی کشور که با معرفی تاریخ، تمدن، سنت ها و سبک زندگی تصویر دقیقی از هویت ملی را ارائه میدهند و با روایتهای جذاب و علمی گردشگران را با ارزشهای فرهنگی و اجتماعی آشنا کرده و مانع از تحریف و انتقال اطلاعات نادرست شده، وهمچنین یک راهنمای گردشگری حرفهای با مهارتهای ارتباطی و ارائه اطلاعات جذاب و دقیق، سفر را برای گردشگران لذت بخشتر کرده و گردشگری که اطلاعات مفید و جذابی از محیط دریافت کند، تجربه بهتری خواهد داشت و احتمال بازگشت او به مقصد افزایش مییابد.
همچنین را هنمایان گردشگری با معرفی مقاصد کمتر شناخته شده و هدایت گردشگران به خرید صنایع دستی، استفاده از خدمات محلی و مشارکت در فعالیتهای فرهنگی به رشد اقتصادی جوامع محلی کمک میکنند.
معرفی کارشناسانه آثار باستانی
دبیر و نایب رئیس انجمن گردشگری پایدار سبز مازندران، عضو انجمن متخصصان گردشگری ایران و پژوهشگر حوزه گردشگری در این خصوص گفت:راهنمایان گردشگری با معرفی کارشناسی و آگاهانه ظرفیت های اثار باستانی و صنایع دستی و حوزه های گردشگری نقش مهمی در این عرصه ایفا می کنند.
مهران حسنی ادامه داد: علاوه بر این یکی از وظایف مهم راهنمایان گردشگری آموزش گردشگران در خصوص حفاظت از محیط زیست و احترام به آثار تاریخی است و آنان با تشویق گردشگران به رعایت اصول گردشگری پایدارمانع از تخریب طبیعت و آثار باستانی میشوند.
وی اضافه کرد: از بُعد دیگر، راهنمایان گردشگری در توسعه گردشگری کشور نقش بارزی دارند آنان با ارائه اطلاعات جامع وتخصصی درباره جاذبههای طبیعی، تاریخی و فرهنگی کشور، تجربهای منحصر به فرد برای گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده و در افزایش جذابیت گردشگری ایران در سطح جهانی و رشد ورود گردشگران بینالمللی تاثیرگذار خواهند بود و یکی از مهمترین نقشهای راهنمایان تسهیل ارتباط میان گردشگران و ساکنان و جوامع محلی است، آنها با توضیح تفاوتهای فرهنگی باعث کاهش سوء تفاهمها شده و فضای تعامل مثبتی را میان طرفین ایجاد میکنند.
عضو انجمن متخصصان گردشگری ایران گفت که این تعامل به پذیرش بیشتر گردشگران در جوامع محلی و تقویت همزیستی فرهنگی کمک میکند و همچنی آنها با به کارگیری دانش و مهارت های خود سطح خدمات گردشگری را افزایش داده و باعث افزایش رضایت گردشگران میشوند و هرچه سطح خدمات ارائه شده توسط راهنمایان بهتر باشد، تصویر بهتری از گردشگری کشور در ذهن گردشگران شکل میگیرد و این امر در جذب گردشگران بیشتر تاثیرگذار خواهد بود.
تجاری سازی مقاصد گردشگری در اولویت
وی در خصوص نقش راهنمایان گردشگری در برندسازی مقاصد گردشگری اعلام کرد: برندسازی مقاصد گردشگری نقش دیگریست که راهنمایان با معرفی جاذبههای کمتر شناخته شده و تاکید به ویژگیهای منحصر به فرد هر منطقه ایفا میکنند آنها با روایت داستانهای جذاب و استفاده از روشهای نوین راهنمایی موجب برجسته شدن مقاصد جدید میشوند با توجه به اینکه راهنمایان گردشگری به عنوان یکی از مهمترین ارکان صنعت گردشگری هستند و نقش بیبدیلی در هدایت و آگاهی بخش گردشگران ایفا میکنند، وظایف و تکالیفی سنگینی را بر عهده دارند، یک راهنمای گردشگری حرفهای باید دانش عمیقی و به روز از تاریخ، فرهنگ، جغرافیا، محیط زیست، آداب و رسوم و مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور و منطقه داشته باشد. به روز بودن اطلاعات راهنما از منابع معتبر برای پاسخگویی به پرسشهای گردشگران امری ضروریست.
همچنین مهارتهای ارتباطی قوی، مدیریت گروههای گردشگری، برخورد مودبانه و خوشرویی از ویژگیهای اجتناب ناپذیر آنها بوده و باید بتوانند فضای سفر را برای گردشگران دلپذیر کنندو خاطرات خوشی برایشان بسازیم.
حسنی با اشاره به اینکه از دیگر وظایف راهنمایان حفظ و اشاعه فرهنگ بومی است گفت: بنابراین آنها باید فرهنگ بومی هر منطقه را به درستی معرفی کرده، از انتقال اطلاعات نادرست یا کلیشهای خودداری و در جهت تغییر فرهنگ جوامع محلی گام برندارند، بلکه بر حفظ اصالت فرهنگی و احترام به آداب و رسوم و نیز به اصول اخلاقی پایبند باشند، و از تبلیغ و اطلاعات نادرست پرهیز کنند، صداقت داشته باشند و از ایجاد حواشی و برخوردهای نادرست جلوگیری نموده و نیز حفظ حریم شخصی گردشگران و رعایت اصول ایمنی برای آن ها از وظایف شان می باشد.
وی تصریح کرد: از منظر ترویج گردشگری پایدار ومسولانه نیز باید به گردشگران آموزش دهند، که چگونه میتوانند سفری مسئولانه و کم تاثیر بر محیط زیست داشته باشند. همچنین، جلوگیری از تخریب محیط، احترام به فرهنگ محلی و حمایت از کسب و کارهای بومی، از اصولی است که راهنمایان باید به آنها پایبند باشند.
در نهایت، با توجه به اهمیت راهنمایان گردشگری در توسعه پایدار و حفظ میراث فرهنگی کشور، لازم است تا توجه بیشتری به این قشر در جهت بهبود شرایط شغلی و حرفهای آنان معطوف شود و از نقش کلیدی آنان در حفظ تاریخ و فرهنگ کشور حمایت گردد.
- نویسنده : اسلامی