کاهش ۶ میلیون مترمکعبی آب‌های زیرزمینی در مازندران
کاهش ۶ میلیون مترمکعبی آب‌های زیرزمینی در مازندران
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندرانذگفت: سالانه ۶ میلیون مترمکعب از ظرفیت آب‌های زیرزمینی استان کاسته می‌شود که این رقم نگران‌کننده است.

مازندران در آستانه تنش آبی جدی قرار دارد. برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی و حفر چاه‌های غیرمجاز، این استان را با چالش جدی روبرو کرده است.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، سالانه ۶ میلیون مترمکعب از ظرفیت آب‌های زیرزمینی استان کاسته می‌شود که این رقم نگران‌کننده است.

 به گزارش ملکان حسینعلی ابراهیمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، در گفت‌وگو با خبرنگاران، با اشاره به نقش مشترک سازمان حفاظت محیط زیست و شرکت آب منطقه‌ای مازندران در مسائل زیست‌محیطی، اظهار کرد: یکی از نکات مهمی که باید در مازندران برای کمک به منابع آبی و محیط زیست به طور جدی مورد توجه قرار بگیرد، تغییر الگوی کشت است.

وی افزود: مازندران دیگر ظرفیت تأمین آب مورد نیاز برای این حجم و گستره از شالیکاری را ندارد و لازم است که به سمت تغییر الگوی کشت و انجام کشت‌های جایگزین و کم‌آب‌بر حرکت کنیم

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران تصریح کرد: بر اساس آمارها به طور میانگین سالانه ۶ میلیون مترمکعب از حجم آب‌های زیرزمینی مازندران کاسته می‌شود. یعنی در خوشبینانه‌ترین حالت طی ۲ دهه به اندازه یک سد بزرگ مانند سد شهید رجایی از آب‌های زیرزمینی مازندران کاسته شده است

ابراهیمی کارنامی درباره وضعیت میانکاله نیز گفت: وجود زمین‌های کشاورزی و برخی واحدهای پرورش ماهی در مسیر رسیدن آب به میانکاله سبب شده که حتی آب‌های نابه‌هنگام نیز به این تالاب نرسد.

وی افزود: با این‌که دیدگاه‌های کارشناسی تاکید می‌کرد خلیج گرگان به لایروبی نیاز ندارد و لایروبی روند خشک شدن میانکاله را تشدید می‌کند، این اقدام انجام شد و اکنون می‌بینیم که نه تنها نتیجه‌ای نداشت، بلکه شرایط را به دلیل پسروی آب دریای خزر بدتر کرد.

خشکسالی و کاهش آورد رودخانه‌ها برای تأمین آب کشاورزی از یک سو و افزایش سفرها و مهاجرت به مازندران سبب شده چه در بخش کشاورزی و چه در بخش آشامیدنی فشار بر منابع آبی زیرزمینی بیشتر شود. بنا به آمارهای شرکت آب منطقه‌ای مازندران در این استان حدود ۱۱۰ هزار چاه کشاورزی وجود دارد که البته به این تعداد باید چاه‌های غیرمجاز را هم اضافه کرد.

مازندران با داشتن ۴۶۰ هزار هکتار زمین‌های زراعی و باغی سالانه ۷۲ نوع محصول کشاورزی را تولید می‌کند. تولید حدود یک میلیون تن برنج، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرکبات و انواع محصولات باغی در مازندران سبب شده که این استان به عنوان قطب تولید محصولات باغی و کشاورزی کشور همواره مورد توجه باشد.

با این حال، ادامه روند فعلی و برداشت بی‌رویه از منابع آبی، آینده کشاورزی و محیط زیست این استان را با خطر جدی مواجه کرده است.

  • نویسنده : اسلامی