به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی
نان بخش اصلی غذای روزانه در بسیاری از کشورها است و به دلیل هزینه ارزان، تهیه آسان، طعم مطبوع و ارزش غذایی بالا به عنوان منبع انرژی، پروتئین و فیبر، همچنان پرمصرفترین غذا برای بسیاری از جمعیتها است.
موضوع کیفیت نان که یکی از کالاهای اساسی در سبد غذایی مردم محسوب میشود یکی از چالشهای ادامهداری است که برخلاف نظارتها در این باره هنوز هم در حد معضل باقی مانده است. مدتهاست بیشتر مردم از بیکیفیت بودن نان گلایهمندند، البته برخی از خبازان هم عنوان میکنند پخت نان برای نانوایان سود ندارد چرا که هزینههای تولید و افزایش اجارهبها موجب شده است که بر کیفیت کار آنان تاثیر بگذارد.
مردم از کیفیت نان مینالند و خبازیها از کیفیت پایین آرد و کارخانجات آرد سازی، اما آیا میتوان علت کیفیت پایین نان را به یک عامل مشخص ربط داد؟ این درحالیست که به دلیل کیفیت پایین نان همچنان بخش عمدهای از آن روانه نان خشکیها میشود و تنور ضایعاتیها را داغ نگه داشته است.
نان که بخش اصلی غذای روزانه ما را تشکیل میدهد که باید فکری به حال کیفیت آن شود. بعضی روزها نان خشک و سوخته به دست مردم میدهند که نیمی از آنها دور ریز میشود. گاهی نانواها مقصر کیفیت پایین نان نیستند بلکه مدت زمان پخت و مواد اولیه ای چون آرد در پخت نان نیز تأثیر گذار است که باید این دو مسئله را در پخت نان توجه مورد توجه واقع شود. در حال حاضر افزایش جمعیت و زندگی ماشینی باعث شده که مردم زمان کمتری را برای خرید نان اختصاص دهند و همین امر باعث میشود که نانوا؛ برای آنکه جوابگوی نیاز مردم باشد نان را با شعله بیشتر پخت کند و این امر باعث میشود که کیفیت پایینتری نان را در اختیار مردم قرار دهد.
با نانوایان متخلف برخورد میشود
فرماندار بابل با انتقاد از وضعیت کیفیت نان، پخت زودهنگام و تعطیلی نانوایی ها در این شهرستان ضمن هشدار به نانوایی داران از آنها خواست در ارائه نان با کیفیت به مردم اهتمام بیشتری داشته باشند.
علی پیرفلک در نشست شورای اداری شهرستان بابل اظهار کرد: ۸۰۰ نانوایی در سطح شهرستان بابل فعالیت می کنند که اگر ۳۰۰ پروانه در راستای تخلفات ابطال شود با همان ۵۰۰ نانوایی شهرستان را اداره خواهیم کرد.
وی بیان کرد: بدون تردید مانع انجام تخلف از سوی نانوایی ها خواهیم شد و طی بررسی های اخیر از ۴۰ نانوایی، تعداد ۳۲ نانوایی آرد اضافه داشتند که این امر نشانگر آن است که آنها نان پخت نمی کردند و در اختیار مردم قرار نمی دادند.
وی اضافه کرد: متاسفانه برخی از نانوایی ها به دلیل پخت زود هنگام نان مشتری ندارند و آنان پخت نان به هنگام را کنار گذاشته و در اختیار مرغداری ها قرار می دهند.
وی اضافه کرد: کاهش ۵۰ درصدی وزن نان از دیگر تخلفات در نانوایی ها است که در نان های تافتون و در کنار آنها بربری و سنگک این کم فروشی انجام می شود.
این مقام مسوول با بیان اینکه کشیدن کارت های متعدد بدون عرضه نان به مشتری و فروش آرد بدون قانون از دیگر تخلفات نانوایی ها است؛ گفت: هیچ تخلفی در نانوایی ها قابل قبول نیست و بدون هر گونه ملاحظه ای پروانه متخلفان باطل خواهد شد.
این مقام مسوول تصریح کرد: شرکت خلیج فارس که وظیفه توزیع آراد شهرستان بابل را دارد اگر نتواند به درستی وظیفه خود را انجام دهد شرکت قوی تر جایگزین آن خواهد شد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران:
یک واحد نانوایی به ازای هر ۷۰۰ نفر در مازندران فعال است
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران گفت: شمار نانوایی های استان دو برابر متوسط کشوری است و به ازای هر ۷۰۰ نفر یک نانوایی وجود دارد.
عباسعلی وفایی نژاد افزود: میزان تولید گندم در سال قبل به ۱۱۸ هزار تن رسید و پیش بینی میشود امسال رکورد سال قبل را بشکنیم.
وی تأمین نیاز بذر را یک دغدغه اساسی کشاورزان در سال قبل بیان کرد و افزود: مسئله سبب شد تا جهاد کشاورزی از سایر استانها برای تأمین بذر اقدام کند و امسال رکورد بیسابقهای را در مزارعی که از بذر داخلی استفاده شده است را داشتهایم.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی مازندران یادآور شد: میزان عملکرد برخی رقمهای تولیدی تا ۷ تن در هکتار بود که یک رکورد بیسابقه در استان بوده است.
وی میزان مصرف گندم را ۴۶۰ تا ۴۸۰ هزار تومان اعلام کرد و گفت: سالانه میزان مصرف ۱۰ تا ۱۵ هزار تن به دلیل نوع آردهای تحویلی تغییر میکند.
وفایی نژاد میزان مصرف ماهانه آرد استان ۳۱ تا ۳۲ هزار تا ذکر کرد و افزود: در حال حاضر بیش از ۱۴۳ هزار تومان گندم در آستان ذخیره شده است.
وی با اشاره به توزیع ۱۷۶ هزار کیسه آرد فوق العاده در استان یادآور شد: در دو سال گذشته ماهانه حدود ۵۰ هزار کیسه آرد فوق العاده برای تأمین نیازها در استان توزیع شد.
مدیر کل غله و خدمات بازرگانی با بیان این که مازندران دو برابر متوسط کشور دارای واحدهای صنفی نانوایی است، ادامه داد: به ازای هر ۱۵۰۰ نفر یک واحد نانوایی باید وجود داشته باشد ولی این میزان در مازندران کمتر از ۷۰۰ نفر است.
وفایی نژاد ادامه داد: تراکم بیش از حد نانوایی سبب شد تا سرانه آرد کاهش یابد و در حال حاضر متوسط مصرف نانواییها در استان ۵ تا ۶ کیسه در روز است و این مساله پخت نانواییها را کاهش داده است.
در پایان باید گفت : نان قوت غالب است و در فرهنگ ایرانی ۴۰ تا ۴۵درصد انرژی روزانه هر فرد را طی ۵/۲ وعده غذایی تأمین میکند و به دلیل اهمیت و تأثیرات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، بهداشتی و تغذیهای آن در جامعه به عنوان یک کالای راهبردی در جایگاه نخست امنیت غذایی قرار دارد که پرداخت یارانه به آن را نباید در قالب زیان مالی دولت دید، زیرا تأمین امنیت غذایی کشور تضمینکننده امنیت ملی آن به شمار میرود، اما در حالی که دولت سعی در کمک به معیشت مردم دارد، برخی از یارانه تخصیص دادهشده سوءاستفاده میکنند و به دنبال سود بیشتر از این بستر هستند.
فرماندار بابل
مدیر کل غله
- نویسنده : سمانه اسلامی