زنگ خطر برای گردشگری پایدار
زنگ خطر برای گردشگری پایدار
استان مازندران، نگین سرسبز شمال ایران، با جاذبه‌های طبیعی بی‌نظیر و جنگل‌های هیرکانی، همواره مقصدی محبوب برای گردشگران بوده است. اما این استان زیبا، سال‌هاست که با معضلی جدی به نام مدیریت پسماند دست و پنجه نرم می‌کند. بحرانی که با نزدیک شدن به تعطیلات نوروزی و افزایش حجم مسافران، ابعاد نگران‌کننده‌تری به خود می‌گیرد

 

به گزارش ملکان در حالی بحران زباله در بابل به بالاترین سطح خود در ۲۶ سال گذشته رسید و این شهر مملو از پسماند رها شده است که عده ای از شهروندان و دوستداران محیط زیست در آستانه تعطیلات نوروز این نگرانی را ابراز کرده که شهرستانی که برای مدیریت دورریزهای شهروندان خود بلاتکلیف است زباله های به جای مانده از مسافران نوروزی را چگونه کنترل خواهد کرد؟.

شهرستان بابل به خاطر جاذبه های طبیعی و جنگل های هیرکانی که در جنوب بابل واقع شد به همراه خروش چندین رورخانه بزرگ همانندهراز، بابلرود، سجاد رود و رودخانه های دیگر که از دل این جنگلها عبور می کنند این شهرستان محلی برای جذب مسافران و گردشگران است که از سراسر کشور به این خطه از شمال مسافرت می کنند.

رونق اقامتگاه های بوم گردی در این شهرستان زمینه ای برای جذب گردشگران زیادی شده است و از طرف دیگر تعداد قابل توجهی از مسافران هم در مناطق جنگلی در خانه های روستایی اقامت کرده و چند روزی را در این خطه از شمال گشت و گذار می کنند.

در سال های گذشته همه زباله ها شهرستان بابل به همراه زباله های برجای مانده از حضور مسافران جمع آوری و در قلب جنگلهای هیرکانی در منطقه ای به نام انجیلسی دفن می شد که این حجم گسترده از زباله در این منطقه جنگلی خسارت های جبران ناپذیری برای محیط زیست و سلامت مردم ایجاد کرده است.

در نهایت اهالی منطقه انجیلسی در یک کارزار فشرده که دیگر صدای مظلومیت آنها به جایی نمی رسید دست به دامن دستگاه قضایی شده و عمق فاجعه زیست محیطی در این منطقه در حدی بود که رای دادگاه بدوی و تجدید نظر استان به تعطیلی این سایت انجامید.

از اوایل اردیبهشت سال جاری تا کنون مکان جدیدی برای مدیریت پسماند این شهرستان مشخص نشد و این روزها بحران زباله بابل به بالاترین حد ممکن خود رسید.

در حال حاضر شهروندان و دوستداران محیط زیست بر این باورند با توجه به حضور گسترده مسافران در بهار و تابستان پیش رو مشکل پسماند یکی از بزرگترین شهرستان های شمال کشور به مراتب حاد تر از شرایط فعلی خواهد شد و مناطق جنگلی و کنار رودخانه های این استان مملو از زباله های رها شده مسافران خواهد شد.

این کارشناسان بر این باورند آموزش و اجرای تفکیک زباله باید به سرعت در این شهرستان اجرایی شود و تعلل بیشتر در این حوزه آسیب های فراوانی به همراه خواهد داشت.

آنها بر این باورند با استفاده از همه ظرفیت های موجود با اطلاع رسانی های متنوع باید برای مسافران فرهنگ سازی شود که بحران زباله در این استان و شهرستان بابل در بالاترین حد ممکن قرار دارد و اگر آنها همکاری نکنند این بحران چند برابر بیشتر از وضعیت موجود برای شهروندان آسیب زا خواهد شد.

شهرداری بابل در ماه های گذشته هزینه جمع آوری و انتقال زباله به استانهای دیگر را فقط برای شهر بابل ماهانه ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیارد ریال اعلام کرد که این هزینه سنگین برای شهرداری بابل با توجه به طرح های نیمه تمام در دست اجرا کمر شکن است.

کارشناسان بر این باورند اگر بخشی از این هزینه ها برای آموزش و تفکیک زباله ها هزینه شود به مراتب راهگشاتر خواهد بود.

از طرف دیگر شهرستان بابل به جزء شهر بابل دارای شش شهر دیگر است و این شهرداری ها هزینه ای جداگانه برای انتقال زباله اختصاص می دهند

  • نویسنده : اسلامی