کلزا؛ ستون اصلی کشاورزی دانههای روغنی در مازندران
بر اساس اعلام رسمی مدیریت زراعت جهاد کشاورزی مازندران، در سال زراعی جاری بیش از ۱۷ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت کلزا اختصاص یافته است؛
این در حالی است که تعهد وزارت جهاد کشاورزی برای استان ۱۵ هزار هکتار بوده و مازندران با فراتر رفتن از این تعهد، نشان داده که میتواند بازیگر جدیتری در امنیت غذایی کشور باشد.
در شهرستان جویبار، سطح زیر کشت کلزا با رشد ۳۰ درصدی به ۷۲۰ هکتار رسیده و تاکنون ۳۰ تن محصول از کشاورزان خریداری شده است.
عبدالله رحیمی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار در اظهار داشت: امسال سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا در جویبار با ۳۰ درصد افزایش نسبت به سال گذشته، به ۷۲۰ هکتار رسیده است.
وی افزود: تاکنون حدود ۳۰ تن کلزا بر اساس نرخ مصوب و دستورالعملهای سازمانی از کشاورزان خریداری شده است و این روند در روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
رحیمی در ادامه به زمان مناسب برداشت کلزا اشاره کرد و گفت: بهترین زمان برداشت، هنگامی است که ۸۰ تا ۹۰ درصد دانههای غلافهای ساقه اصلی و شاخههای اولیه به رنگ قهوهای و تیره برسند. رطوبت دانه کلزا در زمان برداشت باید حداکثر ۱۴ درصد باشد و بهتر است برداشت در ساعات ۱۰ صبح تا ۵ بعد از ظهر انجام شود تا از کپکزدگی دانه جلوگیری شود.
محمد باقر اسفندیاری، مدیر جهاد کشاورزی میاندورود از آغاز برداشت کلزا در بخش مرکزی میاندورود خبر داد و با اشاره به اینکه سطح زیر کشت کلزا در این شهرستان دو هزار و ۳۵۰ هکتار است، اظهار داشت: با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی و تلاش کشاورزان، انتظار داریم امسال حدود چهار هزار و ۸۶۴ تن محصول کلزا برداشت و به مراکز خرید تحویل داده شود.
وی افزود: برداشت کلزا در سایر مناطق شهرستان نیز به تدریج آغاز خواهد شد و کارشناسان جهاد کشاورزی آماده ارائه خدمات و مشاورههای لازم به کشاورزان هستند.
برداشت کلزا در میاندورود، گامی مهم در راستای افزایش تولید دانههای روغنی و خودکفایی در این زمینه به شمار میرود. انتظار میرود با حمایتهای بیشتر از کشاورزان، شاهد رونق هرچه بیشتر این صنعت در منطقه باشیم.
۱۷ هزار هکتار از مزارع مازندران به زیرکشت کلزا اختصاص دارد و در کنار آن سطحی وسیعی از مزارع مازندران به کشت گندم و برنج اختصاص دارد و خوشههای برنج با جوانه زدن روبه سبزشدن است.
آسمان به کشاورزان وفا کرد؛ رشد تولید پس از سالهای خشکسالی
در سالهای اخیر، کاهش بارندگی در مهر و آبان – زمان حیاتی برای کشتهای پاییزه – سطح زیر کشت دانههای روغنی در مازندران را کاهش داده بود.
اما امسال شرایط آبوهوایی مطلوب، بارندگیهای به موقع و حمایت نسبی نهادهای کشاورزی باعث شد تا مزارع مازندران دوباره رنگ طلایی کلزا را به خود ببیند.
محمد جعفری معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی مازندران در گفت گو با خبرنگاران حمایت از تولیدکنندگان داخلی و بررسی چالشهای موجود در زنجیره تأمین محصول را ضروری دانست و با اشاره به فصل برداشت کلزا افزود: اطمینان از شفافیت در فرآیند تحویل و توزین محصول، پرداخت سریع مطالبات کشاورزان، رعایت اصول کیفی و استفاده حداکثری از ظرفیت تعاونیها برای خدمترسانی به جامعه کشاورزی است.
وی افزود: با حضور در محل و گفت گوی مستقیم با کشاورزان و مسئولان مرکز، از جزئیات اجرایی و موانع پیشرو مطلع شدیم و برای رفع آن برنامه ریزی شده است.
معاون توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی مازندران در پایان تصریح کرد: در چارچوب سیاستهای کلان وزارت جهاد کشاورزی برای تقویت نظام خرید محصولات استراتژیک و تثبیت بازار آنها از مزارع بازدید میشود و نشانگر عزم جدی مجموعههای زیرمجموعه در حمایت عملی از بخش تولید است.
با وجود سهم قابل توجه مازندران در تولید کلزا، بخش زیادی از نیاز کشور به روغن خوراکی از طریق واردات تأمین میشود. این در حالی است که افزایش تولید دانههای روغنی میتواند در میانمدت وابستگی کشور به واردات را کاهش داده و ثبات بازار را تضمین کند؛
بهویژه در شرایطی که نوسانات ارزی و موانع تجاری، واردات این کالای استراتژیک را پرهزینه و پرریسک کرده است.
همزمانی سهگانه: سبزی برنج، زردی گندم، طلایی کلزا
مزارع مازندران در بهار امسال، چهرهای رنگارنگ به خود گرفتهاند. شالیزارهایی که جوانه زدهاند، گندمزارهایی که آماده برداشتاند و کلزایی که طلای زرد دشتها شده است. این تابلوی بینظیر، نماد زندهای از ظرفیت کشاورزی استان مازندران است که اگر با حمایت، مدیریت و برنامهریزی دقیق همراه شود، میتواند تأمین امنیت غذایی کشور را تضمین کند.
کشت کلزا در مازندران نهتنها رویدادی فصلی، که گامی راهبردی در تحقق امنیت غذایی و تقویت اقتصاد کشاورزی است. کشاورزان مازندرانی، با تکیه بر تجربه، دانش و امید، طلای زرد را از دل خاک بیرون میآورند تا سهمی از سفره ایرانیان را با محصولی ایرانی تأمین کنند. وظیفه نهادهای متولی، آن است که این مسیر روشن را با برداشتن سنگهای پیش پای تولید، هموارتر کنند.
- نویسنده : سمانه اسلامی