به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی
در اقدامی نوآورانه و در راستای توسعه انرژیهای پاک، شرکت توزیع برق و شرکت شهرکهای صنعتی مازندران، تفاهمنامهای را برای ایجاد شهرکهای خورشیدی و توسعه نیروگاههای خورشیدی در استان به امضا رساندند. این اقدام، گامی بزرگ در جهت تحقق اهداف بلندمدت کشور در زمینه کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و حرکت به سمت اقتصاد کمکربن محسوب میشود.
چرا مازندران؟
با توجه به شرایط خاص استان مازندران که دریای خزر و جنگلهای چند میلیون ساله هیرکانی این خطه از شمال را در آغوش گرفتند این ظرفیت زمینه مناسبی برای حضور سرمایه گذاران در بخش های مختلف از جمله برای تولید انرژی خورشیدی است. تغییرات اقلیمی سبب شد که شرایط جوی این استان همانند مناطق استوایی شاهد روزهای آفتابی و از طرف دیگر سیلاب های شدید باشیم و دیگر همانند ده ها سال پیش شاهد بارانهای چند روزه و پیوسته نیستیم.
پذیرش ناترازی انرژی یک گام مثبت رو به جلو محسوب می شود که این امر نه تنها زمینه صرفه جویی را فراهم می کند بلکه انگیزه ای قوی برای تولید انرژی ها تجدیدپذیر خواهد شد.
دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهور در نشست با مدیران وزارت نیرو و نفت بر این مهم تاکید داشت که صادقانه ناترازی برق و گاز را با مردم در میان بگذاریم. صاحبنظران بر این باورند همین که به این باور برسیم که افزایش زیرساخت های تولید برق و صرف جوی از جمله ضرورت های مهم در کشور است این مهم یک گام بسیار ارزشمند و رو به جلو محسوب می شود.
انرژی خورشیدی به عنوان جایگزین مطمئن برای سوخت های فسیلی در سالهای اخیر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و ایران نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی به خصوص در مازندران یکی از مناطق مستعد از نظر استفاده انرژی خورشیدی برای تولید برق به شمار میرود. کارشناسان انرژی خورشیدی پیش تر اعلام کرده بودند جایگاه مازندران در انرژی خورشیدی کشور به واسطهی نزدیکی به خط استوا که یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر میزان برخورداری از انرژی خورشید است از جمله استانهای صاحب این موهب خدادادی است. یکی از دادههای مهم در ارزیابی کلی میزان پتانسیل منطقه از لحاظ تابش خورشید، مقدار تابش متوسط روزانه در سال است که بر این اساس کشور ایران به چهار منطقه تقسیم میشود و هر چند منطقه معتدل شمالی در کمترین ناحیه تابش خورشید قرار دارد اما همین مقدار انرژی تابشی برای تولید برق با توجه به موقعیت ممتاز این استان برای سرمایه گذاری مورد توجه صاحبنظران است.
کارشناسان در این بخش تاکید دارند اگر چه مازندران متوسط تابش سالانه کمتری نسبت به متوسط تابش کشور دارد، اما در فصل گرم سال دارای تابش بسیار خوبی است، بیان کرد: با توجه به ناترازی انرژی الکتریکی در کشور در تابستان، استان مازندران گزینه مناسب برای تامین بخشی از این ناترازی در فصل گرم سال است. از سوی دیگر مازندران یک استان سرسبز و دارای هوای پاکتری نسبت به سایر استانها محسوب می شود و برای حفظ این آب و هوا نیاز به توجه بیشتر به استفاده از انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی است.
شرکت توزیع برق و شرکت شهرکهای صنعتی مازندران با امضای تفاهمنامهای توافق کردند تا در راستای توسعه زیرساختهای لازم جهت ایجاد شهرک و نیروگاه انرژی خورشیدی اقدامات لازم را انجام دهند.
این تفاهم نامه در راستای توسعه زیرساختهای لازم در مازندران جهت ایجاد شهرکها و نواحی صنعتی تخصصی انرژی خورشیدی (شهرک خورشیدی) و به منظور ترویج بهره مندی از انرژیهای تجدیدپذیر و پاک و حمایت از مشارکت بخش خصوصی در این حوزه، منعقد شده است. موضوع تفاهم نامه، همکاری و بسترسازی جهت ایجاد “شهرک خورشیدی” به منظور ترغیب و تسهیل سرمایهگذاری و متقاضیان در احداث نیروگاههای خورشیدی با استفاده از ظرفیت تمامی دستگاههای ذیربط در استان مازندران است.
پیگیری تأییدیه طرح اتصال به شبکه نیروگاهها در نقشه جانمایی در تعامل با شرکت توزیع برق مازندران، طراحی و اجرای زیرساختهای فناوری اطلاعات برای تسهیل در اجرای فرایندهای مربوط به صدور مجوزها، صدور پروانههای احداث و بهره برداری و الزام عقد قرارداد خرید تضمینی با متقاضیان احداث نیروگاه در شهرکهای خورشیدی و نظارت بر اجرای قرارداد مطابق استانداردها و برنامه زمانبندی نیز از دیگر تکالیف مندرج در تفاهم نامه است. بر اساس این تفاهمنامه شرکت توزیع برق مازندران همچنین باید در راستای تدوین ضوابط و مقررات جهت ایجاد بستر مناسب برای افزایش جذابیت سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای خورشیدی، پیگیری و شناسایی و معرفی مشاوران، پیمانکاران، تأمین کنندگان و سازندگان داخلی دارای صلاحیت به سرمایه گذاران، تسهیل در تأمین مالی نیروگاه از طریق معرفی سرمایه گذار به نهادهای مالی جهت
اعطای تسهیلات و برگزاری دورهها و تهیه بستههای آگاه سازی و آموزشی تلاش و پیگیری کند.
همچنین با انعقاد این تفاهم نامه شرکت شهرکهای صنعتی استان مازندران باید در خصوص تخصیص زمین مناسب در شهرکها و نواحی صنعتی با در نظر گرفتن زون تخصصی خورشیدی، تسریع در صدور مجوز ها، عقد قرارداد برای واگذاری زمین با متقاضیان دارای مجوز و ترغیب واحدهای صنعتی حائز شرایط جهت احداث نیروگاه خورشیدی بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان جهت استفاده از سقف سالنها برای نصب سلولهای خورشیدی، پیگیری جهت واردات قطعات از طریق سازمان صمت مساعدت لازم را داشته باشد. زمان شروع همکاری مشترک در قالب این تفاهم نامه از تاریخ امضای دوطرف بوده و اعتبار آن به مدت چهارسال تعیین شده است که با توافق دو طرف قابل تمدید نیز خواهد بود. همچنین به منظور هماهنگی، عملیاتی کردن و نظارت بر اجرای این تفاهم نامه، کارگروهی متشکل از نمایندگان تام الاختیار هر یک از طرفها تشکیل خواهد شد و نظارت بر حسن اجرای این تفاهم نامه بر عهده این کارگروه خواهد بود. تفاهمنامه اخیر بین شرکت توزیع برق و شرکت شهرکهای صنعتی مازندران، نشاندهنده عزم جدی این دو نهاد برای توسعه انرژیهای پاک در استان است. این اقدام میتواند الگویی برای سایر استانهای کشور باشد و به تسریع روند گذار به سمت اقتصاد کمکربن کمک کند