سمانه اسلامی: گندم کالای استراتژیکی است که نقش مهمی در اقتصاد و سیاست هر کشور داشته و تولید و خودکفایی آن برای کشورها به نوعی مزیت محسوب می‌شود. محصولی که علی رغم اهمیت بالای آن اما با چالش های بسیاری از تولید تا خرید مواجه است و بنابر نظر کارشناسان نیاز است که ضمن تامین […]

سمانه اسلامی: گندم کالای استراتژیکی است که نقش مهمی در اقتصاد و سیاست هر کشور داشته و تولید و خودکفایی آن برای کشورها به نوعی مزیت محسوب می‌شود. محصولی که علی رغم اهمیت بالای آن اما با چالش های بسیاری از تولید تا خرید مواجه است و بنابر نظر کارشناسان نیاز است که ضمن تامین اعتبار مناسب برای خرید و پرداخت به موقع به کشاورز به مسائلی چون نوسازی ماشین آلات برداشت گندم، اجرای الگوی کشت، ارائه تسهیلات کم بهره به کشاورز، ورود علم به مزارع و مسائل تقنینی نیز توجه شود.  همه سیاستگذاری وزارت جهاد کشاورزی در جهتی است که کشور به خودکفایی کامل برسد. امسال با توجه به لطف بارندگی‌های خوب، مزارع دیم وضعیت بهتری دارند به طوری که خرید تضمینی گندم در ۲۱ استان کشور از مرز ۴ میلیون تن عبور کرد و برای نخستین بار در سال‌ جاری، میزان خرید گندم از مدت زمان مشابه سال گذشته سبقت گرفت. براساس آمار‌های اعلام شده از زمان آغاز خرید گندم در ۲۱ استان تاکنون به ترتیب استان‌های خوزستان، گلستان و فارس در رتبه‌های اول تا سوم قرار گرفته‌اند. استان گلستان به‌عنوان یکی از استان‌های پیشرو در تولید و خرید گندم، امسال رکورد جدیدی در تولید گندم به ثبت رسانده است.

تولید گندم گلستان ۲ برابر افزایش یافت

گنبدکاووس- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی گلستان از تولید افزون بر یک میلیون و ۳۰۰ هزار تُن گندم در این استان خبر داد و بیان کرد: این میزان تولید در مقایسه با سال زراعی قبل افزون بر ۲ برابر افزایش دارد.

علی‌اکبر مهقانی نوده  افزود: درسال زراعی (۱۴۰۳ – ۱۴۰۲) در مجموع ۳۸۰ هزار هکتار از اراضی زراعی گلستان به زیرکشت گندم رفت که تاکنون ۹۲ درصد آن برداشت شده است.

وی اضافه کرد: از میزان تولید گندم امسال در گلستان تاکنون بیش از یک میلیون تُن آن تحویل مراکز خرید شده و علاوه بر آن مقدار ۳۸ هزار تُن گندم بذری هم از کشاورزان این استان توسط شرکت‌های متولی خریداری شده است.

مهقانی نوده ادامه داد: هشت درصد اراضی گندم برداشت نشده گلستان که پیش بینی تولید آن ۱۵۰ هزار تن است بیشتر در مناطق کوهستانی و جنوبی این استان به‌خصوص در مراوه‌تپه، کلاله، مینودشت، آزادشهر و رامیان، علی آبادکتول و کردکوی قرار دارد.

وی بابیان اینکه تاکنون اطلاعات ۳۴ هزار و ۵۰۰ نفر از گندم کاران گلستان در سامانه «سیفا» ثبت شده است، افزود: پیگیری‌های لازم برای پرداخت بهای گندم کشاورزان این استان انجام و در آینده‌ای نزدیک محقق خواهد شد. معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان همچنین از تولید ۹۹ هزار تُن دانه روغنی کلزا در این استان خبر داد و اظهار کرد: طی سال زراعی جاری (۱۴۰۳ – ۱۴۰۲) در مجموع ۴۸ هزار و ۵۰۰ هکتار از این محصول کشت شد که فقط حدود ۴۰۰ هکتار آن واقع در مناطق مرتفع گلستان برداشت نشده است.

مهقانی نوده افزود: امسال تولید دانه روغنی کلزا در گلستان نسبت به سال زراعی قبل، سه برابر افزایش یافت ضمن اینکه تاکنون فقط ۲۰ درصد بهای این محصول خریداری شده به کشاورزان پرداخت شده است.

وی از جهش سه برابری تولید «جو» در گلستان هم خبر داد و اضافه کرد: طی سال زراعی جاری، ۸۷ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی استان به کشت این محصول اختصاص یافت که ۱۶۰ هزار تُن جو برداشت شد.

مهقانی نوده بابیان اینکه برداشت جو در گلستان پایان یافته است، ادامه داد: از مجموع تولید جو امسال تاکنون ۳۷ هزار تن آن تحویل مراکز خرید شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان به دلائل رشد ۲ و سه برابری تولید گندم، جو و دانه روغنی کلزا در این استان شمالی هم اشاره کرد و بیان داشت: در کنار الطاف الهی و بارش‌های مناسب در سال زراعی (۱۴۰۳ – ۱۴۰۲)، تامین به موقع نهاده‌های مورد نیاز بویژه بذرهای گواهی شده با توجه به چند سال خشکسالی و نیز انواع کود شیمیایی، ارائه نقطه نظرات فنی توسط کارشناسان جهادکشاورزی بالاخص در مبارزه با آفات و بیماری‌ها از عوامل اصلی در رشد تولید این سه محصول زراعت پاییزه و دیگر محصولات زراعی و باغی در گلستان بوده است.

گلستان با ۲ میلیون نفر جمعیت و حدود ۶۷۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی، از استان‌های برتر در تولیدات بخش کشاورزی کشور است.

کلاله پرچمدار کاشت کلزا در کشور
مدیر جهاد کشاورزی کلاله گفت: تولید کلزا در این شهرستان به عنوان پرچمدار کشوری کاشت این محصول در مقایسه با سال گذشته ۱۰ برابر افزایش یافت.

علی منصوری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ۱۲ هزار و ۵۰ هکتار از زمین‌های کلاله با پیش‌بینی برداشت ۳۰ هزار تن به کشت پاییزه کلزا اختصاص یافت که تاکنون ۲۷ هزار و ۸۱۰ تن از این محصول برداشت شده است.

وی با بیان اینکه برداشت از ۳۰ هکتار مزارع کلزای مناطق کوهستانی کلاله تا ۱۰ روز آینده پایان می‌یابد، افزود: اجرای سیاست‌های الگوی کشت و رعایت تناوب زراعی توسط کشاورزان سبب شد مدیریت جهاد کشاورزی علاوه بر ترویج توسعه کشت دانه‌های روغنی با تامین بذر مناسب، فرصت کشت این سطح از کلزا را در شهرستان فراهم آورد.

مدیر جهاد کشاورزی کلاله گفت: کشت کلزا در این شهرستان با دارا بودن اقلیم مناسب، میانگین بارش و بافت خاک مناسب از صرفه اقتصادی بالایی نسبت به سایر محصولات پاییزه برخوردار است و حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر از کشاورزان به صورت کشت قراردادی در تولید این محصول فعالیت دارند.

منصوری ادامه داد: سال گذشته به دلیل شرایط خشکسالی سه هزار و ۲۳۱ تن کلزا از چهار هزار و ۲۵۰ هکتار برداشت شد که تولید امسال افزایش ۱۰ برابری را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به کشت پاییزه محصولات دیگری مانند گندم، جو و چغندر قند در کلاله، گفت: سطح زیر کشت گندم در این شهرستان ۵۳ هزار و ۳۹ هکتار بود که با توجه به آتش سوزی‌ها حادث شده در یک ماه اخیر این سطح به ۵۲ هزار و ۹۷۲ هکتار رسید.

مدیر جهاد کشاورزی کلاله افزود: تاکنون از ۴۹ هزار و ۵۲۸ هکتار از مزارع گندم، ۱۹۸ هزار و ۱۱۲ تن محصول برداشت و ۱۲۲ هزار و ۲۵۹ تن آن خرید تضمینی و تحویل انبارها شده است و برداشت از گندم‌زارهای مناطق کوهستانی هم تا ۱۰ تیر ماه به پایان می‌رسد.

منصوری سطح مزارع جو را ۱۷۵ هکتار برشمرد و گفت: برداشت این محصول با تولید ۷۰۰ تن به پایان رسید و به طور عمده به عنوان خوراک دام مصرف می‌شود.

وی بیان کرد: سطح زیرکشت چغندرقند در کلاله ۶۵۵ هکتار با پیش بینی تولید ۳۶ هزار تن است که تاکنون برداشت محصول از ۲۸۵ هکتار به پایان رسید.

شهرستان کلاله واقع در شرق استان گلستان بیش از ۶۸ هزار هکتار زمین باغی و زراعی دارد