به گزارش ملکان: سرویس اجتماعی – سمانه اسلامی
دریای خزر، با امواج خروشان و ساحل ماسهای طلایی، هر ساله پذیرای میلیونها مسافر است. اما این دریای زیبا، گاه چهره خشن خود را نشان میدهد و حوادث تلخی را رقم میزند.
داستان زیر، روایتی تراژیک از یکی از این حوادث است که در سواحل استان مازندران رخ داده است. آفتاب گرم تابستان بر شنهای طلایی ساحل میتابید. نسیم خنکی از دریا میوزید و امواج آرام به ساحل میخوردند. خانوادهی کوچک، با شوق و ذوق به این ساحل زیبا آمده بودند تا تعطیلات خود را سپری کنند. پسر کوچکشان، با هیجان در آبهای کم عمق بازی میکرد و دختر بزرگترشان، مشغول ساختن قلعههای شنی بود.
زن و شوهر ، نگاهی به یکدیگر انداختند و لبخندی از رضایت بر لبشان نشست. آنها از این لحظات شیرین لذت میبردند. اما ناگهان، پسر خانواده با جیغ و فریادی به سمت عمق آب رفت. دختر با وحشت به سمت پدر و مادرش دوید و فریاد زد:
“آرش داره غرق میشه!”
پدر بدون معطلی، به سمت پسرش دوید و به درون آب پرید. همسرش نیز به دنبال او رفت. لحظاتی بعد، هر سه نفر در آب غرق شدند. امواج خروشان، آنها را به اعماق دریا کشاند. ناجیان غریق با شنیدن فریادهای کمک، به سرعت خود را به محل حادثه رساندند. اما تلاشهای آنها برای نجات این خانوادهی بیگناه، بینتیجه ماند. جسدهای بیجان آنها ساعتی بعد، از دل دریا بیرون کشیده شدند. ناجیان غریق با شنیدن فریادهای کمک، به سرعت خود را به محل حادثه رساندند. اما تلاشهای آنها برای نجات این خانوادهی بیگناه، بینتیجه ماند. جسدهای بیجان آنها ساعتی بعد، از دل دریا بیرون کشیده شدند. خبر غرق شدن این خانواده، موجی از غم و اندوه را در منطقه ایجاد کرد. همگان بر سر مزار آنها حاضر شدند و به آنها تسلیت گفتند. این حادثه تلخ، زنگ خطری برای همه بود.
دریای خزر، به ظاهر آرام و زیبا، میتواند در یک لحظه به کام مرگ بکشد. در این پیوند فرمانده انتظامی چالوس از فوت مادری ۳۰ ساله باردار و دختر ۱۰ ساله اش بر اثر غرق شدگی در آب های ساحلی این شهرستان خبر داد.
سرهنگ محسن سلیمانی گفت: طبق اعلام خبر به مرکز فوریتهای پلیس ۱۱۰ مبنی بر غرق شدن یک زن ۳۰ ساله و دختری ۱۰ ساله بلافاصله ماموران کلانتری ۱۱ چالوس در صحنه حاضر شدند.
او افزود: ماموران در محل پس از تحقیقات مقدماتی پی بردند که اجساد این ۲ شهروند بر روی آب شناور بوده که توسط عوامل امدادی، به ساحل انتقال داده شد.
سرهنگ سلیمانی با اشاره به پیدا کردن گوشی تلفن همراه و دیگر لوازم غرق شدگان در ساحل، گفت: تحقیقات بعدی ماموران حکایت از آن دارد، که این زن ۳۰ ساله به اتفاق دختر ۱۰ ساله اش از مسافران اهل مشهد بوده که با اجاره منزلی به صورت موقت برای گردش و تفریح به چالوس آمده اما بدون توجه به علائم هشدار دهنده مبنی بر عدم شنا در مناطق ممنوعه و نا آشنا بودن به فنون شنا در دریا غرق شدند.
فرمانده انتظامی شهرستان چالوس از شناسایی منزل اجارهای خانواده غرق شدگان با کمک راننده آژانس خبر داد و افزود: تحقیقات بعدی بنابرنظر پزشکی قانونی زن ۳۰ ساله متوفی هفت ماه باردار بوده و همسرش به دلیل شدت ناراحتی و آسیبهای روحی و روانی ناشی از این حادثه حدود ۱۱ و ۳۰ دقیقه شب همان روز از دنیا رفت این داستان، یادآور این واقعیت تلخ است که دریا میتواند بسیار خطرناک باشد. حتی با وجود شنا بلد بودن، باید همیشه احتیاط کرد و به هشدارهای ناجیان غریق توجه نمود.
شنا در مناطق ممنوعه، شنا در هنگام طوفان و عدم استفاده از تجهیزات ایمنی، از جمله دلایل اصلی غرق شدگی در دریا هستند. حوادث تلخ غرق شدگی در سواحل مازندران، به ویژه در فصل تابستان، به یک دغدغه جدی تبدیل شده است.
این حادثه که منجر به فوت یک مادر باردار و دختر خردسال شد، زنگ خطری برای همه مسئولین و گردشگران است.
اگر چه با تدابیر صحیح، همکاری و مشارکت استانداری، اداره کل ورزش و جوانان، جمعیت هلال احمر، پلاژداران، فرمانداری ها و شهرداری های ساحلی مازندران برای ارایه خدمات امداد و نجات به صف شدند، اما طبق آمار پزشکی قانونی و افزایش شمار مغروغین، خطر غرق شدگی همواره در کمین مسافران در سواحل شمالی وجود دارد.
بررسی های تاریخی نشان می دهد که بیش از ۹۰ درصد از مسافران و گردشگران با هدف استفاده از سواحل دریا به استان مازندران سفر می کنند، به همین دلیل خطر غرق شدن در خزر به دلایل مختلف از جمله بی احتیاطی و شرایط خاص دریا، تهدیدی جدی علیه شهروندان محسوب می شود. خطر غرق شدن در دریای خزر به دلایل مختلف بی احتیاطی، نداشتن مهارت شنا، وجود مناطق شنا ممنوعه و ویژگی های خاص جزر و مد خزر، دغدغه جدی تمامی شهروندان ایران و مازندران شده است.
صد البته کسی منکر استفاده از دریا و لذت آب تنی نیست اما استفاده از مکان های امن و در طرح های تدارک دیده شده اطمینان خاطر را به خانواده ها خواهد داد که امکان بروز حادثه در این مکان ها به حداقل ممکن خواهد رسید.
براساس آمار اداره کل پزشکی قانونی مازندران از سال های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ به ترتیب ۱۰۹، ۹۹، ۱۴۷، و پارسال ۱۶۱ نفر در دریای خزر غرق شدند.
بنابر این گزاش از مجموعه ۵۱۶ نفری که هموطنان در چهار سال گذشته در سواحل مازندران جانشان را از دست دادند، ۶۴ نفرشان زن و مابقی مرد بودند، همچنین طبق بررسی های صورت گرفته، ۹۰ درصد این افراد غیر بومی و در مناطق شنا ممنوعه (خارج از طرح های سالمسازی) غرق شدند.
دست اندرکاران مازندران همسو با اهمیت حفظ جان شهروندان و جلوگیری از خطر احتمالی غرق شدگی در یک اقدام عملی، بیش از یک هزار نیروی امداد و نجات جمعیت هلال احمر مازندران را قبل از شروع طرح سالمسازی در مناطق مختلف سواحل مازندرانی خزر استقرار داده اند.
این تعداد ناجیان غریق جمعیت هلال احمر در ۳۰۰ نقطه حادثه خیز سواحل دریای خزر در محدوده استان مازندران حضور دارد تا ضمن هشدار به افراد برای پرهیز از شنا در مناطق ممنوعه به غریق های احتمالی نیز کمک کنند.
از آن جایی که طرح سالمسازی دریا به دستور وزارت کشور همه ساله ماه تیر امسال آغاز می شد، اما امسال براساس ضرورت های موجود از جمله تعطیلات پیش رو در خرداد ماه زودتر از زمان اعلان این طرح حدود ۶۰ درصد ناجیان غریق هلال احمر استان به سواحل اعزام و مستقر شدند و این روند همچنان ادامه دارد وضعیت «شنا ممنوع» در دریای خزر هواشناسی مازندران با اعلام هشدار سطح زرد، هرگونه فعالیت دریایی در آبهای ساحلی این استان را از امروز شنبه تا صبح روز یکشنبه، ناامن اعلام کرده است.
هواشناسی با اشاره به شمالی شدن جریان های جوی همراه با عبور موج از تراز میانی جو، پیش بینی کرد که دریای خزر با وزش باد شدید مواج خواهد شد و برای فعالیت دریایی ناامن میشود.
هواشناسی مازندران با بیان اینکه سامانه ناپایدار جوی مناطق ساحلی و دور از ساحل را تحت تاثیر قرار میدهد اعلام کرد که بیشینه سرعت وزش باد گاهی تا ۱۰ متر بر ثانیه خواهد رسید که این امر باعث شکل گیری امواج ۲ متری می شود و برای فعالیت های دریایی مناسب نخواهد بود.
هواشناسی مازندران هشدار داد که این وضعیت جوی دریایی علاوه بر خطر غرق شدن قایق های سبک و تفریحی، اختلال در تردد شناورها در حوضچه بنادر، اختلال در فعالیت های بندری، احتمال غرق شدن شناورهای صید کیلکا و اختلال در تردد شناورهای نیمه سنگین را به همراه خواهد داشت.
خطر غرق شدگی در کمین مسافران سواحل شمالی در این اخطاریه علاوه بر مراقبت در تردد شناورها در حوضچه بنادر و مراقبت در سایر فعالیت های دریایی، تردد قایق ها و شناورهای سبک تفریحی و صیادی، صید پره و کیلکا و همچنین فعالیت شناورهای متوسط ممنوع اعلام شده است. در این اخطاریه به مسافران و علاقهمندان به دریا نیز توصیه شده است در طی این مدت از فعالیتهای تفریحی و دریایی خودداری کنند.
مازندران حدود ۴۸۰ کیلومتر از سواحل جنوبی دریای خزر را در اختیار دارد که بیشترین میزان در میان سه استان شمالی است حوادث غرق شدگی در سواحل مازندران، یک معضل جدی است که نیازمند توجه ویژه مسئولین و همکاری مردم است. با اتخاذ راهکارهای پیشگیرانه و ایجاد یک سیستم جامع برای ایمنی در دریا، میتوان از تکرار چنین حوادث تلخی جلوگیری کرد.