هر گردی گردو نیست هر قارچی زرد کیجا نیست
هر گردی گردو نیست هر قارچی زرد کیجا نیست
پای مرگ چتر دار در میان است و بازهم قارچ سمی جان گرفت. اما باوجود چنین مواردی بازهم هشدارها در مورد مصرف قارچ جدی گرفته نمی‌شود.

به گزارش خبرنگار ملکان ،سرویس حوادث – سمانه اسلامی

مسمومیت با قارچ هاي سمی یکی ازعلل بروز مسمومیت هاي ناشی از سموم طبیعی در جهان محسوب میشوند و از میان بیش از ۵۰۰۰ گونه قارچ، تنها در حدود ۱۰۰گونه آن براي انسان سمی محسوب می شوند

 

هر چند مسمومیت ناشی از مصرف قارچ هاي سمی در انسان جزء مسمومیت هاي شایع در جهان نیست، با این وجود به علت بالا بودن نسبی میزان مرگ و میر در برخی از انواع این نوع مسمومیت ها، اطلاع رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهاي پیشگیري از بروز این نوع مسمومیتها، به ویژه جهت عموم جامعه، بسیار مهم است.

مسمومیت براثر مصرف قارچ‌های سمی دارای طیف وسیعی بر اساس شدت ازنظر علائم و نشانه‌های بالینی به‌صورت بروز اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، درد‌های شکمی و غیره می‌شود

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: قارچ‌های سمی ازنظر خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه شباهت بسیاری به قارچ های خوراکی داشته و مصرف آن‌ها بسیار خطرناک است.

ترحم بهزاد درباره خطر مسمومیت به دنبال برداشت قارچ‌های سمی اظهار کرد: بهار طبیعت سرآغاز روییدن و رویش گیاه در عرصه‌های مختلف به‌ویژه در عرصه‌های مرتعی است که انواع مختلف گونه از جمله انواع و اقسام قارچ‌ها نیز در کنار درختان خشکیده و در مناطق کوهستانی یا مرطوب مرتعی کشور رویش داشته و مورد استقبال مردم و به‌ویژه مردمان بومی و محلی قرار گرفته و چه بسا در بازار عرضه و به فروش می‌رسند.

وی ادامه داد: با عنایت به اینکه بعضی از گونه‌های قارچ از نوع سمی بوده و حاوی سم مهلک هستند، آگاهی از این مطلب نقش مؤثری در عدم استفاده از آن و جلوگیری از حادثه و حوادث ناگواری خواهد شد که تجربه و سابقه آن وجود دارد.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: در سال‌های اخیر توجه به گیاهان دارویی و نقش و اثر آن در جهان و ایران زیاد شده و مردم زیادی به آن اقبال نشان دادند و این مسئله باعث توجه بیش از پیش به استفاده از قارچ‌ها نیز شده است، بنابراین مراقبت از مردم و اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی آن‌ها در پرهیز از برداشت و خودداری از مصرف نیز اهمیت مضاعفی پیدا می‌کند.

بهزاد توضیح داد: قارچ‌های سمی از نظر خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه شباهت بسیاری به قارچ های خوراکی داشته و این موضوع بسیار خطرناک است. تمیز دادن و تشخیص انواع خوراکی قارچ از انواع سمی مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است و بی‌توجهی به این مسئله موجب اتفاقات ناگوار برای خانواده‌ها و ضایعه در جامعه خواهد شد.

پادزهر خاصی وجود ندارد و معالجه میسر نیست! بنابراین تنها راه ممکن جلوگیری و دقت و عدم مصرف قارچ سمی و ممانعت از ورود سم به بدن است. مصرف قارچ‌ توسط حیوانات و پرندگان بیانگر غیرسمی بودن آن قارچ برای انسان نیست و حتی برخی از سموم مقاوم به گرما بوده و با آماده‌سازی آن به صورت کباب، آب‌پز، بخارپز‌ و سرخ کردن، مواد سمی از بین نرفته  و سم‌زدایی نمی‌شوند.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری افزود: با مصرف قارچ‌‌های سمی علائم مسمومیت ۴ تا ۵ ساعت و گاهی تا ۲۴ ساعت به صورت تهوع، استفراغ، اسهال، شکم‎درد، بی‌‌حالی، عطش، سرگیجه و همچنین عوارض روحی مانند توهم، خواب آلودگی، تشنج یا بی‌قراری ظاهر می‌‌شود.

بهزاد خاطرنشان کرد: با توجه به موارد فوق توصیه مؤکد به عموم مردم  برای حفظ سلامتی و آرامش خود و خانواده خود، عدم استفاده و خودداری جدی از مصرف قارچ‌های خودرو است.

قارچ سمی، کابوس مرگبار

طی روزهای اخیر خبر فوت خانواده‌ای در آکند ساری داغ شد، شهروندانی که با مصرف قارچ سمی روانه بیمارستان شده بودند و اقدامات درمانی کارساز نشد و ۲ دختر خانواده فوت می کنند.

پای مرگ چتر دار در میان است و بازهم قارچ سمی جان گرفت. اما باوجود چنین مواردی بازهم هشدارها در مورد مصرف قارچ جدی گرفته نمی‌شود.

به طور معمول در فصل پاییز باتوجه به بارش‌ها شرایط برای رشد قارچ‌ها در سطح جنگل‌ها فراهم است و عده‌ای افراد بدون توجه به اینکه این قارچ‌ها می‌توانند چه عوارض جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشند با مصرف آن برای همیشه به زندگی خود پایان می‌دهند.

برخی افراد باوجود توصیه‌ها از روی مزه اعتقاد دارند این قارچ‌ها خوراکی است ولی متاسفانه تشخیص سمی یا غیرسمی بودن این قارچ‌ها آن هم تنها از روی مزه توجیهی ندارد و عوارض خطرناکی به همراه خواهد داشت.

در این پیوند یحیی صالح‌طبری رئیس اورژانس مازندران اظهار کرد: متاسفانه قارچ‌های سمی ظاهری مشابه قارچ های خوراکی دارند و حتی مصرف تعداد اندکی از آنها می‌تواند سلامتی را به خطر بیندازد در ماه های اخیر مصرف آن باعث مرگ ۲ خواهر ساروی و مسمومیت ۲۶ نفر دیگر شده است.

وی افزود: علایم مسمومیت با قارچ‌ها به‌صورت گوارشی ازجمله اسهال، استفراغ، کاهش ضربان قلب، مشکل تنفسی، تعریق، آبریزش چشم و بینی و افزایش ترشحات بزاقی می‌شود.

رئیس اورژانس مازندران با اعلام اینکه تشخیص سمی یا غیر سمی بودن قارچ از روی شکل ظاهری ممکن نیست، اضافه کرد: پختن کنسرو کردن یا منجمد کردن قارچ باعث از بین رفتن پتانسیل سمی آنها نمی‌شود.

صالح‌طبری هشدار داد: البته سمیت بعضی از قارچ‌ها ممکن است به‌صورت علایم روانی(توهم) بروز کند که از این قارچ‌ها ماده توهم‌زا به‌صورت غیرقانونی تولید می‌شود و مورد سوء مصرف قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: درصورت مصرف قارچ سمی تا رسیدن اورژانس لازم است بیمار را آرام و هر عاملی را که باعث تحریک بیمار می‌شود، از محیط دور کنید.

رئیس اورژانس مازندران بیان کرد: درصورت عدم اطمینان از بلع مناسب یا خطر راه هوایی به هردلیلی مانند استفراغ قابل توجه اجازه خوردن یا آشامیدن به بیمار ندهید.

صالح‌طبری ادامه داد: در صورت بروز استفراغ بدون اجازه به حرکت کردن بیمار وی را به آرامی به یک سمت برگردانید تا محتویات استفراغ خارج شود.

وی گفت: لازم است هشدارها و توصیه‌ها مورد توجه قرار گیرد تا شاهد چنین عوارض جبران‌ناپذیری نباشیم.