
وی بیان کرد: مازندران یک استان خاص و دشوار در کشور در مدیریت راه و حملونقل با توجه به ترافیک، گردنههای کوهستانی و شرایط سخت است.
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای مازندران با بیان اینکه درصدد آموزش نیروها، آسیبشناسی و جانشین محوری هستیم، تاکید کرد: در سال جاری استفاده از تمامی ظرفیتهای مازندران برای هوشمندسازی را در دستور کار قرار دادیم و این همکاریها فناورانه و نوآورانه است که در این راستا تفاهمنامههایی امضا شد.
جهانیان خاطرنشان کرد: بنا داریم تا با ارسال پیامک هشدار به رانندگان خاطی از بروز حادثه جلوگیری کنیم و این ابتکار برای نخستینبار در کشور انجام خواهد شد.
مدیرکل راهداری و حملونقل جادهای مازندران با بیان اینکه در نظر داریم تا به صورت هوشمند قبل از بروز یخزدگی به رانندگان هشدار دهیم تا سرعت مطمئن را رعایت کنند،اعلام کرد: بناست تا با راهاندازی سامانه ثبت اطلاعات تصادفات، این اطلاعات به راهداریها مخابره و از تجربیات کارشناسان تخصصی استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه بنا داریم تا ثبت اطلاعات ساختوسازهای غیرمجاز در حریم راهها نیز به صورت هوشمند انجام شود،افزود: بنا داریم برای اعلام بار و نوبتدهی مکانیزه از ابتدای سال جاری آغاز و در کارخانه سیمان نکا و بندر امیرآباد به صورت پایلوت انجام و در پنج شهرستان دیگر نیز اجرایی خواهد شد.
رئیس انجمن صنفی حملونقل مازندران با بیان اینکه اجرای طرح گشت دروازههای راهداری یکی از اقدامات مثبت در جلوگیری از تخلفات بوده است،
ادامه داد: ما هرگز آمار دقیقی از صادرات و تولیدات محصولات کشاورزی و باغی نداشتیم که در سال گذشته با تغییر روند و اخذ آمار بارنامه تا حد زیادی این امر مرتفع شد.
وی تصریح کرد: با توجه به استقرار سه بندر در مازندران و مشکلات حوزه حملونقل در پیک ترافیک، با حضور تشکلهای صنفی حملونقل در جلسات شورای ترافیک موافقت شد که ثمرات خیلی خوبی را در پی داشت.
رئیس انجمن صنفی حملونقل مازندران با عنوان اینکه متاسفانه هنوز رانندگان در زمره مشاغل سخت قرار نگرفتهاند؛ خاطرنشان کرد: از سال ۹۷ بیمه تکمیلی رانندگان محقق شد و در قرارداد جدید، افزایش خدمات تا ۶۰ درصد محقق شده است.
عضو کانون کشوری حملونقل کشور با اعلاماینکه در استان مازندران ۱۸ هزار راننده و خانوادههای آنان تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار گرفتهاند خاطرنشان کرد: ۱۴۰ شرکت حملونقل در استان مازندران در حال فعالیت هستند.