به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی ورکی
ظهر است، نم باران صورت شهر را خیس کرده و تا چشم کار می کند شکوه و سرسبزی است. رایحه و بوی خوش گل های زیبا در مازندران پیچید عطر نرگس عابران خیابان را سرمست کرده است. و نرگس زارها در سرمای زمستان جلوه چشم نوازی به دشت ها و مزارع داده اند.
جویبار به عنوان یکی از قطبهای اصلی تولید گل نرگس در کشور، سهم بسزایی در تامین نیاز بازارهای داخلی و حتی برخی از کشورهای همسایه دارد. بیش از ۷۰ درصد از سطح زیر کشت گل نرگس در مازندران، به شهرستان جویبار اختصاص دارد. این امر نشان از اهمیت و جایگاه ویژه این محصول در اقتصاد شهرستان دارد
نخستین برداشت گل نرگس از سطح ۱۰۰ هکتاری مازندران از نرگس زارهای جویبار که بخشی از نیاز گلفروشی های کشور را تامین می کند، شروع شد.
طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی مازندران شهرستان جویبار کانون کشت گل نرگس در استان است و بر اساس برآوردهای رسمی ۷۰ درصد سطح زیر کشت این گل در جویبار واقع است، قائمشهر و ساری هم ۲ شهرستان دیگر مازندران هستند که کاشت گل نرگس در آنجا رواج دارد.
کشت گل نرگس در مازندران از ماه تیر آغاز می شود و تا اواسط مرداد ادامه می یابد و برداشت آن متناسب با شرایط آب و هوائی از نیمه دوم آذر تا اسفند هم به درازا می کشد.
ظرفیتهای فراوان استان مازندران در بخشهای مختلف کشاورزی، دامداری و شیلات در تمامی فصول سال برای کارگران روزمزد منبع درآمد به همراه دارد، این روز ها علاوه بر این که کارگران فصلی مشغول چیدن انواع مرکبات به خصوص پرتقال هستند، با آغاز برداشت گل نرگس شرایط کارگری و دست فروشان رونق بیشتری گرفته است.
میوه چینی، سبزی چینی، نشای برنج، وجین مزارع و دهها شغل دیگر کارگری در مازندران، بیشتر وابسته به وجود کارگران فصلی به ویژه زنان است که در تمامی مناطق استان در تمامی فصل سال کم و بیش قابل مشاهده هستند.
جشنواره گل نرگس مازندران در ایستگاه هفتم
مدیر جهاد کشاورزی جویبار با بیان این که امسال نیز همانند سال گذشته حدود ۷۰ هکتار از زمین های کم بازده این شهرستان زری کشت گل نرگس رفته است، گفت: هفتیمن جشنواره گل نرگس اول دی ماه امسال همزمان با اوج برداشت این گیاه زمستانی در روستای «کردکلا» بخش گیلخواران برگزار می شود.
عبدالله رحیمی از آغاز برداشت گل نرگس خبر داد و افزود: این روزها بسیاری از کارگران فصلی از نقاط مختلف استان برای چیدن گل نرگس و مرکبات به این شهرستان می آیند.
وی وضعیت رویش و گل دهی گل های نرگس را مطلوب ارزیابی کرد و ادامه داد: تنها راه اقتصادی کردن این گیاه این است که تولیدکنندگان باید ساختار منسجم اتحادیهای و تعاونی را شکل دهند و به سمت فرآوری این محصول بروند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جویبار با بیان این نکته که کشت گل نرگس در اراضی کم بازده انجام شده است، ادامه داد: این فرصت مناسبی است تا حداکثر درآمد پایدار برای کشاورزان ایجاد شود.
مازندران رتبه سوم تولید گل نرگس را در کشور در اختیار دارد. استان های تهران، گیلان، گلستان و خراسان بازارهای گل نرگس مازندران هستند.
کشت گل نرگس برای بسیاری از کشاورزان مازندران کشت مکمل و یا دوم محسوب می شود، بر اساس آمارهای جهاد کشاورزی، کشاورزان نرگس کار علاوه بر فروش شاخه گل، از راه فروش پیاز گل هم سالانه درآمد کسب می کنند.
سالانه بیش از ۲۰۰ تن پیاز گل نرگس هم در مازندران تولید و روانه بازار می شود، هم اکنون حدود ۵۰۰ بهره بردار در مازندران به کشت گل نرگس اشتغال دارند و هر سال ۲۵ هزار نفر هم در مراحل مختلف تولید این محصول از کاشت تا برداشت فعال هستند.
گل نرگسی که در مازندران کشت می شود به علت رطوبت بالا از نوع درشت است و ماندگاری بیشتری در مقایسه با سایر ارقام دارد.
گل نرگس از جمله گلهای مقاوم زمستانی است
محمدرضا قربان نیا از جمله فروشندگان گلهای زینتی افزود: گل نرگس ازجمله گلهای محبوب در میان مردم است که به صورت شاخه بریده بیشتر عرضه میشود.
وی ادامه داد: تا قرن نوزدهم، اطلاعاتی در مورد طبقه بندی انواع مختلف گل نرگس به طور جدی در دسترس نبود. اگرچه امروزه انواع مختلف این گل شناسایی شده و نام مخصوص به خود را دارند، اما در بین مردم انواع مختلف به همان نام نرگس شناخته میشود.
وی افزود: گلی که بیشتر در دسترس مردم است، نرگس پنج پر و نرگس شهلا که به نرگس شیرازی نیز معروف است، بوده و دارای شیپوری زرد رنگ همراه با گلبرگهای مترگل نرگس است و اغلب به صورت دستهای آن را خریداری میکنند البته در سالهای اخیر برخی از باغداران نیز تمایل به خرید پیاز این گیاه برای پرورش آن در سطح اراضی حاصلخیز کردهاند.
قربان نیا ادامه داد: گل نرگس جزو خانواده گیاهان آماریلیس یا مارچوبه است که با گلهایی مثل نسرین یا آماریلیس، گل مریم، خورشیدی و آکاو همخانواده است و این گیاه پیازی همراه با گلهای یخ، کاملیا و یاسمن زمستانی به چهار گل مقاوم به سرمای شدید مشهور است.
قربان نیا اظهار داشت: نرگس گیاهی است که نیاز بسیار کمی به آب داردوبارشهای طبیعی باران در منطقه نیاز آبی؛ این گیاه را کاملاً تأمین میکند و قابل کشت در اراضی دیم است و با توجه به خشکسالی و کاهش آبهای زیرزمینی در سالهای اخیر کشت این گیاه به حفظ منابع آبی استان نیز کمک زیادی میکند.
وی در پایان سخنانش گفت: ۶۰ گونه گل نرگس با ۶ رنگ در جهان کشت میشود که در کشور ایران چهار گونه آن را میتوان در دشتها و کوهپایههای زاگرس واستانهای ایلام، لرستان، خوزستان، فارس، کهکیلویه و مازندران مشاهده کرد.
برداشت گل نرگس در جویبار، رویدادی مهم و تاثیرگذار در اقتصاد و جامعه محلی است. این محصول ارزشمند، علاوه بر تامین نیاز بازارهای داخلی، فرصتهای شغلی فراوانی را ایجاد کرده و به رونق اقتصادی منطقه کمک کرده است. با توجه به اهمیت این محصول، حمایت از کشاورزان و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف زنجیره ارزش گل نرگس، میتواند به توسعه پایدار این صنعت و بهبود وضعیت اقتصادی منطقه کمک کند.