آفتاب بر بلندای توسعه شمال
آفتاب بر بلندای توسعه شمال
در روزگاری که ناترازی تولید و مصرف برق، هر ساله سایه خاموشی را بر صنایع و خانه‌ها می‌افکند، خورشید در مازندران بار دیگر به مدد توسعه آمده است. دولت چهاردهم با عزمی جدی، پروژه احداث بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی شمال کشور را در منطقه باداب سورت کیاسر، در زمینی به وسعت ۳۴۰ هکتار کلید زده است.

سمانه اسلامی ورکی

طرحی که نه‌تنها با هدف تامین بخشی از برق مصرفی استان و کشور، بلکه در راستای پایداری زیست‌محیطی و مقابله با تغییرات اقلیمی برنامه‌ریزی شده است.

این پروژه ملی با ظرفیت پیش‌بینی‌شده ۲۵۰ مگاوات، می‌تواند به الگویی برای توسعه پایدار در سایر مناطق شمالی تبدیل شود؛ به‌ویژه در اقلیمی که همواره تابش آفتاب در فصل گرم سال چشمگیر بوده و از سوی دیگر با چالش‌های ناشی از مصرف بالای برق و تغییرات اقلیمی مواجه است.

در این پیوند جلسه کارگروه انرژی‌های تجدیدپذیر استان مازندران با محوریت بررسی چالش‌های اجرایی و ارائه راهکارهای عملی برای احداث نیروگاه خورشیدی ۲۵۰ مگاواتی در منطقه باداب سورت کیاسر برگزار شد. ‌

این نشست که به ریاست مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای مازندران و گلستان، و با حضور مشاور استاندار مازندران در امور انرژی، و جمعی از مدیران اجرایی استان برگزار شد، به تبیین مسیرهای تسریع در اجرای این پروژه ملی پرداخته شد.

این نیروگاه که در زمینی به وسعت ۳۴۰ هکتار از اراضی شهر کیاسر طراحی شده است، به عنوان یکی از بزرگ‌ترین طرح‌های توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در شمال کشور شناخته می‌شود.

پیشتر مهدی یونسی رستمی، استاندار مازندران، با صدور دستورات صریح، حمایت کامل از اجرای این طرح را اعلام کرد و خواستار هماهنگی بین دستگاه‌های مرتبط و تسریع روند صدور مجوزهای لازم شد.

وی تأکید کرد که توسعه انرژی‌های پاک نه‌تنها در مسیر پایداری زیست‌محیطی بلکه در تأمین منابع انرژی پایدار برای آینده استان نقش کلیدی دارد.

با توجه به اهمیت این پروژه، مسئولان حاضر در جلسه بر رفع چالش‌های موجود و تدوین برنامه‌ای اجرایی برای بهره‌برداری سریع از نیروگاه خورشیدی کیاسر توافق کردند.

انرژی خورشیدی به عنوان جایگزین مطمئن برای سوخت های فسیلی در سالهای اخیر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و ایران نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی به خصوص در مازندران یکی از مناطق مستعد از نظر استفاده انرژی خورشیدی برای تولید برق به شمار می‌رود.

کارشناسان انرژی خورشیدی پیش تر اعلام کرده بودند جایگاه مازندران در انرژی خورشیدی کشور به واسطه‌ی نزدیکی به خط استوا که یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر میزان برخورداری از انرژی خورشید است از جمله استانهای صاحب این موهب خدادادی است.

یکی از داده‌های مهم در ارزیابی کلی میزان ظرفیت منطقه از لحاظ تابش خورشید، مقدار تابش متوسط روزانه در سال است که بر این اساس کشور ایران به چهار منطقه تقسیم می‌شود و هر چند منطقه معتدل شمالی در کمترین ناحیه تابش خورشید قرار دارد اما همین مقدار انرژی تابشی برای تولید برق با توجه به موقعیت ممتاز این استان برای سرمایه گذاری مورد توجه صاحبنظران است.

کارشناسان در این بخش تاکید دارند اگر چه مازندران متوسط تابش سالانه کمتری نسبت به متوسط تابش کشور دارد، اما در فصل گرم سال دارای تابش بسیار خوبی است و با توجه به ناترازی انرژی الکتریکی در کشور در تابستان، استان مازندران گزینه مناسب برای تامین بخشی از این ناترازی در فصل گرم سال است.

از سوی دیگر مازندران یک استان سرسبز و دارای هوای پاک‌تری نسبت به سایر استان‌ها محسوب می شود و برای حفظ این آب و هوا نیاز به توجه بیشتر به استفاده از انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی است.

پذیرش ناترازی انرژی یک گام مثبت رو به جلو محسوب می شود که این امر نه تنها زمینه صرفه جویی را فراهم می کند بلکه انگیزه ای قوی برای تولید انرژی ها تجدیدپذیر خواهد شد.

تغییرات اقلیمی سبب شد که شرایط جوی این استان همانند مناطق استوایی شاهد روزهای آفتابی و از طرف دیگر سیلاب های شدید باشیم و دیگر همانند ده ها سال پیش شاهد بارانهای چند روزه و پیوسته نیستیم.

از سوی دیگر، صویب مصوبه وزارت نیرو مبنی بر الزام دستگاه‌های اجرایی برای تأمین حداقل پنج درصد از برق مصرفی خود از منابع تجدیدپذیر، در کنار هدف‌گذاری چهار ساله برای دستیابی به سهم ۲۰ درصدی، نشان‌دهنده عزم ملی برای حرکت به‌سوی انرژی‌های پاک است؛ حرکتی که استان مازندران نیز با جدیت در مسیر آن گام برداشته است.

چالش‌ها و مسیر پیش رو

ساخت نیروگاهی با این ابعاد در منطقه‌ای چون کیاسر، بدون تردید با چالش‌هایی در حوزه محیط زیست، هماهنگی بین دستگاه‌ها و تأمین زیرساخت‌ها مواجه است. اما برگزاری نشست کارگروه انرژی‌های تجدیدپذیر مازندران با حضور مدیرعامل برق منطقه‌ای مازندران و گلستان، مشاور استاندار در امور انرژی و سایر مدیران اجرایی، نویدبخش رفع موانع و تسریع در اجرای پروژه است. حمایت شخص استاندار مازندران و دستور صریح وی برای تسهیل مجوزهای قانونی، نشان از اولویت داشتن این طرح در سیاست‌های توسعه‌ای استان دارد.

نیروگاه خورشیدی کیاسر را می‌توان نه‌تنها یک پروژه عمرانی، بلکه آغاز یک تحول فناورانه و زیست‌محیطی در شمال کشور دانست. این طرح می‌تواند الگویی برای استفاده بهینه از منابع طبیعی بدون تخریب منابع زیستی و جنگلی استان باشد. همچنین، توسعه این نیروگاه ظرفیت اشتغال‌زایی، جذب سرمایه‌گذار، و حتی توسعه گردشگری علمی در منطقه باداب سورت را نیز به همراه دارد.

 

  • نویسنده : سمانه اسلامی