سمانه اسلامی: مازندران طی روزهای اخیر در مدار سیل قرار گرفته و سیلاب بار دیگر مردم استان را غافلگیر کرد. خسارتهای فراوانی به بخش های کشاورزی و دامی در استان وارد کرده است . هنوز سرنوشت مفقودی سیلاب کندوان مشخص نشده است که سیلاب سوادکوه را منجر به بروز حوادثی تلخ کرده مفقود شدن تعدادی […]
سمانه اسلامی: مازندران طی روزهای اخیر در مدار سیل قرار گرفته و سیلاب بار دیگر مردم استان را غافلگیر کرد. خسارتهای فراوانی به بخش های کشاورزی و دامی در استان وارد کرده است .
هنوز سرنوشت مفقودی سیلاب کندوان مشخص نشده است که سیلاب سوادکوه را منجر به بروز حوادثی تلخ کرده مفقود شدن تعدادی خودرو در جاده سوادکوه و تخریب بخشی از محورهای فرعی جاده هراز بخشی از جمله پیامدهای این سیل است. بارشهای سیلآسا در شهرستان سوادکوه، منجر به طغیان رودخانه «تلار» در بالادست شهرهای زیراب و پل سفید و جاری شدن سیلاب در منطقه «طالعرودبار» شد. سیلابی عظیم که طبق گفته فرماندار سوادکوه در ۱۰۰ سال اخیر بیسابقه بوده و با ورود به روستاها و محورهای کوهستانی از دو محور دراسله و راستوپی، خسارت سنگینی را به زیرساختها، مناطق مسکونی و زمینهای کشاورزی این شهرستان وارد کرده است. سیل در سوادکوه علاوه بر خسارات وارده به محصولات کشاورزی و راههای روستایی، جاده فیروزکوه – سوادکوه را مسدود کرده و باعث مصدومیت ۱۹ نفر و مفقود شدن ۵ تن شده است.
بارشهای تابستانی خسارتهای فراوانی را در مازندران بر جا گذاشت، از سیلاب مخرب چالوس گرفته تا بارشهایی که در ارتفاعات کوهستانی کجور، نور، بلده، بابل و سوادکوه بر جای گذاشته است.
هواشناسی در روزهای گذشته با صدور هشدار سطح نارنجی، زمان فعالیت این سامانه را اعلام کرده و نسبت به آبگرفتگی معابر عمومی و جاریشدن روانآب، رانش زمین و ریزش سنگ در محورهای کوهستانی، کاهش دید و اختلال در ترددهای جادهای هشدار داده بود، اما باز بیتوجهی به هشدارها دردسرساز شد. با وجود هشدارهای داده شده برخی افراد در کنار رودخانه و مسیلها اتراق کرده و خودروهایشان را در حاشیه رودخانه گذاشته یا در حال تردد بودند.
واکاوی سیلاب مخرب چالوس
هفته پایانی بهار برای مناطق مختلف استان مازندران که درگیر کار و کشت کشاورزی هستند با بارشها و خسارتهای روبرو بوده است. معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران خاطرنشان کرد: در زمان وقوع سیل دِبی آب رودخانه چالوس هشت متر مکعب بر ثانیه بود و رودخانه روندی عادی داشت. حدود ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه پنجشنبه ۲۹ خرداد جریان سیلابی به جاده و رودخانه رسید که با توجه به استقرار یک واحد پذیرایی در قسمت انتهایی مسیل به دلیل توقف خودروهای مسافران در مجاورت و پارکینگ رستوران منجر به وقوع خسارت شد.
محمد موسوی درباره دِبی این سیلاب نیز اظهار کرد: جریان طغیانی این سیلاب که آغاز تا فروکش کردن آن حدود ۳۰ دقیقه بود، بر اساس مقطعبرداریهای انجام شده در زمان پیک ۳۴ متر مکعب بر ثانیه بود که حدود یکششم حجم پیک سیلاب ۷ مرداد سال قبل واسپول چالوس است. وی با بیان اینکه جریانهای واریزهای قدرت تخریب بالایی دارند، تصریح کرد: بررسیها نشان میدهد که حداکثر ۳۰ درصد این سیلاب را آب تشکیل میداد و مابقی آن واریزه کوهی، سنگ، چوب و گل و لای بود. به همین دلیل نیز قدرت تخریب آن در نقطه تلاقی با جاده بالا بود و چند خودرو را با خود برد. معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران با اشاره به توپوگرافی منطقه وقوع سیل و مسیر سیلاب گفت: طول این مسیل که از ارتفاع چهار هزار متری آغاز میشود و تا ارتفاع حدود ۲ هزار متری امتداد مییابد نزدیک به ۱۱ کیلومتر است. در این ۱۱ کیلومتر هیچ رودخانه و سازهای وجود ندارد. میانگین شیب این مسیل در طول ۱۱ کیلومتر ۶۷ درصد است که شیب بسیار بالایی برای یک مسیر جریانی محسوب میشود./ مهر
از چالوس به سوادکوه
مدیرکل مدیریت بحران مازندران از وقوع سیل و وارد شدن جریان واریزهای به محور سوادکوه در محدوده طالعرودبار خبر داد و گفت: بر اثر بارشهای شدید در برخی مناطق استان از جمله سوادکوه جریانهای سیلابی به وقوع پیوست که در منطقه طالعرودبار سوادکوه منجر به ورود جریان واریزهای به جاده و گرفتار شدن ۱۶ خودرو در سیل شد.
به گزارش خبرگزاری برنا از مازندران، حسینعلی محمدی شیرکلایی اظهار کرد: طبق پیشبینیها و هشدارهایی که در روزهای اخیر اعلام شد، دیشب در ارتفاعات بارندگیهای شدیدی داشتیم که منجر به وقوع سیل شد.
وی افزود: بارندگی در چند نقطه از سوادکوه منجر به راه افتادن جریانهای سیلابی شد و در منطقه طالعرودبار با ورود جریان شدید سیلاب واریزهای جاده را بست و تعدادی از مسافران مسیر را با مشکل مواجه کرد.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران درباره میزان بارندگی این منطقه خاطرنشان کرد: در این منطقه ایستگاه بارانسنجی وجود ندارد. اما طبق برآوردهای اولیه طی کمتر از یک ساعت بین ۴۰ تا ۶۰ میلیمتر بارندگی در این محدوده ثبت شده که جریان سیلابی و طغیانی را ایجاد کرد.
محمدی شیرکلایی اظهار کرد: از ساعات اولیه وقوع سیل همراه با مدیران ستادی و نیروهای امدادی در منطقه حضور داریم و اقدامات لازم برای بازگشایی مسیر و کمک به آسیبدیدگان در حال انجام است.
وی افزود: برآوردهای اولیه نشان میدهد این سیل دستکم ۴۰۰ هزار متر مکعب مصالح و واریزه کوهی به سمت جاده سوادکوه روانه کرد که منجر به گرفتار شدن خودروها شد.
این مسئول درباره تلفات احتمالی سیل در محور سوادکوه نیز گفت: خوشبختانه در ۱۶ خودرویی که در سیلاب پیدا شده هیچ سرنشینی دیده نشده و فوتی نداشتیم. اما گمانههایی دال بر مفقودی وجود دارد که در حال بررسی هستیم و ۱۰ تیم امداد و جستوجو در منطقه مشغول فعالیت هستند.
مدیرکل مدیریت بحران از استقرار ماشینآلات راهسازی سنگین برای بهسازی و بازگشایی مسیر خبر داد و گفت: در حال حاضر ۳۳ دستگاه ماشینآلات سنگین در منطقه مشغول کار هستند. برای سرعتبخشی به کار جلسه ستاد مدیریت بحران در فرمانداری سوادکوه برگزار شد. اولویت این بود که ابتدا مسیر بازگشایی شود تا جمعیت در راه مانده را نجات دهیم.
محمدی شیرکلایی از پیگیری وزیر کشور درباره آخرین وضعیت سیل سوادکوه خبر داد و اظهار کرد: به دستور وزیر کشور که از ابتدا پیگیر موضوع بود، نامی رئیس سازمان مدیریت بحران عازم منطقه شده است. اکبری معاون راهداری کشور نیز در منطقه حضور دارد. استاندار، سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری، رئیس سازمان بسیج سازندگی استان، سردار حسینی جانشین نیروی انتظامی مازندران و مدیران دستگاههای اجرایی مرتبط با سیل نیز از بامداد همان روز در منطقه حضور داشتند
وی با اشاره به صدور هشدار برای این منطقه و انتقاد از کمتوجهی به هشدارهای صادر شده، افزود: ما برای این منطقه هشدار صادر کرده بودیم. اما متاسفانه باز هم به هشدارها توجهی نشد. این هشدار تا پایان هفته برقرار است و با توجه به کمتوجهی به هشدارها تصمیم گرفته شد که محور سوادکوه تا پایان هفته مسدود شود و هیچ ترددی در مسیر تهران به مازندران از این مسیر انجام نخواهد شد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران با اشاره به وقوع سیل در سایر نقاط استان خاطرنشان کرد: بارشهای شدید در سایر نقاط استان نیز منجر به وقوع سیل شد. در محدوده پل اوشن محور چالوس، لاریجان، نمارستان، نشل و اندوار در آمل، دراسله، گررودبار، شیرکلا و شیردره در سوادکوه و همچنین در کیاسر وقوع سیل گزارش شده که نیروهای امدادی و ماشینآلات راهسازی برای انجام اقدامات ضروری عازم منطقه شدهاند.
۱۵ خودرو در محاصره سیل
«محمدحسن نامی» رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز در حاشیه امدادرسانی به سیلزدگان سوادکوه با اشاره به حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار مترمکعب حجم آورده سیلاب، میگوید: «در این حادثه ۱۵ خودرو گرفتار سیل شدند که با تلاش نیروهای هلال احمر، بسیج و سازمان مدیریت بحران ۳۳ نفر نجات یافته و گفته میشود که ۵ نفر مفقود شدهاند.» وی با بیان اینکه هنوز مطمئن نیستیم که ۵ نفر در این سیل مفقود شده باشند، میگوید: «باید میزان زیادی از سنگ برداشته شود تا در این زمینه اطمینان پیدا کنیم.» «محمدحسن نامی» خاطر نشان میکند: تعداد زیادی از ماشینهای مهندسی در حال آواربرداری هستند.» رئیس سازمان مدیریت بحران کشور ادامه میدهد: «آواربرداری ۳ روز طول میکشد. ما در تلاشیم تا آواربرداری را زودتر تمام کنیم تا مردم محلی بتوانند رأی بدهند.»
بازدید شبانه استاندار مازندران از سوادکوه
«یوسف نوری» استاندار مازندران پس از وقوع سیلاب در شهرستان سوادکوه، شبانه در منطقه حضور پیدا کرده و از ادامه تلاشها برای امدادرسانی به آسیبدیدگان خبر داد. وی با بیان اینکه بارش باران سبب بالا آمدن آب رودخانه در مسیل شده، تأکید میکند: «رانش زمین و ریزش سنگهای کوه را داشتیم که این موضوع سبب خسارت به تعدادی خودرو شده است. تعدادی از خودروها در سیلاب گرفتار شده و عملیات نجات انجام شده است.» استاندار مازندران درعین حال تصریح میکند: «محور سوادکوه نیز بهدلیل حجم بالای سیلاب و طغیان شدید رودخانه مسدود شده بود که پس از ایمنسازی بازگشایی خواهد شد.» همچنین در پلسفید و زیراب آبگرفتگی منازل و مغازهها سبب بروز خسارتهایی شده اما تلفات جانی نداشتیم.»
۳۲ تیم امداد و نجات در صحنه
در همین حال «غلامعلی فخاری» مدیرعامل هلال احمر مازندران میگوید: «در حادثه سیل و آبگرفتگی سوادکوه ۳۲ تیم اعم از ۱۷ تیم پشتیبان از شعب معین (سوادکوه شمالی، قائمشهر، ساری، جویبار، بابلسر، فریدونکنار، بابل، بندپی و آمل) و ستادی (تیم واکنش سریع، تیم آنست و یک تیم از اداره عملیات)، ۷ تیم آنست (جستوجو و نجات) و ۲ تیم واکنش سریع از استان تهران حضور پیدا کردند. در عملیات امداد و نجات، ۱۴ مورد آبگرفتگی منازل مسکونی در روستاهای کردآباد- آزادمهر برطرف شده و همزمان با انتقال ۳۱ نفر به مکان امن، ۵۰ تن دیگر در مناطق امن اسکان یافتند.»
«غلامعلی فخاری» مدیرعامل هلال احمر مازندران در عین حال از افزایش تعداد مفقودیها به ۵ نفر خبر داده و تأکید میکند: «تا اتمام عملیات جست و جو و نجات، نمیتوان در این خصوص اظهارنظر کرد؛ زیرا خانوادهها مفقود شدن این تعداد را خبر دادهاند اما هنوز مشخص نیست این افراد به دلیل وقوع سیلاب جانشان را از دست داده اند یا خیر! »