تعطیلی کشتارگاه سنتی رامسر: گامی به سوی بهداشت و سلامت عمومی
تعطیلی کشتارگاه سنتی رامسر: گامی به سوی بهداشت و سلامت عمومی
مدیرکل دامپزشکی مازندران خرداد ۱۴۰۳ با بیان اینکه تا کنون ۱۹ واحد کشتارگاه سنتی استان تعطیل و ۶ واحد نیز در حال فعالیت است ،گفت:امسال علاوه بر تعطیلی کشتارگاه سنتی آمل ، توقف فعالیت واحد سنتی رامسر نیز در دستور کار قرار دارد.

به گزارش ملکان،سرویس اجتماعی – سمانه اسلامی

در سال‌های اخیر، نتایج نمونه‌برداری‌های آزمایشگاهی نشان داده است که برخی از بیماری‌های عفونی مانند سل و شاربن از طریق مصرف گوشت‌های آلوده به انسان‌ها منتقل می‌شوند. این مسئله اهمیت کشتار دام در کشتارگاه‌های بهداشتی و نظارت پیوسته کارشناسان بهداشتی را دوچندان کرده است. در این راستا، تلاش برای تعطیلی کشتارگاه سنتی رامسر و ایجاد مدل صنعتی آن از سوی اداره کل دامپزشکی مازندران آغاز شده است.

تلاش برای تعطیلی کشتارگاه‌ِ رامسر و تاکید بر ایجاد مدل صنعتی آن، در حالی از سوی از اداره کل دامپزشکی مازندران کلید خورده و این واحد را تا مرز تعطیلی پیش برده که میبایست برای پیامدهای توقفِ فعالیت از یک سو و نگرانی‌های زیست محیطی و سلامت عمومی از سوی دیگر در این شهر گردشگرپذیر چاره‌اندیشی شود.

حمزه آقاپور مدیرکل دامپزشکی مازندران خرداد ۱۴۰۳ با بیان اینکه تا کنون ۱۹ واحد کشتارگاه سنتی استان تعطیل و ۶ واحد نیز در حال فعالیت است ،گفت:امسال علاوه بر تعطیلی کشتارگاه سنتی آمل ، توقف فعالیت واحد سنتی رامسر نیز در دستور کار قرار دارد.

۲واحد کشتارگاه صنعتی چالوس و بهشهر با ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است،همچنین مجوز فعالیت ۲ واحد کشتارگاه صنعتی در قایمشهر و بهشهر صادر شد. ،با توجه به تراکم جمعیت و حساسیت و شکنندگی زیست محیطی مازندران،ادامه فعالیت کشتارگاه های سنتی و فرسوده ، ضریب فسادپذیری لاشه های کشتار شده را تا انتقال به بازار مصرف افزایش می دهد.

به اعتقاد کارشناسان بهداشت و دامپزشکی مازندران بسیاری از بیماری های مشترک میان انسان و دام نیز از طریق مصرف فرآورده های دامی بویژه گوشت هایی که به شیوه کاملا غیربهداشتی کشتار و توزیع می شود به افراد جامعه انتقال می یابد.

این اخطار تعطیلی درحالی مطرح می‌شود که به گفته مدیران شهرستانی، این واحد طی سال‌های گذشته دستورالعمل‌های ابلاغی از سوی این نهاد را اجرایی و بسیاری از بخش‌ها را طبق موازین بهسازی کرده است. ضمن اینکه تصفیه ‌خانه فاضلاب مجهزی هم دارد.

کشتارگاه رامسر پیش از این، دی ۱۴۰۱ نیز در کنار دیگر شهرستان‌های غرب مازندران نظیر نور، چالوس و نوشهر به دلیل آنکه فرآیند خدمات دهی در این واحدها به زعمِ کارشناسان فاقد استانداردهای بهداشتی و محیط زیستی اعلام شده بود، اخطار تعطیلی دریافت کرد.

این میزان اخطار و پیگیری نشان می‌دهد، متولیان امر مصمم به اجرای این طرح هستند. نمونه مشخص آن، تعطیلی کشتارگاه سنتی آمل است که با همکاری دستگاه قضایی تعطیل شد و به گفته متولیان این امر برای توسعه کشتارگاه‌های صنعتی بقیه واحدهای سنتی قطعا تعطیل می‌شوند

تضاد نظرات درباره کشتارگاه رامسر؛ بهسازی یا تعطیلی؟

با این وجود متولیان کشتارگاه در رامسر معتقدند طی سال‌های گذشته براساس دستورالعمل‌ِ کارگروه استانی، این واحد بهسازی، نواقص برطرف و از حالتِ سنتی صرف خارج شده است. ضمن اینکه توقف فعالیت این واحد را مترداف با وقفه در تامینِ نیاز فراورده‌های گوشتی این شهر گردشگرپذیر، چالش‌های اجتماعی ناشی از بیکاری و کشتار غیرمجاز دام می‌دانند.

در همین پیوند فرماندار رامسر پیرامون اخطار برای تعطیلی کشتارگاه رامسر گفت: این واحد کشتارگاه متعلق به شهرداری رامسر است و طی سال‌های اخیر برای رفع نواقص و بهسازی به بخش خصوصی واگذار شد.

ابراهیم شیرودعشوریان با توضیح اینکه بسیاری از نواقص از سوی بخش خصوصی برطرف و از حالت سنتی صرف خارج و تصفیه‌خانه فاضلاب مجهزی هم برخوردار است، اظهار کرد: درواقع کارگروه استانی در سال‌های اخیر اقدامات لازم در جهت ارتقای این واحد را مصوب و مسولان کشتارگاه نیز مصوبات شامل بهسازی واحد را اجرایی کردند، با این وجود اقدام به تعطیلی را در دستور کار قرار دارند.

او با توضیح اینکه در سال‌های گذشته یک واحد کشتارگاه سنتی در کتالم تعطیل شد و فعالیت ذبح دام به رامسر منتقل شد، تصریح کرد: در حال حاضر این واحد کشتارگاه سه شهر و روستاهای رامسر را پوشش می دهد. هم‌اکنون نیز ناظر دامپزشک بخش خصوصی و ناظر شرعی در این مجموعه حضور دارند و بسیاری از نگرانی‌ها برطرف شده است

. آیا کشتارگاه رامسر استانداردهای لازم را کسب کرده است؟

وی در ادامه با توضیح اقدامات انجام شده و اینکه این واحد کشتارگاه از حالت سنتی صرف خارج شده است، یادآور شد: به همین دلیل طی درخواستی از سوی کشتارگاه رامسر، مدارک و مستندات مبنی بر ارتقا و بهسازی این واحد به کارگروه استان ارسال شد و قرار است با توجه به اقدامات انجام شده، وضعیت کشتارگاه رامسر به صورت ویژه در این کارگروه بررسی شود.

به گفته مقام عالی دولت در رامسر، بسیاری از شاخص‌ها از جمله تصفیه‌خانه فاضلاب، پیش‌سردکن، خودروهای دارای سردخانه و دیگر موارد که پیش از این از سوی کارگروه مطرح شده بود، در این واحد تعبیه شده است.

او با بیان اینکه منتظر تصمیم کارگروه استان هستیم، خاطرنشان کرد: به هر حال باید اقدامات گفته شده در کارگروه تشریح و از آن دفاع شود. یا اینکه نواقص مد نظر کارگروه مطرح و در این واحد عملیاتی شود. ضمن اینکه فعالیت این واحد با وجود ناظران و در دسترس بودن آن، از کشتار غیر مجاز دام که مساله مهمی است نیز جلوگیری می‌کند. ، شهرستان های غرب مازندران بیشترین سهم گردشگری مازندران را دارند و حضور میلیون ها مسافر و گردشگر در تمامی فصول سال در این مناطق، ضرورت بهسازی و ساخت کشتارگاه های صنعتی را دوچندان و پیامدهای ادامه فعالیت کشتارگاه های سنتی را تشدید می کند.

وضعیت کشتارگاه های سنتی و فرسوده این مناطق به گونه ای است که ضریب فسادپذیری لاشه های کشتار شده را تا انتقال به بازار مصرف افزایش می دهد. به اعتقاد کارشناسان بهداشت، بسیاری از بیماری های مشترک میان انسان و دام نیز از طریق مصرف فرآورده های دامی بویژه گوشت هایی که به شیوه کاملا غیربهداشتی کشتار و توزیع می شود به افراد جامعه انتقال می یابد.

نتایج نمونه برداری های آزمایشگاهی نیز نشان داده که برخی از بیماری های عفونی مانند سل و شاربن از طریق مصرف گوشت های آلوده به انسان ها منتقل شده است بنابراین کشتار دام در کشتارگاههای بهداشتی و نظارت پیوسته کارشناسان بهداشتی به آسانی می تواند از شیوع و انتقال این بیماری ها به افراد جامعه جلوگیری کند.

غرب مازندران شامل شهرستا نهای نور، نوشهر، چالوس، کلادشت، عباس آباد، تنکابن و رامسر در قالب ۲۱ شهر و هزار و ۱۵۰ روستا افزون بر یک میلیون نفر جمعیت دارد. تعطیلی کشتارگاه سنتی رامسر و حرکت به سوی صنعتی شدن کشتارگاه‌ها، گامی مهم در جهت بهبود بهداشت و سلامت عمومی است. این اقدام نیازمند همکاری و هماهنگی بین دستگاه‌های مختلف و توجه به نگرانی‌های زیست محیطی و سلامت عمومی است تا بتواند به بهترین نحو ممکن اجرا شود