به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی
نان که بهعنوان قوت غالب مردم، اصلیترین کالا در سفره خانوارها بهشمار میرود، از دومینوی افزایش قیمتها عقب نماند و تغییرات چشمگیری داشته است.
” این کالای اساسی که همچنان جزو اقلام یارانهای بهحساب میآید و یارانه آن در قالب آرد سهمیهای در اختیار نانوایان قرار میگیرد، حالا به محلی برای گرانفروشی برخی سودجویان تبدیل شده است. کمتر از دو ماه از ابلاغ و اجرای مصوبه افزایش قیمت نان میگذرد که مشاهده میشود از نانواییهای در سطح شهر از افزایش قیمت نان راضی نیستند و بهدنبال آن هستند تا قیمتها دوباره افزایش یابد.
یکی از نانوایان در گفتوگو با خبرنگار ما اعلام کرد که قیمت نان برخلاف تورم کشور طی سالهای اخیر ثابت بود، درحالیکه افزایش حقوق کارگر، آب، برق، گاز، افزایش ۱۰ برابری قیمت کنجد و افزایش ۴۰۰هزار تومانی قیمت خمیرمایه در کمتر از دو ماه رخ داده و قیمت نان نیز باید افزایش یابد، زیرا کفاف هزینههایشان را نمیدهند. این درحالی است که ۱۹ شهریور امسال قیمت نان افزایش یافت.
با اینحال بهوضوح میتوان دید نانوایان برای آنکه قیمت نان را مطابق دلخواه خود افزایش دهند به راهکارهای متفاوتی روی میآورند؛ بهعنوان نمونه نانوایی که یک سنگک ساده را باید ۵۰۰۰ تومان با مشتری حساب کند، از کارت بانکی مشتری ۱۰ هزار تومان کم کرده ولی به جای یک نان در دستگاه پوز تعداد آن را دو نان درج میکند. همچنین برخی نانوایان بهجز کم کردن وزنه چانه خود، برای کسب سهمیه آرد اضافه، اجناس دیگری همچون نانخرمایی، کاک کرمانشاهی و… با قیمتی بالا به فروش میرسانند ولی آن را در دستگاه هوشمند نانوایی به اسم نان ثبت میکنند؛ البته برخی دیگر نیز نایلونی را که همراه نان به مشتری عرضه میشود به ازای یک نان درنظر میگیرند. راهکارهای دورزدن سازمانهای نظارتی تنها به همینجا ختم نمیشود، بهطوریکه شاهد هستیم برخی نانوایان با زدن مقداری سبزیجات به نان، قیمت آن را به هر میزانی که بخواهند به فروش میرسانند و در زمینه عرضه نان در فروشگاههای اینترنتی نیز وضع بسیار بغرنجتر از این امر است
. سالانه حدود ۳۸۰ هزار تن و ماهانه ۳۱ هزار تن آرد بین بیش از چهار هزار و ۶۰۰ واحد خبازی که مسوولیت پخت نان در مازندران را برعهده دارند، توزیع می شود. در استان حدود پنج هزار واحد نانوایی وجود دارد و براساس آمار رسمی سرانه نانوایی در مازندران از میانگین کشوری نیز بالاتر است
کارت زرد استاندار مازندران به فرمانداران درپی کیفیت پایین نان
استاندار مازندران از دبیرخانه کارگروه آرد و نان استان خواست تا به دلیل بی توجهی فرمانداران نسبت به بی کیفیتی نان، اخطار کتبی برای آنان صادر شود.
یوسف نوری در کار گروه آرد و نان مازندران به ضایعات بیشتر از ۳۰ درصد آرد و نان در استان به عنوان یکی از دغدغههای جدی عنوان کرد و ادامه داد: همه ما مسوول حفظ بیت المال هستیم و در این بخش هر گونه بی توجهی فرمانداران شهرستان ها اصلا پذیرفتنی نیست.
وی با اظهار این که بررسی الگوی مصرف نشان می دهد که افزایشی بودن ضایعات و بی کیفیتی نان در مازندران از گلایه های جدی مردم این خطه است، تصریح کرد: دستورالعمل کیفیت نان باید بسیار جدی گرفته شود چراکه امروز این موضوع در دنیا مهم و همواره رصد و مورد اهتمام قرار می گیرد.
استاندار مازندران خاطر نشان کرد: من هر روز از کیفیت نان به ویژه در ساری گلایه دارم، ما به دنبال کیفیت نان در رتبه «خوب» در استان هستیم، صد البته واحدهایی نیز وجود دارند که از امتیاز عالی در کیفیت نان نیز برخوردارند.
نوری در بخش دیگری انجام طرح ها را در مقوله پدافند غیرعامل طی مراحل مختلف ذخیره و تامین گندم، تولید آرد و نان مازندران مطلوب ارزیابی کرد و در عین حال گفت: باید بیشتر به این موارد توجه شود.
وی با بیان این که صدور پروانه برای خبازی ها با سهمیه کمتر از هفت کیسه در مازندران باید تغییر کند، گفت: همچنین کسر کردن سهمیه آرد برای خبازان متخلف توجیه منطقی ندارد و در واقع اجحاف در حق مردم است.
نماینده عالی دولت در مازندران با ذکر این نکته که کاهش سهمیه آرد نانوایی ها صف طولانی را ایجاد می کند و با این اقدام فقط حق مردم منطقه اجحاف می شود، گفت: طبق گزارش های رسیده سهمیه آرد خانه پز در استان نیز دارای انحراف است و در خارج از شبکه توزیع می شود که باید بیش از پیش نظارت کنید.
برکتی که بر میگردد!
کیفیت نامطلوب نان در برخی از نانوایی های این خطه از شمال کشور به همراه اخلال در فرایند پخت نان زمینه ای برای نارضایتی برخی از شهروندان و مسافران در این استان شد که با سرمایه گذاری یک بانک دولتی، خبازی های مازندران در مسیر نونواری قرار گرفت.
. با توجه به ظرفیت گردشگری استان مازندران تامین برخی از نیازهای اساسی شهروندان و مسافران یکی از ضرورت های مهم محسوب می شود. در گذشته بیشتر مسافرانی که علاقمند سفر به این خطه از شمال بودند بهار یا تابستان را برای مازندران گردی انتخاب می کردند اما در شرایط فعلی با گسترش اقامتگاه های بوم گردی و طرح های گردشگری این استان در تمامی فصول میزبان انبوهی از مسافران است. ترافیک سنگین در صف های نانوایی های مازندران که هر از چند گاهی به چالش مهم شهروندان تبدیل می شود با ورود و سرمایه گذاری یک بانک دولتی در مسیر نونواری و بروزرسانی قرار خواهد گرفت. در ماه های گذشته صف های طولانی در نانوایی های مازندران به حدی رسیده بود که در برخی از شهرها این استان با برگزاری مناقصه پیمانکاران جدید برای توزیع آرد انتخاب شدند. مازندران در برخی از روزهای سال میزبان انبوهی از مسافران و گردشگران از سراسر کشور است که بسیاری از آنها در پارک های بزرگ و جنگلی این استان چادر زده و چند روز در این پارکها استراحت می کنند. تامین نان برای این مسافران و شهروندان یک امر ضروری محسوب می شود که برای ارائه خدمات مطلوب در برخی از نانوایی ها نوسازی یک ضرورت مهم است. استاندار مازندران در چند روز گذشته سلسله نشست های را با برخی از مدیران عامل بانک های دولتی در تهران برگزار کرد و از مدیران عامل این بانک ها برای سرمایه گذاری در این استان دعوت به همکاری کرد. برخی از این بانک های دولتی در طرح های کلان نیمه کاره استان سرمایه گذاری می کنند و برخی دیگر بخشی از نقدینگی خود را به سمت رونق تولید در حوزه کشاورزی و صادرات این استان اختصاص دادند. یکی از بانک های دولتی با توجه به ضررورت های مهم این استان اعلام آمادگی کرد تا سرمایه گذاری جدیدی برای نوسازی و به روزرسانی نانوایی های این خطه از شمال انجام خواهد داد. شهروندان مازندرانی با استقبال از اجرای این طرح ابراز امیدواری کردند که این امر زمینه ای برای ارتقای کیفیت نان در همه نانوایی ها استان شود.
البته برخی از خبازان باسابقه مازندران کیفیت آراد را در پخت نان مهم برشمردند و نوسازی نانوایی های سنتی را یک امر ضروری دانستند. خبازان باتجربه بر این باورند آرد تازه همانند برنجی که تازه از شلتوک به برنج سفید تبدیل شد قابلیت استفاده برای پخت نان را ندارد و مدتی باید در انبار نگهداری و بعد بین نانوایی ها توزیع شود.
کاهش ضایعات نان با سرمایه گذاری بانک سپه
در این پیوند استاندار مازندران اظهار کرد: با هماهنگی های انجام شده بانگ سپه برای نوسازی نانوایی های این استان آماده سرمایه گذاری است. یوسف نوری گفت: چند بانک دولتی در بخش های رونق تولیدو تکمیل طرح های نیمه تمام این استان سرمایه گذاری خواهند کرد و نوسازی نانوایی ها مازندران از جمله آن است. وی بیان این مطلب که ضایعات بیشتر از ۳۰ درصد آرد و نان در استان به عنوان یکی از دغدغههای جدی محسوب می شود، اظهار کرد: همه ما مسوول حفظ بیت المال هستیم و در این بخش هر گونه بی توجهی فرمانداران شهرستان ها تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست. استاندار با اظهار این که بررسی الگوی مصرف نشان می دهد که افزایشی بودن ضایعات و بی کیفیتی نان در مازندران از گلایه های جدی مردم این خطه است، تصریح کرد: دستورالعمل کیفیت نان باید بسیار جدی گرفته شود چراکه امروز این موضوع در دنیا مهم و همواره رصد و مورد اهتمام قرار می گیرد. نوری تصریح کرد: بررسی کیفیت نان در شهرهای مختلف استان به صورت روزانه در دستور کار قرار دارد و این نظارت به طور ادامه خواهد یافت. مشکلات موجود در حوزه نان، نیازمند اقدامات جدی و هماهنگ همه دستگاههای اجرایی است. طرح نوسازی نانواییها با حمایت بانک سپه، میتواند گامی مهم در جهت بهبود کیفیت نان، کاهش ضایعات و رفع مشکل صفهای طولانی در نانواییها باشد. با این حال، موفقیت این طرح به همکاری همه ذینفعان و اتخاذ تدابیر مناسب بستگی دارد.