تب داغ تابستان
تب داغ تابستان

به گزارش خبرنگار ملکان از ساری: مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران(توانیر) گفت: جلسه اضطراری درباره نحوه تامین برق به گزارش ایرنا از شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) مصطفی رجبی مشهدی افزود: پیش بینی ها حاکی از ورود موج جدید گرما به منطقه خاورمیانه و ایران دارد […]

به گزارش خبرنگار ملکان از ساری: مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران(توانیر) گفت: جلسه اضطراری درباره نحوه تامین برق

به گزارش ایرنا از شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) مصطفی رجبی مشهدی افزود: پیش بینی ها حاکی از ورود موج جدید گرما به منطقه خاورمیانه و ایران دارد که باعث افزایش بیش از ۱.۵ درجه ای دمای هوا خواهد شد.

وی ادامه داد: با توجه به استقرار موج جدید گرما در ایران و کشورهای همسایه از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس با اختلال در تامین برق روبرو شدند و حتی کشور کویت جداول خاموشی منتشر کرده است.

سخنگوی صنعت برق خاطر نشان کرد: ما توانستیم تاکنون با جانفشانی و زحمات شبانه روزی کارکنان صنعت برق، که نمونه آن را در نیروگاه رامین مشاهده کردید برق را به صورت پایدار تامین کنیم اما ادامه این روند به همکاری مشترکان بستگی دارد چرا که تنها در صورت همراهی و همکاری مشترکان می توانیم از این شرایط دشوار عبور کنیم.

رجبی مشهدی از قطع برق مشترکان بد مصرف در صورت عدم رعایت خبر داد و گفت: اکنون باید برای عبور پایدار از قله های جدید برنامه های مدیریت مصرف بطور کامل و دقیق اجرا شوند و مشترکان خانگی بدمصرف و بسیار پرمصرف خانگی باید مصرف خود را کاهش دهند.

وی خاطرنشان کرد : با تمهیدهایی که از قبل اندیشیده شده، و تصمیم هایی که در جلسه فردا اتخاذ خواهد شد و به طور خاص با همکاری موثر مشترکان عزیز، بتوانیم این دو هفته ویژه را با موفقیت پشت سربگذاریم.

ماجرای گرمای هوا که این روزها حسابی سروصدا به‌پا کرده است فقط مختص ایران نیست، بلکه تبدیل به معضلی جهانی شده است. سال گذشته جیمز هنسن، دانشمند سرشناس آمریکایی هشدار داد که اکنون جهان در حال نزدیک‌شدن به یک «مرز آب‌وهوایی جدید» است جیمز هنسن، دانشمند شناخته شده در علوم آب و هوای ناسا که در سال ۱۹۸۸ در کنگره ایالت متحده آمریکا، گرمایش جهانی را پیش بینی کرده بود، اکنون می‌گوید که جهان در حال نزدیک شدن به یک «مرز آب و هوایی جدید» است.

هنسن، که از بیانیه او در سال ۱۹۸۸ در مجلس سنای ایالات متحده به‌عنوان اولین افشاگری جنجالی در مورد گرمایش جهانی یاد می‌شود، اکنون در بیانیه‌ای به همراه دو دانشمند دیگر هشدار می‌دهد که جهان در حال حرکت به سمت یک «مرز آب و هوایی جدید» است.

در این وضعیت جدید پیش بینی شده، زمین به دمایی بالاتر از هر زمان در طول میلیون‌ها سال گذشته می‌رسد و رسیدن به چنین گرمای بی‌سابقه‌ای، اثراتی مانند طوفان‌هایی شدید، موج‌های گرما و خشکسالی را به همراه دارد.

او می‌گوید: پیش‌تر، از زمان صنعتی شدن، این هشدار داده شده بود که به واسطه صنعتی شدن، دمای زمین ۱.۲ درجه سانتیگراد گرم‌تر می‌شود و این افزایش دما، ۲۰ درصد، گرمای شدید تابستانی را موجب می‌شود.

اکنون، شاهد این هستیم که این گرما و افزایش دما در بسیاری از نقاط نیمکره شمالی احساس می‌شود

روز گذشته هم سرویس تغییر اقلیم رصدخانه C۳S اعلام کرد میانگین دمای جهانی هوای سطحی ۱۷.۰۹درجه سانتی‌گراد در روز یکشنبه گرم‌ترین دمای ثبت‌شده در تاریخ است که به سال ۱۹۴۰ بازمی‌گردد.

کارلو بونتمپو، مدیر سرویس تغییرات آب‌وهوا، در بیانیه‌ای گفت: «در ۲۱ جولای، C۳S رکورد جدیدی را برای میانگین دمای روزانه جهانی ثبت کرد.

افزایش بی‌هنجاری دمایی در جهان
تحقیقات مختلف نشان می‌دهد گرم‌شدن تدریجی سطح زمین، اقیانوس‌ها و جو، ناشی از فعالیت‌های انسان است. یکی از مهم‌ترین این دلایل استفاده از سوخت‌های فسیلی است که دی‌اکسیدکربن،متان ودیگر گاز‌های گلخانه‌ای را وارد جو می‌کند. احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور می‌گوید: بررسی‌های اخیر نشان می‌دهد میانگین بی‌هنجاری دمایی در سال ۲۰۲۳ نسبت به عصر قبل از صنعتی‌شدن حدود ۱.۵درجه بوده است که عدد درشتی است، اما درصورتی‌که این موضوع را به‌صورت منطقه‌ای نگاه کنیم یعنی فقط خشکی‌ها را در نظر بگیریم، افزایش دما به بیش از ۳ درجه نیز می‌رسد. حتی در مناطق قطبی این میانگین ۵ ــ ۴درجه است، به‌ویژه در قطب شمال که این خود باعث ذوب‌شدن یخ‌های قطبی و کاهش مساحت آنهاشده، به‌نحوی‌که در تابستان قطب شمال آن‌قدر یخ از بین می‌رود که می‌توان در آنجا کشتیرانی کرد!

حادتر شدن گرم شدن تابستان ایران و کشورهای خاورمیانه براثر پدیده ایجاد گنبد گرمایی

رئیس بخش پژوهشی ازن و آلودگی هوای مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، با بیان این‌که منطقه خاورمیانه معمولاً تابستان‌های گرمی را تجربه می‌کند

خاطرنشان کرد: متأسفانه با افزایش جهانی دما که ناشی از تغییر اقلیم و عمدتاً ناشی از فعالیت‌های انسانی است، این شرایط حاد و حادتر شده و شرایط تبخیر شدید را نیز در این مناطق به همراه دارد. خشک‌تر شدن این مناطق، سطح زمین را در فصل گرم مستعد بلند شدن گردوغبار کرده که متأسفانه اثر آن را به‌عنوان مثال در همه کشور ایران به‌ویژه شرق کشور بسیار حاد و محسوس کرده است.

دما بیشتر نشده، تعداد روزهای گرم بالاتر رفته است
این روزها که گرمای هوا سروصدای بسیاری در کشور ‌راه‌انداخته و صحبت از گرمای بی‌سابقه طی ۳۰ سال گذشته می‌شود، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور اما می‌گوید: اگرچه امسال و سال گذشته افزایش دما را در کشور داشته‌ایم اما رکورد گرمای هوا نشکسته، بلکه تعداد روزهای گرم بسیار فراتر از سال‌های گذشته رفته است. مثلا با بررسی ۵ ــ ۴ دهه گذشته در شهری مثل کرمانشاه تعداد رخداد بیشینه دمای روزانه بالاتر از ۴۰ درجه ۳ ــ ۲ روز در ماه بوده درحالی‌که امسال تعداد این روزها به ۲۰ عدد رسیده است. اگرچه در اینجا رکورد دمایی نشکسته اما با تغییرات اقلیمی و تغییرات محیطی تعداد روزهایی که دمای هوا از یک حد مشخصی بالاتر است افزایش یافته است.

تداوم دما و کمبود انرژی؛ بحران فعلی کشور
متاسفانه افزایش دما به‌صورت زنجیره عواقب دیگر را ایجاد می‌کند. افزایش تقاضای آب‌وبرق، تبخیر و تعرق گیاهان و خاک و… تنها بخشی از عوارض گرم‌تر شدن هواست که در خشکسالی و کمبود آب جلوه و ایجاد بحران می‌کنند. موضوعی که وظیفه نیز آن را سبب نگرانی و بحران در کشور می‌داند و می‌گوید: درحال‌حاضر مشکل اصلی گرمای هوا نیست بلکه تداوم آن در کنار کمبود انرژی است، چراکه درحال‌حاضر در کشور دما در آستانه‌ای قرار دارد که افراد ناگزیر به روشن کردن کولر هستند و این مصرف انرژی را بالا می‌برد و این افزایش تقاضا برای مصرف آب و برق و کمبود انرژی می‌تواند بحران ایجاد کند.

سال آینده، گرم‌تر از امسال
به عقیده رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، اگرچه افزایش دما در کشور بی‌سابقه نیست اما امسال تداوم افزایش دما جزو سال‌های بسیار گرم است. به‌طوری‌که دما در تابستان امسال همواره در رده‌های بالاست و مجال تنفس و کاهش را نمی‌دهد. مثلا وقتی تیرماه امسال را بررسی کردیم دیدیم که میانگین دمای کشور نسبت به ۳۰ سال گذشته ۵/۱ درجه بیشتر است. البته این مقدار مربوط به فلات مرکزی و عرض‌های جنوبی بوده است، چراکه عرض‌های شمالی در شرایط نرمال قرار دارند. وی می‌افزاید: اگر این تقسیم‌بندی را تنها از مرکز به جنوب کشور در نظر بگیریم، این میانگین دمایی به ۲ تا ۳ درجه نیز می‌رسد.
بحران انرژی
بدیهی است که اکنون بی‌هنجاری دمایی را نمی‌توان مدیریت کرد، اما می‌توان با انجام اقدامات و تمهیداتی آسیب‌های آن را به حداقل رساند. یکی از آسیب‌های جدی پیش‌رو، کمبود انرژی همزمان با گرم‌تر شدن زمین است. وظیفه دراین‌باره می‌گوید: موضوع حادی که درحال‌حاضر وجود دارد بحث انرژی است. اگر دولت اقدام عاجلی انجام ندهد و در مقیاس کلان سرمایه‌گذاری نکند و بخش خصوص وارد معادلات انرژی نشود وضع‌مان در سال‌های آینده بدتر خواهد شد. باید فکر عاجلی در این زمینه به‌ویژه در خصوص ناترازی انرژی شود. در اقدامات اجرایی در مقیاس کلان مثل استفاده از آب دریا و توسعه صنایع در کنار سواحل و به عبارت کلی‌تر آمایش سرزمینی باید به‌صورت جدی مورد نظر قرار بگیرد. ما قطعا مشکل خواهیم داشت و اگر در برنامه‌ریزی‌های کلان و دوره‌ای مجلس و دولت این مسأله جدی گرفته نشود می‌تواند در آینده به معضلات بزرگ و جدی منجر شود.

حسن قلی زاده سرپرست معاونت توسعه و منابع استانداری مازندران تغییر ساعت اداری را اقدامی برای حفظ پایداری شبکه سراسری برق در دوران پیک بیان کرده است

وی در گفت وگو با خبرنگار بر لزوم صرفه‌جویی و مدیریت مصرف منابع تاکید و اضافه کرد: باید مصارف سرمایشی و دمای محیط روی ۲۴ درجه تنظیم وسیستم‌های سرمایشی باید یک ساعت قبل از تعطیلی ادارات خاموش شود.

با توجه به بارش و منابع آب به تاکید کارشناسان صاحب نظران باید تمهیداتی برای مدیریت بهینه منابع آب و انرژی صورت گیرد از این رو دستگاه خدمات رسان آب و برق طرح‌هایی را برای مدیریت منابع برنامه‌ریزی کردند.

مدیرعامل شرکت توزیع برق غرب مازندران به راهکارهای کاهش مصرف انرژی اشاره و اضافه کرد: لازم است در ایام پیک برق همکاری مناسب و رعایت الگویی مصرف صورت گیرد.

مصطفی بابایی افزود: خانوارهایی که در صرفه‌جویی برق داشته باشند علاوه بر تخفیف در قبض مشوق‌هایی نیز بهره‌مند می‌شوند.

وی همچنین خواستار همراهی صنایع برای گذر از پیک برق شد و گفت: امیدواریم با تعامل خش‌های مختلف تابستان بدون خاموشی را در استان رقم می‌زنیم.

وی تاکید کرد: صرفه‌جویی در مصرف انرژی سبب می‌شود تا بتوانیم برق پایداری را برای همه مشترکان تأمین کنیم و طی دو سال گذشته با حمایت‌های دولت خاموشی ناخواسته در منطقه به حداقل رسید و خاموشی برق خانگی نداشتیم.

بابایی اولویت اصلی را تأمین برق پایدار برای بخش خانگی بیان کرد و گفت: طرح‌های ویژه نیز برای مدیریت مصرف برق در واحدهای تولیدی و صنایع در دست اجرا است..

اجرای پروژه‌ها نقش مهمی در تقویت زیرساخت‌های شبکه برق و افزایش پایداری، بهبود کیفیت سرویس دهی و کیفیت برق در استان مازندران دارد و در این راستا، نیروگاه برق نکا با اجرای ۱۴ برنامه تعمیراتی نسبت به به روزرسانی سیستم‌ها برای تأمین برق پایدار اقدام کرده است.

مدیرعامل شرکت مدیریت تولید برق نکا با اشاره به قدمت بهره برداری از واحدهای این نیروگاه گفت: واحدهای نیروگاهی برای دوره ۳۰ ساله طراحی می‌شوند، لذا به دلیل گذشت ۴۵ سال از عمر واحدها و فرسودگی گسترده تجهیزات، توان تولید واحدها کاهش یافته که بازیابی آن مستلزم بازسازی و نوسازی است و با توجه به هزینه به مراتب نازل‌تر، بازیابی توان نیروگاه در مقایسه با ساخت نیروگاه جدید، لازم است که وزارت نیرو نگاه حمایتی ویژه‌تری به این موضوع داشته باشد.

شدت مصرف انرژی از چالش‌های صنعت برق است

نوراله ادبی فیروزجائی از بالا بودن شدت مصرف انرژی به عنوان یکی از چالش‌های اساسی صنعت برق یاد کرد و افزود: به گواه آمار مصرف برق کشور ما در مقایسه با استاندارد جهانی بسیار بالاست و در صورت عدم مدیریت مصرف بویژه در فصل تابستان همچنان با ناترازی تولید و مصرف مواجه خواهیم بود.

وی همچنین با بیان اینکه برق با هزینه بالا و سختی زیادی تولید و به آسانی مصرف می‌شود، افزود: در ۸ ماهه گذشته در راستای ارتقای آمادگی واحدها برای تولید پایدار انرژی و عبور از پیک مصرف تابستان با تلاش شبانه روزی همکاران ۱۴ برنامه تعمیراتی در واحدها به اجرا درآمد.

افزایش دمای هوای مصرف آب را در استان مازندران با توجه به فصل کشاورزی بالابرده است و آب و فاضلاب مازندران نیز طرح‌هایی را برای تأمین و پایداری منابع آبی در پیش گرفته است.

احداث چاه‌های جدید آب، بهسازی و نوسازی حلقه‌های چاه و شبکه‌های فرسوده توزیع و انتقال آب از جمله برنامه‌ها است. به رغم تلاش‌های صورت گرفته، به دلیل افزایش دمای هوا و افزایش شمار مسافران، برخی از مناطق شرق و غرب مازندران در فصل گرما با تنش و کمبود آب روبرو هستند و آبرسانی به برخی مناطق به صورت سیار صورت می‌گیرد.

افزایش دمای هوا علاوه بر بالابردن مصارف انرژی، آژیر خطر آتش سوزی در عرصه‌های طبیعی و جنگلی را در استان مازندران بالا برده است و مدیریت بحران و منابع طبیعی مازندران، آمادگی برای پیشگیری از حریق احتمالی را در دستور کار قرار داده اند.

 

  • نویسنده : سمانه اسلامی