به گزارش ملکان،سرویس فرهنگی و هنری – سمانه اسلامی
چهاردهم آبان، روزی که به پاس بیعت تاریخی مردم مازندران با حسن بن زید علوی و تشکیل نخستین حکومت شیعی در جهان نامگذاری شده است، فرصتی مغتنم برای بازخوانی تاریخ پرافتخار این دیار و تجدید میثاق با ارزشهای اصیل آن است.
مازندران، سرزمینی که از دیرباز به دیار علویان شهرت داشته، با ثبت روز ۱۴ آبان در تقویم رسمی کشور، گامی مهم در جهت حفظ هویت و معرفی ظرفیتهای متنوع خود برداشته است.
نگاهی به تاریخ پرافتخار مازندران
مازندران، با طبیعتی بکر و مردمانی خونگرم، همواره در طول تاریخ نقش مهمی ایفا کرده است. تشکیل نخستین حکومت شیعی در این دیار، گواهی بر اعتقاد عمیق مردم به مذهب شیعه و ولایت اهل بیت (ع) است. این رویداد تاریخی، مازندران را به قطب شیعهنشین ایران تبدیل کرد و تاثیری شگرف بر فرهنگ و تمدن این منطقه گذاشت.
آیتالله سیدابراهیم رئیسی شهید رئیس جمهور ایران ، مصوبه تعیین مناسبتهای جدید برای درج در ضمیمه تقویم رسمی کشور که بنا به پیشنهاد وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه ۸۶۴ مورخ ۳۱ خردادماه سال ۱۴۰۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد را برای اجرا ابلاغ کرد و در این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۴ آبانماه در تقویم رسمی به عنوان “روزمازندران” نامگذاری شد.
مازندران یا همان تبرستان از دیرباز بنام دیار علویان نامیده شده چرا که این منطقه عشق و علاقه خود را به خاندان عصمت و طهارت (ع) ثابت کرده و بیش از یک هزار و ۱۷۰ سال محبت به این خاندان در وجود مردمان غیورش نقش بسته است.
۱۴ آبان روز مازندران یادآور حضور علویون در این دیار سبز است و مردمان این منطقه در سال ۲۵۰هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند. این قوم در روز خجسته عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیان نهادند.
بااین وجود نامگذاری نام مازندران و ثبت آن در تقویم جمهوریاسلامی ایران فرصت مغتنمی برای گفتمانسازی و معرفی توانمندیها و آیینهای بومی و محلی این دیار است که در هیاهوی زندگی ماشینی به تدریج در جامعه رنگ باخته و اصالت مردم این دیار را به انزوا برد.
مازندران استانی پر از تاریخ افتخارآمیز در کنار طبیعتی بکر و زیبا و مردمانی سخت کوش و با اصالت است که هنگامی که نام مازندران میآید زبانها به شماره افتاده و قلمها سست می شود چراکه دریای پرسخاوتش، دماوند رشیدش، جنگلهای سبز و سربه فلک کشیدهاش، دشتهای وسیع و خوش منظرش، آب و هوای با صفایش، چشمههای زلال البرزش، امیر پازواریاش، نغمههای زهره برای طالبش، ۱۰ هزار شهید خونیناش و داغ جوانانش در کربلای پنج و شلمچه در هشت سال دفاع مقدس و خانطومان و شهدای مدافع حرمش همگی جلوهای رنگارنگی به این دیار داده که می طلبد در این روز به آن پرداخته شود.
با این حال قرار است همزمان با ۱۴ آبان به مناسبت روز مازندران برنامه های هفتگی از دوازدهم تا هجدهم ماه جاری در استان برگزار شود که به باور کارشناسان باید مسوولان امر علاوه بر تلاش برای احیای آداب و سنن برای گفتمان سازی در ارتباط با اصالت دیار علویان در این روزها برنامه ریزی کنند.
جدول روز شمار هفته مازندران هم گویای آن است مسوولان امر در قاب کلی برنامههایی را برای برگزاری این آیین ترتیب دادند که یادآوری از عالمان و مفاخر دینی و فرهیختگان و نام آوران، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و استکبارستیزی، تشیع، ولایت پذیری و ترویج فرهنگ فاطمی، ترویج ورزش بومی و تکریم از ورزشکاران و پهلوانان، توسعه صنعتی، علم و فناوری و دانش بنیان، توسعه کشاورزی، گردشگری و حفاظت از محیط زیست و ترویج سنت ها، آیین ها و زبان تبری نمونه ای از این برنامهها است.
روز مازندران، فرصتی است تا همه ما با هم، به پاسداشت تاریخ و تمدن پرافتخار این دیار بپردازیم. با برگزاری برنامههای متنوع و هدفمند، میتوانیم این روز را به روزی ماندگار در تاریخ مازندران تبدیل کنیم. امید است که با همت و تلاش همه دستگاهها و مردم، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر این دیار باشیم.