به گزارش خبرنگار ملکان – مریم مشایخ
در نیمه نخست سال جاری، شاهد رشد قابل توجه مبادلات تجاری بین ایران و ترکمنستان از طریق استان مازندران بودهایم. بنابر آمار منتشر شده توسط اداره کل بنادر مازندران، بیش از ۵۶ هزار تن کالا به ارزش ۱۶ میلیون و ۶۴۱ هزار دلار بین دو کشور مبادله شده است که نشان از اهمیت روزافزون این مسیر تجاری دارد.
گمرکات استان طی ۶ ماهه نخست امسال ۵۶ هزار تن انواع کالا به ارزش ۱۶ میلیون و ۶۴۱ هزار دلار با کشور ترکمنستان مبادله کرد که از نظر وزنی و ارزشی سهم دو درصدی از کل تجارت گمرکات مازندران را داشته است.
در مدت یاد شده بالغ بر ۵۰ هزار تن انواع کالای غیر نفتی به ارزش ۱۳ میلیون و ۲۳ هزار دلار از گمرکات مازندران به این کشور صادر شده است که از نظر وزنی ۵ درصد و ارزشی هشت درصد از کل صادرات گمرکات مازندران را به خود اختصاص داده است.
جایگاه ممتاز مازندران در تجارت خارجی با ترکمنستان
کالاهای صادر شده به ترکمنستان شامل محصولات لبنی، مواد معدنی، موادپلاستیکی، محصولات شیمیایی، فلزات، چوب و اشیای چوبی بوده است. براساس این گزارش، در نیمه نحست سال جاری ۵ هزار تن کک نفتی از کشور ترکمنستان به ارزش ۳ میلیون و ۵۱۹ هزار دلار از طریق گمرکات مازندران وارد کشور شده است.
مازندران سه بندر شامل بنادر امیرآباد بهشهر، منطقه ویژه اقتصادی نوشهر و فریدونکنار است.
منطقه ویژه اقتصادی بندر نوشهر با بیش از ۸۰ سال به گستره ۸۸ هکتار و دارا بودن ۱۱ پست اسکله تجاری و خدماتی و تجهیزات مدرن بندری و دریایی از ظرفیت مناسبی برای تخلیه و بارگیری انواع کالا ها و پذیرش کشتی های تجاری با ظرفیت بالغ بر ۶ هزار و ۵۰۰ تُن برخوردار است.
اداره کل بنادر و دریانوردی مازندران در منطقه ویژه اقتصادی نوشهر مستقر است و بندر فریدونکنار هم زیر مجموعه این اداره کل است.
بندر فریدونکنار حدود ۶۹ هکتار وسعت دارد و به عنوان نخستین بندر خصوصی شمال کشور در پی گسترش مبادلات بازرگانی با کشورهای حاشیه دریای خزر به شمار میرود.
این بندر از طریق جاده های هراز و فیروزکوه نزدیکترین بندر به مرکز کشور بوده و عمده فعالیت آن به عنوان بندر چند منظوره در زمینه تخلیه و بارگیری فراورده های نفتی، غلات و کالاهای عمومی است و با ۲ پست اسکله سالانه ظرفیت بارگیری و تخلیه حدود ۷۰۰ هزار تن کالا را دارد.
شهر بندری نوشهر در فاصله ۲۰۰ کیلومتری پایتخت قرار دارد. بندر نوشهر در اردیبهشت ماه سال ۹۰ با تصویب مجلس شورای اسلامی به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل شد.
موقعیت جغرافیایی ویژه استان مازندران و نزدیکی آن به ترکمنستان، همراه با وجود زیرساختهای بندری مدرن و جادههای ارتباطی مناسب، این استان را به یک قطب مهم تجاری در منطقه تبدیل کرده است. مبادلات تجاری بین ایران و ترکمنستان نه تنها به تقویت روابط اقتصادی دو کشور کمک میکند، بلکه میتواند به توسعه اقتصادی استان مازندران و ایجاد فرصتهای شغلی جدید نیز منجر شود.
با توجه به پتانسیلهای موجود و تلاشهای دو کشور برای گسترش همکاریهای تجاری، انتظار میرود که حجم مبادلات تجاری بین ایران و ترکمنستان از طریق استان مازندران در آینده افزایش یابد. استان مازندران با بهرهگیری از مزیتهای جغرافیایی و زیرساختی خود، به عنوان یک پل ارتباطی مهم بین ایران و ترکمنستان عمل میکند. رشد قابل توجه مبادلات تجاری در نیمه نخست سال جاری نشان از اهمیت این مسیر تجاری دارد و امید است که با تداوم این روند، شاهد توسعه روزافزون روابط اقتصادی بین دو کشور باشیم