به گزارش ملکان، سرویس اجتماعی – سمانه اسلامی
سواحل زیبای مازندران هر ساله پذیرای میلیونها گردشگر است. اما در کنار زیباییها، خطرات پنهانی نیز در کمین گردشگران است. یکی از مهمترین این خطرات، غرقشدگی است که به ویژه در فصل صید و صیادی و در مناطق سنگچینی به شدت افزایش مییابد. مسافران علاقهمند به صید ماهی در دریای خزر در حالی وارد سواحل و دریا میشوند که از شرایط و ویژگیهای خزر و سنگ چین های ساحلی اطلاع ندارند.
بسیاری از این افراد در جریان تفاوتهای دریای خزر با سایر پهنههای آبی نیستند و همین بیاطلاعی نیز در کنار بیتوجهی به هشدارهای ناجیان عامل اصلی غرق شدن تعداد قابل توجهی از مسافران در هر سال به ویژه فصل پاییز است.
جریان شکافنده کنار سنگ چین ها که بنا به گفته رییس هیات نجات غریق و غواصی مازندران متهم ردیف نخست غرقشدگی در این نقاط از سواحل استان است از جمله ویژگیهای این دریا است. این جریان از بالا شبیه یک بادبزن دستی عمل میکند که دسته آن به سمت ساحل و دهانه آن به سمت دریا است. دسته این بادبزن بیشترین قدرت را دارد و صرف نظر از اینکه شناگر چقدر شنا بلد است یا چقدر توان جسمی دارد، فرد را به سرعت به داخل دریا میکشاند و برگشت فرد به سمت ساحل را اگر غیرممکن نکند در خوشبینانهترین حالت بسیار دشوار میکند.
آمار تکاندهنده غرقشدگی در مازندران
دادههای آماری هیات نجات غریق مازندران به عنوان متولی کمیته پیشگیری و کاهش غریق طرح ساحلی در این استان نشان میدهد هر چقدر روزهای صید و صیادی رونق می گیرد به دلیل بی توجهی برخی جوامع محلی و گردشگران به ممنوعیت ماهی گیری در سنگ چین های اطراف سواحل احتمال وقوع خطر غرقشدگی در آبهای مازندران افزوده شده است
در این پیوند رییس هیات نجات غریق استان مازندران با اشاره به هشدارهای مکرر مبنی بر خطرناک بودن شنا و صیادی در نزدیکی سنگچین هایی که در سواحل دریای خزر وجود دارد، گفت که در ماه های اخیر امسال پنج نفر به دلیل بی توجهی به نکات ایمنی در همین مناطق جان خود را از دست دادند.
نقی کریمیان افزود: وجود نقاط کور شنا و صیادی یکی از دلایل بروز حادثه غریق در دریا است که سنگچین ها از جمله در بندر بابلسر، دریاکنار، خانه دریا و تنکابن و اسکله های بخش خصوصی از جمله این نقاط هستند که همواره باعث بروز حوادث تلخ برای افراد شده است.
وی ادامه داد: از مجموع ۲۹ نفر که امسال و در زمان اجرای طرح سالمسازی دریا جان خود را از دست دادند پنج نفر در نقاطی که سنگچین ها وجود داشت اقدام به شنا یا صیادی کردند و در همان نقاط کور که محل استقرار ناجیان غریق نیز نبود جان خود را از دست دادند.
رییس هیات نجات غریق مازندران گفت: در طول نوار ساحلی ۴۷۳ کیلومتری ساحل در مازندران و وجود ۷۲۰ نقطه حادثه خیز فقط هزار و ۴۰۰ نیروی ناجی غریق حضور دارند.
وی ادامه داد: در حالیکه برای استخر شنای ۱۲ در ۲۵ متری چهار ناجی غریق حضور دارند این تعداد ناجی غریق در سواحل دریا جوابگو نیست و حتی در برخی مواقع در فاصله ۲ کیلومتری سواحل ناجی غریقی وجود ندارد.
پزشکی قانونی مازندران اعلام کرد از شروع طرح دریا یعنی از اول خرداد تا پایان مهر ماه امسال ۲۹ نفر در سواحل دریای استان غرق شدند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵۲ درصد کاهش نشان می دهد. ۲۳ نفر از غرق شدگان مرد و ما بقی زن و همچنین ۸۱ درصد از غرق شدگان نیز غیر بومی بودند.
بنابراین سواحل شهرستان های محمود آباد با هفت، بابلسر و تنکابن هر کدام با ۶ مورد به ترتیب بیشترین موارد مرگ ناشی از غرق شدگی و شهرهای رامسر و نور هر کدام با یک فوتی ناشی از غرق شدگی به ثبت رسید.
غرقشدگی در سواحل مازندران، یک معضل جدی است که جان بسیاری از افراد را به خطر میاندازد. برای مقابله با این معضل، نیازمند همکاری همه جانبه دستگاههای اجرایی، نهادهای مردمی و گردشگران هستیم. افزایش آگاهی عمومی، تقویت زیرساختهای امداد و نجات و نظارت دقیق بر فعالیتهای دریایی از جمله مهمترین راهکارهایی است که میتواند به کاهش آمار غرقشدگی کمک کند.