به گزارش ملکان؛ سرویس اجتماعی – سمانه اسلامی
غرب مازندران که سالانه پذیرای میلیونها گردشگر داخلی وخارجی بوده و درتعطیلات هم میزبان هموطنان زیادی میشود،اسیر زبالههایی است که مردم در زمان تفریح و لذت بردن از طبیعت تولید و در دل کوه، دشت، ساحل و دریا جای میگذارند.مشاهده انبوه زباله در گوشه و کنار سواحل، دامنهها و راههای ارتباطی در واقع ظلم مضاعف بر محیط و سیمای زیبای این مناطق است که دیگر نه کسی خود را مسئول ریختن زباله میداند و نه کسی مسئول جمعآوری آنها.براساس آمار موجود روزانه بهطور متوسط در شرایط عادی افزون بر ۴۰۰۰تن زباله در مازندران تولید میشود که در پیک ورود مسافران و گردشگران، این میزان به دو تا سه برابر افزایش مییابد.به خاطر نبود کارخانههای مدرن زبالهسوز و زیرساختهای نوین، زبالههای تولیدی مناطق روستایی و شهری بدون تفکیک و جداسازی در محیطزیست مازندران بهویژه در مناطق جنگلی و حوضههای آبریز استان دفع میشود.بهگفته کارشناسان از این زبالهها گازهای مختلف تخریبکننده محیطزیست متصاعد و شیرابه سمی آنها خسارت جبرانناپذیری به آب و خاک وارد میکند که میتواند جنگلها را بخشکاند و موجودات و جانوران و حیوانات را از بین ببرد.
انتشار فیلمی کوتاه از یک مادر دامدار اهل بندپی بابل که در زمان چرای دام در اراضی جنگلی با حجم انبوهی از زبالههای رها شده مواجه شد و با فریاد بلند به زبان مازندرانی میگوید زبالهها دامهایش را تلف کرد و مسافرانی را که بدون جمع کردن زبالههایشان جنگل را ترک میکنند نفرین میکند، یک بار دیگر نارضایتی و گلایه مازندرانیها از بیتوجهی مسافران را به تصویر کشید.
در ۲۴ ساعت گذشته فیلمی از یک بانوی دامدار اهل بابل در شبکههای اجتماعی به سرعت دست به دست میشود که عصا به دست و در حال چرای دام در جنگل با حجم انبوهی از زبالههای پلاستیکی مواجه شد و با فریادی بلند از مسافران بابت اینکه زبالهها را در جنگل رها کردهاند گلایه میکند. این مادر دامدار جنگلنشین در این فیلم به زبان مازندرانی میگوید: «این مسلمانی نیست که به خاطر زبالههای شما دامهای ما تلف شوند.» این دامدار از شدت عصبانیت و ناراحتی افرادی که زبالهها را در طبیعت رها کردهاند و عامل تلف شدن دامهایش شدند را نفرین میکند.
حضور میلیونی مسافرانی که همزمان با هفته های پایانی تعطیلات تابستان به مازندران سفر می کنند به مراتب بیشتر از دیگر روزهای سال است.
هفته گذشته حجم انبوهی از مسافران سرازیر جادههای شمال شدند که در همه شهرها و روستاهای مازندران مملو از مسافرانی بود که از شهرهای مختلف کشور خود را به این خطه از شمال رسانده بودند.
به رسم ادب و میزبانی مازندرانی ها قبل از شروع تعطیلات هفته قبل، زباله های کنار جنگل و مسیر تردد خودروها را جمع آوری کردند تا مسافران از شکوه طبیعت این استان در سفر خود لذت ببرند. تعدادی از مسافران که دغدغه محیط زیست داشتند سعی کردند هیچ زباله ای را در اراضی جنگلی یا مراتع این استان در طبیعت رها نکنند اما بسیاری از مسافران بدون رعایت این حساسیت حجم انبوهی از زباله ها را در دل طبیعت رها کردند و مازندران را ترک کردند.
اراضی جنگلی و مرتعی مازندران که از دهها سال گذشته تا کنون در اختیار دامداران و جنگلنشینان قرار دارد. این زبالهپرانی سبب شد بسیاری از دامهای سبک و سنگین جنگلنشینان با خوردن زباله و پلاستیکها تلف شوند و این امر خسارتهای زیادی را برای دامداران به همراه داشت.
شهرستان بابل دارای ۴۸ هزار هکتار عرصه جنگلی و ۳۲ هزار هکتار مرتع است که بسیاری از این اراضی با صدور پروانه در اختیار دامداران قرار دارد که برای چرای دام از آن استفاده میکنند.
انتشار فیلمهای مختلف از شهرهای مازندران نشان از آن دارد که این مشکل زبالهپرانی فقط در شهرستان بابل نبوده و بسیاری از شهرهای مازندران به خصوص جادههای کنار جنگل از غرب تا شرق استان مملو از زبالههایی شد که در طبیعت رها شد.
بسیاری از شهروندان و فعالان محیط زیست با استفاده از ظرفیت شبکههای اجتماعی از مسافران خواستند که زبالهها را در طبیعت رها نکنند. چون این امر آسیبهای جدی به محیط زیست و اقتصاد خانوادهها و دامداران منطقه وارد خواهد کرد
این شهروندان بیان کردند یکی از جدی ترین چالش مازندران که دامن همه شهرهای استان را گرفت حجم زیاد زباله های است که مکان مناسبی برای مدیریت پسماند آنها در اراضی مازندران وجود ندارد.
تعدادی از شهرهای مرکزی مازندران با صرف هزینه های سنگین زباله ها را جمع آوری کرده و به استان دیگر منتقل می کنند که این اقدام روزانه هزینه های چند صد میلیونی را برای شهرداری ها و شهروندان به همراه دارد.
یکی از دامداران جنوب بابل اظهار کرد: تا کنون چندین راس دام سبک مانند گوسفند و دام سنگین گاو به خاطر خوردن پلاستیکهای پفک جان خود را از دست دادند.
حبیب فیروزجایی گفت: همه اقتصاد خانواده ما با چند راس گاو و گوسفندی تامین می شود که در دل طبیعت چرا میکنند و معیشت زندگی ما روستائیان به همین دامها وابسته است.
این دامدار بابلی ادامه داد: نفرین مادر بابلی که با صدای بلند از خدا خواست تا رهاکنندگان زباله در طبیعت را نابود کند حرف دل همه ما دامداران است. زبالهپرانی در دل طبیعت و بیتوجهی به پیامدهای این سوءرفتار به نقطه اوج خود رسیده و بسیاری از مسافران این حساسیت را درک نمیکنند.
فیروزجایی افزود: قیمت برخی از دامهای سنگینی که به خاطر خوردن پلاستیک تلف میشوند حدود یک میلیارد ریال است و این خسارتها برای دامداران و جنگلنشینان بسیار سنگین است.
وی اظهار کرد: اهالی روستاهای جنوب بابل به صورت خودجوش سالی چند مرتبه زبالههای طبیعت را جمع میکنند. بعد از تعطیلات چند روزه یا تعطیلات پایان هفته دوباره زبالهپرانی در طبیعت تکرار میشود.
این دامدار بابلی تصریح کرد: بسیاری از اهالی روستاهای بالادست جنگلنشین بابل به غیر از دامداری شغل دیگری ندارند. از همه مسافران و گردشگرانی که از سراسر کشور به این مناطق سفر میکنند درخواست میکنم زبالههای خود را از طبیعت جمع کنند و این زبالهها را در منطقه جنگلی رها نکنند که سبب تلف شدن دامهای بومیان خواهد شد.
بر اساس گزارشهای اعلام شده در تعطیلات هفته گذشته چندین میلیون مسافر وارد مازندران شدند که این امر سبب ترافیک سنگین در جادههای مازندران شد. حجم ورود مسافر به این استان در حدی بود که جادهای خروجی این خطه از شمال بعد از گذشت ۲ روز از تعطیلات همچنان شاهد ترافیک سنگین است.
تعطیلات اخیر و سیل ورود مسافران به مازندران و عبور زائرانی که قصد سفر به مشهد و حضور در آیین سوگواری شهادت امام رضا(ع) داشتند از این استان، آمار ۲ میلیون و ۴۰۵ هزار و ۶۰۰ تردد خودرویی در محورهای ارتباطی استان طی ۱۰ روز اخیر ثبت کرد.
آمار ارائه شده از سوی رئیس مدیریت راههای اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای مازندران بر این موضوع صحه می گذارد که در بازده زمانی هفتم تا ۱۶ شهریورماه تعداد ورودی خودرو به این استان یک میلیون و ۲۳۵ هزار و ۳۷۸ است.
در این پیوند رئیس مدیریت راه های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای مازندران اظهار کرد: در این مدت، خروج یک میلیون و ۱۷۰ هزار و ۲۲۲ خودرو از جاده های مازندران ثبت شده است.
علی صادقی گفت: در مجموع تعداد تردد ورودی و خروجی خودروها در این مدت ۱۰ روزه در جاده های مازندران ۲ میلیون و ۴۰۵ هزار و ۶۰۰ خودرو است.
ضعف زیرساختها و مراکز خدماترسان
اوایل امسال بود که اعلام شد، مازندران نخستین استان مسافرپذیر در تعطیلات نوروزی بوده است. این رتبه به معنی این بود که باید برای خدماترسانی به مسافران در همه بخشها از جمله جمعآوری زبالهها چارهای اصولی اندیشید.در مازندران به دلیل حاصلخیزی زمینها برای کشاورزی و نیز بالابودن سطح آبهای زیر زمینی، زمین کافی برای دفن زباله وجود ندارد. ضمن اینکه مراکز دفن زبالههای شهری استان در مناطق جنگلی، زراعی وحاشیه رودخانهها قراردارندوظرفیت آنها برای دفن زباله اشباع شده است.براساس آمارها فقط طی دهم تا چهاردهم شهریور امسال، حدود چهارمیلیون و۲۰۰هزارمسافر از طریق زمینی، هوایی و ریلی وارد گیلان شدند که این رقم بیش از جمعیت دومیلیون و ۵۵۰هزار نفری ساکن و ثابت استان است. علاوه بر آن، آنطور که استاندار مازندران گفته طی یک هفته اخیر۲۱میلیون گردشگربه استان سفرکردند، آمارقابلتأملی که نیاز به ارتقای زیرساختها برای خدمترسانی به مسافران را بیش از پیش نشان میدهد.هرچند مسئولان اعلام میکردند تدابیر و پیشبینیهای لازم برای این سفرها انجام شده و مشکلات موجود ناشی از کمبود یا نبود سوخت و موادغذایی نیست، با این حال حجم گسترده سفرها و ورود انبوه مسافران، آن هم بیش از ظرفیتهای استان، موجب بروز مسائل و مشکلات زیادی میشود.تا جایی که حتی تردد نفتکشها و تانکرهای سوخت که نیاز جایگاهها را تأمین میکردند با کندی ودشواری همراه شدوموارد این چنینی، سفر رابه کام بسیاری ازمسافران وهمچنین ساکنان شهرهای شمالی کشور تلخ کرد.