ویروس جدید چینی: واقعیت یا شایعه؟
ویروس جدید چینی: واقعیت یا شایعه؟
ویروس که نام آن HMPV ویروس متاپنومو انسانی) است، به نظر می‌رسد که تهدیدی مشابه با ویروس‌های تنفسی گذشته باشد. اما تفاوت‌هایی دارد که باعث نگرانی‌ها در مورد نحوه شیوع و خطرات آن می‌شود.

به گزارش خبرنگار ملکان – سمانه اسلامی

اخیراً خبری از ظهور یک ویروس جدید در چین به گوش رسیده است که به سرعت توجه بسیاری را جلب کرده است. این ویروس که نام آن HMPV ویروس متاپنومو انسانی) است، به نظر می‌رسد که تهدیدی مشابه با ویروس‌های تنفسی گذشته باشد. اما تفاوت‌هایی دارد که باعث نگرانی‌ها در مورد نحوه شیوع و خطرات آن می‌شود.

حدودا بهمن سال ۹۸ بود که به ‌طور رسمی اعلام شد ویروس کرونا در ایران شناسایی شده است. روزهای سخت و تلخ قرنطینه و از دست دادن تعداد زیادی از هموطنان‌مان که این ایام را با یک ماسک و مواد ضدعفونی‌کننده، برای‌مان ماندگار کرد. در همان روزهای ابتدایی ورود کرونا بود که این مسأله توسط مقامات رسمی و غیررسمی تکذیب می‌شد.

حتی علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت فعلی، سال گذشته در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها از زمان دقیق ورود کرونا به کشور پرده برداشت و گفت: «ما در آن زمان تست نداشتیم که بدانیم کرونا آمده است. حتما آمده بود. این جای مخفی کردن ندارد.» اما حالا چند وقتی است که نگرانی‌ها درخصوص ورود ویروس جدید چینی‌ها یا همان متاپنومو ویروس انسانی (HMPV) دوچندان شده است. ویروسی که گویا علائمی شبیه به کرونا و آنفلوآنزا دارد و مسئولان محترم صحبت‌های ضدونقیضی از ورود آن مطرح می‌کنند. باوجود این‌که سلمان اسحاقی، سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس می‌گوید که ویروس جدید وارد کشور شده و خواسته‌ام از مسئولان این است که با مردم شفاف باشند اما از آن‌طرف محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت اعلام کرده که ویروس جدید چینی تا امروز ورودی به کشور نداشته، چراکه مرتب آزمایشگاه‌های خود را بررسی کرده‌ایم. حالا این نگرانی وجود دارد که آیا دوباره باید شاهد تکرار اتفاقات و تجارب تلخ دوران کرونایی کشور و مرگ و میر مردم باشیم؟
HMPV یا آنفلوآنزا؟
قطعا شما هم در هفته‌های اخیر ویدئوهایی از بیماران ماسک‌زده و بیمارستان‌های چینی در شبکه‌های اجتماعی دیده‌اید. چینی‌هایی که پس از پشت‌سر گذاشتن دوران کرونا، حالا میزبان ویروس دیگری به اچ‌ام‌پی‌وی شده‌اند. البته سازمان جهانی بهداشت می‌گوید که متاپنومو ویروس انسانی یا HMPV، ویروسی شناخته‌شده و نسبتا بی‌‌خطر بوده و وضعیت اضطراری در چین اعلام نشده است اما انتشار این ویدئوها در فضای مجازی، باوجود گذراندن آن دوران سخت کرونایی در کشور، نگرانی‌ها در این خصوص را دو چندان می‌کند. با این حال قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، ضمن ارائه توضیحاتی درباره مطالب منتشرشده در فضای مجازی مبنی بر ورود ویروس جدید از چین به ایران، گفت: «در حال حاضر ویروس آنفلوآنزا شایع‌ترین علت بیماری‌‌های تنفسی در کشور است.
آنفلوآنزا در کشور شایع‌تر است
براساس گزارش مراکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در آمریکا، ویروس تنفسی HMPV برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ شناسایی شد. این بیماری بیشتر در فصول زمستان و بهار شیوع پیدا می‌کند. دوره نهفتگی ویروس تقریبا بین سه تا شش روز است و مدت آن به‌شدت عفونت بستگی دارد اما سرفه، تب، گرفتگی بینی، گلو درد و تنگی نفس از رایج‌ترین علائم این ویروس به‌شمار می‌رود. البته این‌که شایع‌ترین ویروس حال حاضر کشور کدام است، سوالی است که دکتر شروین شکوهی، متخصص بیماری‌های عفونی و فوق‌تخصص عفونت بیماران سرطانی در پاسخ به این پرسش ما می‌گوید: «در حال حاضر ویروس‌های مختلفی وجود دارد اما بیشترین آن آنفلوآنزاست که بسیار بیشتر از سایر ویروس‌ها بوده و پس از آن ویروس دیگر و بعد از آن هم کرونا است.» البته او صحبتی از ویروس دیگر نکرد اما به ما توضیح داد که درصد شیوع بیماری‌ها هفته به هفته تغییر می‌کند و طبق آخرین اطلاعاتش، هم‌اکنون ۵ درصد کرونا و ۳۰ درصد آنفلوآنزا شیوع پیدا کرده است

بیماری‌های تنفسی در مازندران روی نمودار رشد

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران از روند افزایشی و صعودی آمار مراجعه بیماران تنفسی به درمانگاه ها و مراکز اورژانسی استان خبرداد و از مردم خواست رعایت نکات بهداشتی را جدی بگیرند.

‌دکتر سیده محدثه حسینی گفت و گو با خبرنگاران افزود: با توجه به مراجعات مردم به مراکز بهداشتی و درمانی در میان بیماری‌های تنفسی، ویروس آنفلوانزا شیوع بیشتری دارد که ضروری است مردم نسبت به این امر توجه ویژه تری داشته باشند.

وی ادامه داد: با فرا رسیدن فصل سرما عفونت های حاد تنفسی از جمله آنفلوانزا و سرماخوردگی افزایش می یابد، اهمیت بیماری آنفلوانزا در سرعت انتشار همه گیری ها، وسعت و تعداد مبتلایان و شدت عوارض آن به خصوص “پنومونی وایرال” و “باکتریال” است.

رییس مرکز بهداشت مازندران تب، سردرد، درد عضلانی، تعریق، آبریزش بینی، گلودرد و سرفه را از جمله نشانه های آنفلوانزا برشمرد و گفت: دفع ویروس به طور معمول بین سه تا پنج روز بعد از بروز نشانه های بیماری ادامه خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه عامل بیماریهای حاد عفونی شایع، ویروس است، ‌گفت: باید بدانیم که آنتی بیوتیک ها هیچ تاثیری روی این بیماری ندارند، و اگر پس از گذشت چند روز علائم از بین نرود یا بدتر شود و اگر بیش از سه روز تب بطول انجامد باید به طور حتم به پزشک خانواده خود مراجعه کنید.

حسینی ادامه داد: این بیماری به طور معمول در اجتماع های بسته مانند مدرسه، دانشگاه، زندان ها و آسایشگاه های سالمندان به میزان ۵۰ درصد می تواند ایجاد همه گیری کند و درصورت ابتلا به آنفلوانزا بهتر است در منزل بمانید و تا موقعی که تب شما قطع نشده است از منزل خارج نشوید.

وی همچنین به افرادی که دچار بیماری زمینه ای و مزمن هستند خواست تا بلافاصله پس از شروع علائم به پزشک خود مراجعه کنند و گفت که این ویروس ها می تواند باعث عفونت ریه ها شده و مشکل جدی مانند پنومونی (ذات الریه) ایجاد کنند.

حسینی تاکید کرد: افراد دچار ضعف سیستم ایمنی، سالمندان، خانم های باردار، نوزادان و کسانیکه دچار بیماری مزمن هستند بیشتر از سایر افراد در معرض عوارض ناشی از بیماری آنفلوانزا قرار دارند که باید این موضوع جدی گرفته شود.

وی ادامه داد: در دانشگاه علوم پزشکی مازندران آزمایش تشخیصی بر روی سه عامل آنفلوانزا، کووید ۱۹و ویروس سنسیشیال تنفسی انجام می شود و بر اساس نمونه های آزمایش شده بیشترین میزان ابتلاء به آنفلوانزا در نیمه اول آذر ماه گزارش شد که این روند بر اساس آمارهای دریافتی روبه کاهش است.

به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران در حال حاضر علاوه بر ویروس آنفلوانزا سایر ویروس های تنفسی نیز در این استان در حال گردش است.

وی محافظت از خود و دیگران از ابتلاء به بیماری آنفلوانزا، ‌نگهداشتن دستمال هنگام عطسه و سرفه جلوی دهان و بینی، دست نزدن به چشم ها، بینی و دهان، ‌ شستن مرتب دست ها با آب و صابون، تغذیه مناسب، ‌استراحت کافی و استفاده از ماسک در محیط هایی که افراد مبتلا به این بیماری حضور دارند را از نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به آن برشمرد.
مسئولان! لطفا شفاف‌سازی کنید
مقامات چین مدعی شده‌اند که سطح عفونت‌‌های تنفسی در این کشور در حال حاضر همچنان در محدوده معمول برای این زمان از سال قرار دارد.همچنین بیمارستان‌ها نیز نسبت به سال گذشته، خبر ازکاهش شماربیماران داده‌اند.البته روزجمعه بود که یک سخنگوی وزارت خارجه چین هم اعلام کردکه بیماری‌‌های فعلی نسبت به سال گذشته خفیف‌‌تر است و گستردگی کمتری دارد. اما چنین مخفی‌کاری‌هایی از سمت مقامات چینی و از آن‌طرف هم صحبت‌های ضد و نقیض بین مسئولان کشور خودمان، نه‌تنها چاره کار نیست بلکه تکرار مکررات و تجارب دوران کروناست. بهتر است واقعیت‌ها هرچند تلخ و حتی ترسناک، به صورت شفاف برای مردم مطرح شود تا همان نگرانی‌های جزئی هم از میان برود. با جود این‌که حسین کرمانپور، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت گفته که کیت‌های تشخیصی ویروس اچ‌ام‌پی‌وی (HMPV) در کشور موجود است و طبق رصد روزانه در سراسر کشور هنوز مورد مثبتی گزارش نشده است اما بهتر است بیش از گذشته مراقب باشید و حداقل کار در این روزهای پرویروس، زدن ماسک است. البته امیدواریم که دوباره روزهای کرونایی برای‌مان تکرار نشود.